Beaujolais Nouveau – vi lanserar Bistrotteur Bojo Time 2023

Årets skörd lanseras torsdag 16 november och vi är stolta att presentera Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur Bojo Time 2023 från Bourgogne här i Sverige.

Beaujolais Nouveau är en lättdrucken vinstil som görs på sent skördade druvor, ett vin som av tradition inte är så alkoholstarkt. Skördesäsongens slut är det man firar med det här unika vinet och det är hajpat i hela världen med globalt släpp jorden runt den tredje torsdagen i november.

Här i Sverige släpps det endast fyra Beaujolais Nouveau i år. Ett av vinerna har vi glädjen att presentera – Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur Bojo Time 2023. Det släpps kl. 10.00 torsdag 16 november 2023 och kostar 99 kr.

Ser du Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur Bojo Time på Systembolaget så vet du att det här vinet är ett av de som symboliserar startskottet för vinåret 2023 då det är ett av de första vinerna från årets skörd att finnas tillgängligt på hyllan.

Vi som köpt in vinet till Sverige har skrivit på ett dokument där vi lovar att inte sälja en enda flaska Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur Bojo Time innan den officiella lanseringen, berättar Henrik Tönisson som är produktchef för vinet hos Domaine Wines.

Vingården hälsar att skörden i september gick bra, det var soligt och fint vid skörd. De hälsar att vinet uppvisar doft av röd och mörk frukt och vinet har en djupröd färg och att vi kan förvänta oss ett ungdomligt vin med smak av skogshallon, viol, blåbär, körsbär och färska örter. Serveras vid cirka 16°C till småplock och kallskuret.

Allokeringen är 29 000 flaskor till Sverige av årets skörd 2023.

Länk till Systembolaget:

Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur Bojo Time, 2023 | Systembolaget

Art nr. 5422, 12% vol, 750 ml, pris 99 kr.

 

G de Château Guiraud 2022 får fina omnämnanden

Ett av våra vita viner som säljs på Systembolaget i det exklusiva tillfälliga sortimentet har fått flera fina omnämnanden i media. Det är G de Château Guiraud i årgång 2022 som lanserades 22 september i år, från Sauternes i Bordeaux.

Så här säger man om vinet:

 – Rekommenderas som prisvärt av Munskänkarna (sept 2023)

 – Decanter ger vinet hela 91 poäng och har satt det på sin topplista wines of the week nu i oktober 2022

 – WineTable har i veckans Nyprovat lyft fram vinet som ett i urvalet av ”viner med tydliga, karismatiska och framförallt riktiga personer bakom.”

 – Hello Winelovers rekommenderar vinet till sina läsare som ”en silkeslen skaldjursbästis” och ”ett torrt vin i världsklass”.

Sauternes associeras till det världsberömda vita ädelsöta dessertvinet, men här framställs även torra vita viner. Ett lysande sådant exempel är det kritikerrosade vinet G de Guiraud Bordeaux Blanc Sec 2022 som lanserades på Systembolaget 22 september 2023.

Vinet görs av lika delar sauvignon blanc och sémillon och lagras i sju månader på sin jästfällning på franska ekfat. Vinet har en vacker gyllene färg. Frisk smak med fatkaraktär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, krusbär, gula plommon, grillad citron och vanilj. Serveras vid 10 – 12°C till smakrika rätter av fisk och skaldjur eller till rätter av ljust kött.

Château Guiraud ligger i appellationen Sauternes i Bordeaux, och klassificerades som Premier Cru 1855. De är ekologiskt certifierade sedan 2011, men började arbeta ekologiskt redan 1996. Vingårdarna sträcker sig över 100 ha, varav 15 ha används till det torra G de Guiraud Bordeaux Blanc Sec och 85 ha till dessertvinet Château Guiraud Sauternes.

G de Château Guiraud passar utmärkt till t ex en god fisk- och skaldjursgryta med saffran och nybakat bröd därtill.

Finns på Systembolaget, pris 199 kr (art nr 90588)

Butikstillgänglighet ser du här: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/g-de-chateau-guiraud-9058801/

 

 

Högupplöst bild finns här: https://domainewines.se/produkter/g-de-chateau-de-guiraud/

 

Hållbarhetsprogram 2023-2030

Hållbarhet är en av hörnstenarna i Galatea-koncernens strategi. Vi vill vara en god kraft. För oss är långsiktighet och hållbarhet självklart. Genom att systematiskt arbeta med kvalitet, miljö och sociala frågor med tydliga mål, aktiviteter och uppföljning ska hållbarhetsarbetet enkelt kunna följas av både kunder och medarbetare.

Det ska vara enkelt för dig som kund eller samarbetspartner att ta beslut som är bra för dig och omvärlden. Därför driver vi viktiga hållbarhetsfrågor på ett långsiktigt sätt. Vi tror på att vara hållbara tillsammans med kunder, leverantörer och andra.

Hållbarhetsfrågor samt arbete med fokus på kvalitet, miljö och livsmedelssäkerhet genomsyrar på något sätt alla våra verksamheter. Vi arbetar med mål och aktiviteter som löpande följs upp. Dessa kan vara specifika för oss internt i koncernen eller utrycka sig som samarbeten tillsammans med kunder och branschorganisationer. Vårt arbete skall driva oss och branschen i en hållbar riktning.

Hållbarhetsprogrammet gäller för följande företag inom Galatea-koncernen – Galatea AB, Domaine Wines Sweden AB, Sundance Wines AB, KGA Logistik AB, Brygghuset i Sigtuna AB och Still Sparkling Solutions AB.

Läs mer om vårt arbete i vårt Hållbarhetsprogram 2023-2030.

 

Års- och hållbarhetsberättelsen för 2022

Domaine Wines ingår i Martin & Servera. I Martin & Servera-gruppens års- och hållbarhetsberättelse för 2022 hittar du information om stora affärshändelser och vårt hållbarhetsarbete – vad vi har åstadkommit och hur vi fortsätter framåt.

Här hittar du vår års- och hållbarhetsberättelse för 2022: https://www.martinservera.se/hallbarhet/martin-serveras-ars-och-hallbarhetsberattelse

 

 

Nyhet – Weingut Leth Riesling Selection – Alla butiker 1 september

Producenten Leth har sedan många år funnits på den svenska marknaden, de är prisbelönta, ekologiska och efterfrågade – i år kommer första årgången av ekologiskt vin från det österrikiska vinhuset Weingut Leth att finnas på Systembolagets hyllor.

Senaste nyheten från producenten Leth är ett nytt vin på den svenska marknaden, Leth Riesling Selection som kommer att finnas i alla Systembolagets butiker från 1 september 2022, pris 99 kr. Produkten är klassificerad som ”Ett Hållbart val” av Systembolaget eftersom vinet kommer i en lättviktsflaska med en gedigen certifiering och kontroll.

Leth Riesling Selection, 2021
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/leth-258101/

Lättare glasflaska 750 ml
Alkohol 12,5 %
Produktnummer: Nr 2581
Pris 99 kr

Smak & servering
Smaken är frisk och fruktig med inslag av gula äpplen, persika, kryddor, päron och citrusskal.
Vinet serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Tredje generationen vinmakare
Familjeföretaget Weingut Leth är nu inne på tredje generationen Franz Leth. Företagets mål är att vinifiera högklassiga viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling, något de uppenbarligen lyckats med då företaget prisats med otaliga utmärkelser genom åren.

Framgångssagan började på 1960-talet med Franz och Barbara Leth, som sedan togs över av sönerna Franz och Erich under 1980-90-talet. Idag har Franz Junior sakta men säkert tagit över rodret. Alla beslut som har med vinproduktionen att göra är nu hans.


Bildtext: Franz Junior och Franz Leth

Sverige – en viktig marknad
Weingut Leth har funnits på hyllorna i Systembolaget sedan 2007 och har blivit en av Sveriges mest älskade producenter. Sverige är en av de viktigaste marknaderna och det är delvis tack vare svenska folkets förkärlek för vinerna som man har behövt bygga ut vineriet.

Och det är inte bara konsumenterna som uppskattar vinerna, företaget har vunnit otaliga priser och utmärkelser genom åren. Leth Grüner Veltliner Klassik rullade ut på hyllorna 2007 och har därefter följts av många andra viner. Weingut Leths viner passar mycket bra till vårprimörer som vit sparris, men även till fisk och skaldjur och som aperitif.

 

 

Weingut Leths nya årgångsviner har nått Systembolagets hyllor

Prisbelönta, ekologiska och efterfrågade – första årgången av ekologiskt vin från österrikiska vinhuset Weingut Leth finns nu på Systembolagets hyllor, inte nog med det, i årets upplaga av Vinordic Wine Challenge, som utser Sveriges mest prisvärda viner, kom två av Weingut Leths viner i topp!

Juryn i Vinordic Wine Challenge består av några av Sveriges främsta vinkännare. I år gav man guldmedalj till Leth Duett Riesling Grüner Veltliner 2021 för mest prisvärda vita vin i klassen 90-99 kronor och silvermedalj till Leth Grüner Veltliner Familien Reserve i klassen 120-139 kronor.


Sverige –
en viktig marknad

Weingut Leth har funnits på hyllorna hos Systembolaget sedan 2007 och har blivit en av Sveriges mest älskade producenter. Sverige är en av de viktigaste marknaderna och det är delvis tack vare svenska folkets förkärlek för vinerna som man har behövt bygga ut vineriet.

Och det är inte bara konsumenterna som uppskattar vinerna, företaget har vunnit otaliga priser och utmärkelser genom åren. Leth Grüner Veltliner Klassik rullade ut på hyllorna 2007 och har därefter följts av många andra viner. Weingut Leths viner passar mycket bra till vårprimörer som vit sparris, men även till fisk och skaldjur men även som aperitif.


Tredje generationen vinmakare

Familjeföretaget Weingut Leth är nu inne på tredje generationen Franz Leth. Företagets mål är att vinifiera högklassiga viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling, något de uppenbarligen lyckats med då företaget prisats med otaliga utmärkelser genom åren.

Framgångssagan började på 1960-talet med Franz och Barbara Leth, som sedan togs över av sönerna Franz och Erich under 1980- och -90-talet. Idag har Franz Junior sakta men säkert tagit över rodret. Alla beslut som har med vinproduktionen att göra är nu hans.


Första årgången ekologiskt

Om årgång 2021 säger Franz Leth junior så här:

– Att få starta vår lansering av ekologiska viner med en så fin årgång som 2021 kan bara beskrivas om fantastiskt!

Pappa, Franz Leth senior, håller med.

– Vi är mycket stolta att få tillkännage att den första årgången av ekologiskt certifierat vin från Weingut Leth nu lanseras. Vi började vår resa mot ekologisk odling med delar av vingårdarna redan för tio år sedan och från och med 2017 bestämde vi oss för att satsa på att konvertera 100 procent av vingårdarna till ekologisk odling. Efter de första tre åren, som varit en obligatorisk övergångsperiod, kan vi nu äntligen släppa vår första ekologiskt certifierade årgång.


Franz Leth junior och senior, andra och tredje generationen vinmakare.

 

* * * * * * * * * * * * * * * *

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken, 2021
Lättviktsflaska, 750 ml, 12,5 %, sb nummer; 4587, pris 94 kr
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/leth-458701/

Leth Grüner Veltliner, 2021 (ekologiskt)
Lättviktsflaska 750 ml, 12,5%, sb nummer 4200, pris 95 kr
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/leth-420001/

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, 2021 (ekologiskt)
Lättviktsflaska 750 ml, 13 %, sb nummer; 76570, pris 129 kr
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/leth-7657001/

Leth Grüner Veltliner Terrassen, 2021
Flaska 375 ml, 12,5 %, sb nummer: 2961, pris 59 kr
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/leth-296102/

Leth Rosé, 2021
Lättviktsflaska 750 ml, 12 %, sb nummer: 56024, pris 119 kr (beställningssortiment)
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/leth-5602401/

 

Åter i lager! Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay 2019 finns nu åter i lager.

De sydafrikanska vinproducenterna går från klarhet till klarhet och utbudet av personliga och högkvalitativa viner från landet är större än någonsin.

I kombination med konkurrenskraftiga priser så är det kul att botanisera bland Sydafrikas premiumviner, både på röda och vita sidan. En druva som verkligen bevisar vilken kvalitetsresa Sydafrika har gjort de senaste åren är chardonnay, här finns fynd att göra och ett perfekt exempel är Franschhoek Cellars Chardonnay Reserve, berättar Johanna Ekbrant som är produktchef för producenten i Sverige. Vinet lanserades i Systembolagets fasta sortiment i september 2019, efter att i hård konkurrens ha vunnit blindprovningen i Systembolagets offertupphandling.

Om drycken
Druvorna i Franschhoek Cellar Reserve kommer från den lite svalare regionen Coastal Region där de vuxit i vingårdar planterade på granitjordar med inslag av lera och utmärkt vattenhållning. Selekterade kloner som ger låg avkastning är grunden till vinet och det har en markerad syra och härligt koncentrerad frukt. Druvorna skördas uteslutande för hand under de svala tidiga morgontimmarna för att bibehålla frukten och syran i druvorna. Kombinationen av svalare frukt, en mix av ståltanks- och ekfatslagring samt stor betoning på fräschör resulterar i ett fruktigt vin med generös men samtidigt sval doft, balanserad fatkaraktär med inslag av äpplen, citrus, mango och mineral. Smaken har en fin balans mellan sydafrikansk bussig fruktighet och en pigg syra som ger friskt syrligt grepp. Eftersmaken är lång med mjuka kryddtoner från eken.

Serveringstips
Franschhoek Cellar Reserve serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller skaldjur, ljust kött eller milda kitt-ostar.

Produktinformation
Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay 2019
Art nr: 2489
Region: Coastal Region, Western Cape, Sydafrika
Flaska: 750 ml
Pris: 159 kr
Alkoholhalt: 13,5%
Sortiment: Beställningssortiment på Systembolaget.

Länk till produktsidan på Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/franschhoek-cellar-reserve-248901/

Mer information om vinet hittar du här: https://domainewines.se/produkter/franschhoek-cellar-reserve-chardonnay/

 

2020 – Årsrapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Domaine Wines är sedan 2017 engagerade i projektet Dryckesbranschens Klimatinitiativ, där vi deltagit för att tillsammans med branschkollegor ta fram ett gemensamt verktyg för rapportering, samt en tydlig vision och mål för klimatarbetet i vår bransch.

Vision är en dryckesbransch utan klimatpåverkan – där varje droppe räknas. Vi på Domaine Wines har direkt från starten anslutit oss till Dryckesbranschens Klimatinitiativ och bestämde oss för att redan första rapporteringsåret (2018) rapportera in våra klimatsiffror till initiativet. Det fina med initiativet är att alla Systembolagets dryckesleverantörer som vill kan vara med, och att alla jämförelser görs med liknande företag.

Projektet Dryckesbranschens Klimatinitiativ rullades ut under 2018 och redan i första mätningen hade över 70 % av volymerna i Systembolagets fasta sortiment anslutits till initiativet, idag är det 84 % av volymerna i fasta sortimentet som omfattas.

Initiativtagare till Dryckesbranschens Klimatinitiativ är Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL), Sveriges Bryggerier och Systembolaget i samarbete. Att samverka i klimatarbetet är nödvändigt och just det, att vi har haft ett bra samarbete i arbetet med Dryckesbranschens Klimatinitiativ, är centralt. Att parter med helt olika förutsättningar jobbat ihop har varit avgörande för att lyckas skapa en lösning som fungerar för alla, stora som små aktörer.

Vi på Domaine Wines är stolta över att ha varit en del av det här arbetet. Nu fortsätter vi resan mot en dryckesbransch utan klimatpåverkan, där varje droppe räknas.

Läs mer här om initiativet: https://www.omsystembolaget.se/hallbarhet/klimat-miljo/dryckesbranschens-klimatintiativ/

Här hittar du årets rapport från initiativet: https://www.galatea.se/hallbarhet

 

ISO-certifiering klar för Domaine Wines

Galatea-koncernen arbetar utifrån att alla företag inom gruppen ska vara ISO-certifierade och sedan vi gått igenom alla processer och dokumenterat vår verksamhet uppfyller Domaine Wines Sweden AB kraven i standarden för ISO, och är ISO-certifierade från och med hösten 2021.

Certifieringen omfattar kvalitetsledningssystem, ISO 9001:2015 och miljöledningssystem, ISO 14001:2015.

Certifikatet inkluderar tillverkning, import, export, försäljning, lagring och distribution av såväl alkoholhaltiga drycker som ej alkoholhaltiga drycker.

För mer information om vårt hållbarhetsarbete: https://www.galatea.se/hallbarhet 

 

Ny årgång för Navarro Correas Reserve Malbec – 2019

Navarro Correas historia började 1798 då Juan de Dios Correas planterade sina första vinstockar i Mendoza. Druvorna såldes till en början till olika vinerier i området. Först på 1970-talet började man buteljera vin under eget namn. Vineriet är ritat av arkitekten Antonio Funes. Företaget ägs sedan 2015 av Grupo Peñaflor och vinmakare är Alejandra Riofrio.

Nu när grillsäsongen drar i gång på allvar byter vi till årgång 2019 för Navarro Correas Reserve Malbec som har sitt ursprung i Mendoza. Vinets mörka täta färg bjuder in till kraftfulla toner av mörk frukt, så som fräscha körsbär och plommon.

Smaken är bred och flankeras av varma toner av vanilj, kakao samt en uns rökighet. Runda tanniner balanseras med en len struktur som tillsammans med den fräscha frukten ger ett välbalanserat avslut. Druvorna odlas i Tupungato, i Mendoza, i västra Argentina. Vingårdarna ligger på en höjd av omkring 1 250 meter över havet.

Vinet har lagrats 12 månader på lika delar franska och amerikanska ekfat om 225 liter, av vilka hälften var nya och hälften andragångsfyllda. Vinet har mindre än 3 gram socker per liter.

Serveras vid 16-18°C till grillat, alternativt rätter av lamm, nötkött eller vilt.

Druvsorten malbec importerades från Bordeaux och planterades första gången i Argentina 1852. Idag har endruvsviner av malbec blivit något av en specialitet för Argentina.

Produktinformation
Navarro Correas Reserve Malbec
Årgång: 2019
Art nr: 6515
Pris: 219 kr/2 liter
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/produkter/navarro-correas-reserva-malbec-bib/
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/navarro-correas-651507/