Ny årgång för Navarro Correas Reserve Malbec – 2019

Navarro Correas historia började 1798 då Juan de Dios Correas planterade sina första vinstockar i Mendoza. Druvorna såldes till en början till olika vinerier i området. Först på 1970-talet började man buteljera vin under eget namn. Vineriet är ritat av arkitekten Antonio Funes. Företaget ägs sedan 2015 av Grupo Peñaflor och vinmakare är Alejandra Riofrio.

Nu när grillsäsongen drar i gång på allvar byter vi till årgång 2019 för Navarro Correas Reserve Malbec som har sitt ursprung i Mendoza. Vinets mörka täta färg bjuder in till kraftfulla toner av mörk frukt, så som fräscha körsbär och plommon.

Smaken är bred och flankeras av varma toner av vanilj, kakao samt en uns rökighet. Runda tanniner balanseras med en len struktur som tillsammans med den fräscha frukten ger ett välbalanserat avslut. Druvorna odlas i Tupungato, i Mendoza, i västra Argentina. Vingårdarna ligger på en höjd av omkring 1 250 meter över havet.

Vinet har lagrats 12 månader på lika delar franska och amerikanska ekfat om 225 liter, av vilka hälften var nya och hälften andragångsfyllda. Vinet har mindre än 3 gram socker per liter.

Serveras vid 16-18°C till grillat, alternativt rätter av lamm, nötkött eller vilt.

Druvsorten malbec importerades från Bordeaux och planterades första gången i Argentina 1852. Idag har endruvsviner av malbec blivit något av en specialitet för Argentina.

Produktinformation
Navarro Correas Reserve Malbec
Årgång: 2019
Art nr: 6515
Pris: 219 kr/2 liter
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/produkter/navarro-correas-reserva-malbec-bib/
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/navarro-correas-651507/

 

Tillfällig exklusiv lansering från Barbadillo – släpps 8 juni 2021

Manzanilla Pasada en Rama Pastora – en unik produkt från Barbadillo släpps i det exklusiva sortimentet den 8 juni. Endast 600 flaskor finns allokerade för Sverige.

Barbadillos signum är Manzanilla och deras ’Pastora’ är deras finaste Manzanilla – det var också den första manzanillan någonsin att buteljeras (1827). Först, störst och fortfarande bäst med andra ord.

”En Rama” betyder att vinet är ofiltrerat och har därför ’extra mycket karaktär’. Vinet har lagrats i hela 9 år i solera men är ändå friskt och superfräscht! Det är superenkelt att kombinera torr sherry med mat – t ex utmärkt att servera till skaldjur, grillad fisk, rökt lax, sushi, sashimi, grillade grönsaker, mandlar och nötter och annat gott med hög sälta. Manzanilla upplevs som väldigt friskt men har mycket låg syra – en av anledningarna till att det är så lätt att kombinera med mat (syran krockar inte). Friskheten i vinet kommer från ämnen som utvecklas under unika lagringsmetoden under flor.

Barbadillo som fortfarande är ett familjeföretag firar 200 år i år, här vet man hur en Manzanilla ska göras! Tänk på att servera sherryn sval.

Journalisten Johan Franco Cereceda listar den här sherryn som en av ”33 sherry att prova innan du dör” – så ett hett tips är att göra just det.

Art nr: 92745-02
Produktnamn: Manzanilla Pasada en Rama Pastora
Pris: 129 kr

För att se om sherryn finns tillgängligt att köpa:
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/manzanilla-9274502/


Vackert och vilsamt utvecklas sherry i världsklass hos Barbadillo.

 

Nya årgången 2020 Côté Mas Rosé, ett ekologiskt torrt rosévin som också är veganvänligt

Lagom till att vi fått vår i luften lanseras nya årgången 2020 Côté Mas Rosé, ett ekologiskt rosévin med en sockerhalt om mindre än 3 gr/liter som också är veganvänligt.

Vinet består av en druvsammansättning av 85 % mourvedre och resterande 15 % är syrah. Côté Mas Rosé är gjort på 100 % ekologiskt odlade druvor från Languedoc, vinet är torrt med en sockerhalt om mindre än 3 gr/liter, ett torrt och friskt rosé med exklusiv presentation som passar väl både som aperitif, till sallader, sommarbufféer eller till rätter av ljust kött, fisk och skaldjur.

Det som definierar detta vin som veganvänligt är att det är producerat utan animaliska produkter vid framställningen av vinet. Ett torrt och fruktigt vin med smakinslag av jordgubbar, persika, granatäpplen, smultron och mandarin. Avslutningen är lång och flörtig med djup frukt och balanserad syra.

Producenten är en av Frankrikes ledande ekologiska vinproducenter. Domaines Paul Mas har närmare 1 000 hektar vingårdar och arbetar för att konvertera alla vingårdar till ekologisk odling till år 2023, alla viner som produceras idag är veganvänliga. Företaget grundades i slutet av 1800-talet och fick dagens struktur 1999 när Jean-Claude Mas tog över driften. På den svenska marknaden finns flera olika viner från Domaines Paul Mas som t ex Claude Val och Arrogant Frog.

Côté Mas Organic Rosé 2020
Art nr: 2282
Pris: 89 kr/750 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/cote-mas-228201/
Länk till högupplöst produktbild: https://domainewines.se/produkter/cote-mas-rose-organic/

 

Medaljregn – två guldmedaljer + ett brons i Sveriges största vintävling

Guld till Bolla Le Poiane Amarone 2016. Guld till Leth Grüner Veltliner 2020. Brons till ERNST Sauvignon Blanc 2020. Tre vinnarviner från Domaine Wines-portfölj i Vinordic Wine Challenge – det kallar vi medaljregn!

Den prestigefulla tävlingen Vinordic Wine Challenge har genomförts i mer än 20 år och är den största vintävlingen i Sverige. Den arrangeras i samarbete mellan Stockholmsmässan och Allt om Vin.

I år har tre av våra mest populära viner fått utmärkelser i tävlingen. Vi är mycket stolta över våra vinnarviner, folkkära viner från Frankrike, Italien och Österrike.

Alla vinerna i tävlingen provas blint av de mest framstående vinskribenter och vinexperter vi har i landet. Vinerna är uppdelade i kategorier efter prisklass och typ av dryck. Något som sticker ut från föregående år är att det är en markant ökning när det kommer antalet provade viner – det slår alla rekord med 1 100 provade viner i år vilket är 240 fler än förra året. Att då ha tre viner på pallplats är extra glädjande.

Alla vinnarvinerna finns att köpa på Systembolaget. Här följer fakta om vinerna och juryns kommentarer till vinerna.

GOLD TROPHY 2021 – Bolla Le Poiane Amarone
Årgång: 2016
Art.nr: 70215-01
Pris: 259 kr
Juryns vinnarmotivering;
Nyanserad kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, kakao, kanel, russin, peppar och nötter. Serveras vid 18°C till rätter av mörkt kött eller lagrade hårdostar”.

Här finns mer information om vinet: https://domainewines.se/produkter/bolla-le-poiane-amarone/

GOLD TROPHY 2021 – Leth Grüner Veltliner
Årgång: 2020
Art.nr: 4200-01
Pris: 89 kr
Juryns vinnarmotivering;
Fruktig smak med inslag av päron, melon, vitpeppar, persika och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling”.

Här finns mer information om vinet: https://domainewines.se/produkter/leth-gruner-veltliner/

BRONZE TROPHY 2021 – ERNST Sauvignon Blanc Chardonnay
Årgång: 2020
Art.nr: 78659-01
Pris: 99 kr
Juryns motivering;
Ungdomlig fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, äpplen, persika och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur eller till sallader”.

Här finns mer information om vinet: https://domainewines.se/produkter/ernst-sauvignon-blanc/

 

Ny årgång lanseras från familjeföretaget Weingut Leth

Lagom till att vi fått vår i luften lanseras nya årgången 2020 av vinerna från Weingut Leth. Idag är tredje generationen Franz Leth ansvarig för vineriet i Wagram. Framgångssagan började under 60-talet med Franz och Barbara Leth. Sedan tog sönerna Franz och Erich över under 80-90-talet. Idag är det Franz Junior som sakta men säkert tagit över rodret i vineriet och numera ansvarar för vinmakningen. Från 2021s årgång kommer flera av deras viner vara ekologiskt certifierade.

Under årens lopp har det skett en ständig utveckling med särskild hänsyn till den speciella jordmånen löss. Jordmånen löss är typisk för området och unik i sitt slag, den är mycket porös och består av sand, jord och en blandning av fossiler och snäckskal som blåst in från havet. Lössjorden är packad med mineraler och skapar perfekt fuktighet åt rankorna som växer djupt ned i marken. En viktig nyckel till Weingut Leths framgång är all den tid och kraft de lagt på att lära känna sin jordmån och sina vingårdars unika egenskaper. Det ger personliga viner med perfekt balans och harmoni.

Sverige är en av de viktigaste marknaderna för Weingut Leth, och det är delvis tack vare det svenska folkets förtjusning i vinerna som de varit tvungna att bygga ut vineriet. Det säger en hel del om den stora efterfrågan som finns på vinerna från Weingut Leth. Och det är inte bara konsumenterna som uppskattar vinerna, man har vunnit otaliga priser och utmärkelser genom åren! Weingut Leth är utan att överdriva en av Sveriges mest älskade producenter när det kommer till Österrike. Leth Grüner Veltliner Klassik rullade ut på hyllorna 2007 och har därefter följts av ett flertal ytterligare viner.

Huvudfokus är att producera högklassiga viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling, något som slagit väl ut med otaliga utmärkelser genom åren, både internationellt och inte minst här i Sverige där vi är mycket förtjusta i österrikiska Leth. https://www.weingut-leth.at/en/

Följande viner från Weingut Leth finns att köpa på Systembolaget:

2020 Leth Grüner Veltliner Klassik
Art.nr: 4200
Pris: 89 kr/750 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-420001
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2014/05/Leth_GV_PRESS.jpg

2020 Leth Duett Riesling & Grüner Veltliner
Art.nr: 4587
Pris: 89 kr/750 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-458701
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2014/06/Leth-Duett_PRESS.jpg

2020 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
Art.nr: 76570
Pris: 119 kr/750 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-7657001
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2015/03/LethFamilienReserve_PRESS.jpg

2020 Leth Grüner Veltliner Terrassen
Art.nr: 2961
Pris: 59 kr/375 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-296102
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2017/06/Leth-GV-Terassen_PRESS.jpg

 

Richard Juhlin lanserar nytt alkoholfritt mousserande av toppkvalitet

Richard Juhlin, Sveriges – och världens – främste champagnekännare, skriver nytt kapitel i sin dryckesodyssé. Nu lanserar den världserkände svenske champagneexperten en alkoholfri mousserande Blanc de Blancs under eget namn.

Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling White är ett fräscht alkoholfritt mousserande vin av toppkvalitet. Chardonnaydruvorna från Limoux, den plats i södra Frankrike där mousserande vin uppfanns på 1500-talet, är noggrant utvalda av Richard själv.

Richard Juhlin var länge skeptisk till om det över huvud taget gick att framställa högkvalitativt vin utan alkohol. Han hade smakat otaliga varianter vid mängder med tillfällen och var allt annat än imponerad. All komplexitet och alla nyanser tycktes försvinna då alkoholen destillerats bort.

Men när hans fru blev gravid och en kompis berättade att han blivit nykter alkoholist började han trots allt fundera kring hur han skulle kunna skapa en dryck som föll även de mer kräsna konsumenterna på läppen.

Redan som barn noterade Richard att han hade ett akut doftsinne, så kallad hyperosmi. En unik förmåga att känna igen komplicerade toner och aromer, samt att memorera dem alla, som få människor i världen besitter. Sinnet visade sig vara både en välsignelse och en förbannelse. Hans överkänslighet för dofter blev ibland ett problem. Jobbet som gymnastiklärare var bitvis svårt för honom. Något som alla – också vi som inte känner lukter lika intensivt som Richard – kan relatera till med tanke på hur gympasalar kan stinka. Men istället för att låta sig nedslås förälskade sig Richard i den stora aromrikedom som är champagnernas värld. Där gjorde han sig snabbt ett namn som ytterst kunnig finsmakare och connoisseur. En virtuos och expert av yppersta globala klass.

Hans mission var samtidigt att försöka arbeta bort den upplevda snobbstämpeln och göra champagne mer tillgängligt för den bredare allmänheten. Att den inte skulle vara en dryck som åtnjöts enbart under högtidliga former, utan att alla kunde låta sig smaka ett glas en vanlig tisdag – helt enkelt för att det är så gott.
Åtta böcker om champagne, en rad utmärkelser och honnörer världen över har det hittills blivit för Richards del. Ett internationellt yrkesliv som helt kretsar kring den ädla drycken.

För några år sedan lanserade Richard Juhlin sitt första alkoholfria mousserande vin som blev en omedelbar succé. Nu kommer den efterlängtade uppföljaren – Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling White, som Richard själv beskriver som en smakmässig fullträff.

– För mig är endast det bästa gott nog. Jag jobbar ständigt med att utveckla,
förbättra och förfina, berättar Richard.

Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling White är ett mousserande vin med ursprung i Limoux, platsen där mousserande vin uppfanns redan på 1500-talet. Chardonnaydruvorna härifrån ger fruktiga toner och behåller elegans och friskhet även efter att alkoholen tagits bort. Genom att använda en unik metod där man destillerar vinet under vakuum vid en temperatur runt 30ºC bevaras de komplexa smakämnen som med andra metoder försvinner utan alkohol. Ett andra steg är att sänka sockerhalten och få en torr, fräsch stil. Smakerna går åt äpple, citrus och lättare toner av exotisk frukt.

Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling White
Artikelnummer: 1915-01 | 0 % | 75 cl
Druvor: Chardonnay 100%
Ursprung: Frankrike
Pris: 89 kr

Länkt till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/alkoholfritt/richard-juhlin-191501/?

Säljstart på Systembolaget 1 mars 2021.

 


Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut – mousserande lanseras samtidigt som det alkoholfria
Samtidigt lanseras också Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut, som är ett alkoholhaltigt mousserande vin, också det gjort på chardonnaydruvor från Limoux. Detta vin följer samma recept som en champagne och är tillverkat enligt den så kallade traditionella metoden med en andra jäsning på flaska i 12 månader. Stilen kallas Blanc de Blancs vilket innebär, precis som i Champagne, att den är gjord på 100 % chardonnaydruvor. Ett friskt och torrt mousserande vin som samtidigt är elegant och smakrikt med en aptitretande mousse.

Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut
Artikelnummer: 78979-01 | 12 % | 75 cl
Druvor: Chardonnay 100%
Ursprung: Frankrike
Pris: 129 kr

Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/richard-juhlin-7897901/?

 

 

Hållbarhetsprogram 2021-2030

Hållbarhet är en av hörnstenarna i Galatea-koncernens strategi. Vi vill vara en god kraft. För oss är långsiktighet och hållbarhet självklart. Genom att systematiskt arbeta med kvalitet, miljö och sociala frågor med tydliga mål, aktiviteter och uppföljning ska hållbarhetsarbetet enkelt kunna följas av både kunder och medarbetare.

Det ska vara enkelt för dig som kund eller samarbetspartner att ta beslut som är bra för dig och omvärlden. Därför driver vi viktiga hållbarhetsfrågor på ett långsiktigt sätt. Vi tror på att vara hållbara tillsammans med kunder, leverantörer och andra.

Hållbarhetsfrågor samt arbete med fokus på kvalitet, miljö och livsmedelssäkerhet genomsyrar på något sätt alla våra verksamheter. Vi arbetar med mål och aktiviteter som löpande följs upp. Dessa kan vara specifika för oss internt i koncernen eller utrycka sig som samarbeten tillsammans med kunder och branschorganisationer. Vårt arbete skall driva oss och branschen i en hållbar riktning.

Hållbarhetsprogrammet gäller för följande företag inom Galatea-koncernen – Galatea AB, Domaine Wines Sweden AB, Sundance Wines AB, KGA Logistik AB, Brygghuset i Sigtuna AB och Still Sparkling Solutions AB.

Läs mer om vårt arbete i vårt Hållbarhetsprogram 2021-2030.

 

Domaines Paul Mas utsedd till EUROPEAN WINERY OF THE YEAR 2020

Nu i dagarna nåddes vi av glada nyheter från Frankrike. Domaines Paul Mas har utsetts till European Winery of the Year 2020. Med anor från regionen sedan 1892 har Jean-Claude Mas växt upp med vinet som passion i Languedoc, en vinmakare och företagsledare med karaktär och stark vilja att visa allt det regionen har att erbjuda.

Här på Domaines Paul Mas kombinerar Jean-Claude Mas passionen för vinet med familjearvet i en modern tappning och gör viner som många tycker om, prisvärda viner oavsett prislapp.

”Det är för den ypperliga tillförlitligheten och kvalitet över hela vinportföljen, med en unik känsla för stil och uttryck av Languedoc, som Wine Enthusiast utnämner Domaines Paul Mas till årets europeiska vinhus.” Lauren Buzzeo

Välförtjänt utmärkelse, ett kvitto på hårt arbete i kombination med goda viner som många tycker om, t ex är vinerna Claude Val som säljs i Sverige att betrakta som svenska klassiker från vingården, de har funnits över tio år på Systembolaget, ett vitt och ett rött vin. Samtidigt satsar Jean-Claude stort på just dessa viner. Vinodlingen där druvorna till Claude Val Rouge frodas har nyligen konverterat till ekologisk odling och vinet är från och med årgång 2019 ekologiskt certifierat. Ett exempel på hur Jean-Claude Mas tar fasta på ursprung och i en föränderlig värld där medvetna konsumenter efterfrågar ekologiska viner satsar på framtiden.

Domaines Paul Mas har flera viner tillgängliga att köpa i Sverige på Systembolaget och många av vinerna finns även på restauranger runt om i landet.

För mer information om sortimentet: https://domainewines.se/producent_tax/domaines-paul-mas/

Claude Val finns på Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/sok/?textQuery=claude%20val

Côté Mas Rosé Organic finns på Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/cote-mas-228201/

Länk till artikel på engelska:
https://www.winemag.com/2020/11/11/domaines-paul-mas-european-winery-year-wsa2020/?fbclid=IwAR1lkJnBPWVuouWhB3Ebbl9BN0L-uLaL4yzb1-DmY7a8y010Vq7Lu4Vcu2w

 

 

Claude Val konverterar till ekologisk odling i Languedoc

Från och med nya årgången 2019 är Claude Val Rouge certifierat ekologiskt. I butik från och med maj 2020. Vinproducenten har höga ambitioner för sin hållbara vinproduktion och konverterar framgångsrikt fler och fler av sina vingårdar i södra Frankrike till eko.

I södra Frankrike ligger ett av Frankrikes mest populära distrikt Languedoc-Roussillon. Området följer kusten och ligger precis mellan Pyrenéerna och Provence. I Frankrike kallar man platsen för Le Midi. Regionen har ett klimat som framför allt gynnar produktion av röda viner och starkvin men med utvecklingen för internationella druvsorter i området har många vita viner från regionen tagit mer och mer plats på vinlistorna runt om i världen. Ungefär en tredjedel av Frankrikes vinodlingar ligger i Languedoc-Roussillon.

Vingårdarna sträcker sig mellan Pézenas och Montpellier, Jean Claude Mas började bygga upp vingården år 2000, då hade han till sitt förfogande enbart 17 ha, ägor som varit i familjen sedan 1892. Idag sträcker sig ägorna mellan l’Ile de Conas, Savignac, Montagnac till Caux med totalt ca 160 ha. Om regionen berättar Jean Claude att det är en vinregion med möjlighet att producera en mängd olika blends, totalt odlar Jean Claude över 45 olika druvsorter som ger olika uttryck beroende på var i Languedoc de växer. Genom denna bredd har Jean Claude möjligheterna att hitta de bästa förutsättningarna för att göra vin där druva och terroir möts. Stort fokus ligger på att arbeta med ekologisk vinproduktion och målet är att samtliga odlingar ska vara ekologiska från 2023.

När vi ställer frågan till Jean Claude Mas, vad som är viktigast i vingården svarar han:

“Vi är fullt ut fokuserade på att ha hälsosamma vinrankor. Som son till en vinodlare vet jag mer än väl att du måste ha druvor av hög kvalitet för att göra bra vin, och därför måste vinrankorna som druvorna växer på vara hälsosamma.”

Jean Claude Mas håller koll på alla aktiviteter i vingårdarna och åker varje måndag genom regionen för att besöka de olika vingårdarna, för att själv ha förstahandsinformation om hur det ser ut. Utifrån vad han ser och lär över tid implementerar han nya metoder i sina Languedoc-vingårdar.

Vinerna från Claude Val är lättsamma, ”easy-drinking” och fantastiskt prisvärda viner. Domaines Paul Mas har gott anseende i vinvärlden och fick nu senast ta emot den prestigefulla utmärkelsen Best French Producer 2019 av Mundus Vini.

Claude Val Rouge består av fyra olika druvsorter; grenache, carnignan, syrah och merlot. Grenache ger vinet mörka röda bär med inslag av kryddor och lakrits. Carnignan i detta fall ger vinet dess härliga tanniner, den höga fruktsyran och toner som plommon, björnbär och körsbär. Syrah ger vinet mörk frukt med lättare rökiga inslag och svartpeppar. Merlot i sin tur har skapat toner av blåbär, örter och lättare gräsighet.

Från och med årgång 2019 som nu lanseras i Sverige kommer druvorna från ekologiska odlingar.

Claude Val Rouge
Årgång: 2019
Art.nr: 32153
Pris: 79 kr

Länk till Systembolaetg: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/claude-val-rouge-3215301

 

Akarua firar sin 20:e skörd och vi hyllar guldårgången av RUA

Akarua är en ung och pigg vinproducent – de första stockarna planterades så sent som 1996 i Central Otago på Nya Zeeland. I år firar Akarua sin tjugonde skörd och här hemma i Sverige hyllar vi deras RUA Pinot Noir 2018 som tagit emot flera guldmedaljer i internationella sammanhang.

Nya Zeeland är världens östligaste vindistrikt och med några av världens sydligaste vingårdar, landet jämförs allt oftare med Bourgogne som ligger nästintill på samma breddgrad. 1960 fanns här knappt 400 hektar med vin, idag består odlingarna av främst pinot noir, ca 5600 hektar, vilket motsvarar 15% av den totala vinarealen. Andelen av världsproduktionen är dock endast 1%.

Nya Zeeland har genom åren varit en föregångare till skruvkapsylen, en stor majoritet av vinerna är just förslutna på detta sätt oavsett prisklass. Något annat som landet och dess vinproducenter är helt överlägsna med är att 98% av druvorna är certifierade som ”sustainable”. Arbetet har med andra ord kommit långt med att minimera vatten- och elförbrukning och även med biologisk mångfald. I detta ligger också att Nya Zeeland är i framkant när det gäller hållbar produktion, ”sustainable winegrowing”, vilket innebär att man tar extra hänsyn till hållbarhet i hela produktionskedjan med allt från vingårdsarbetet till transporter och val av flaskor.

Akarua ägs av familjen Skeggs som på 1970-talet började semestra i området, för att så småningom köpa mark på några av de bästa lägena i regionen som t ex norrlägen i Bannockburn. Totalt har de fem separata vingårdslägen. På Akarua är man specialiserade på pinot noir och cirka 70 % av odlingarna är just pinot noir. Här odlas även chardonnay, pinot gris och riesling. På Akarua arbetar ett mycket erfaret team av vinmakare och vitikulturister tillsammans i en region som får högre status för varje år, mycket tack vare vinerna från Akarua som regelbundet tar hem medaljer i både nationella och internationella vintävlingar.

Rent generellt är vinerna från Central Otago intensiva och djupa i frukten med de svarta körsbären, den fina syran och de relativt sträva tanninerna som ger underbar struktur till vinet.

Årgång 2018 av RUA Pinot Noir som finns att köpa i Sverige fick ta emot guldmedaljer i både Sydney IWC och China W&SA förra året. Ett harmoniskt ekfatslagrat rött som vilat sju månader på franska fat och uppvisar härliga toner av kanel, svartpeppar, kryddnejlika, röda bär och mörka mullbär. Avslutningen bjuder på silkiga tanniner, fin syra och mineralitet.

Matcha det här vinet till kycklingrätter, fläsk- eller lammkött. Även utmärkt till fiskrätter om det serveras lite svalare tempererat, t ex till grillad torskfilé med lite sälta från baconchips på toppen.

Se filmen från vingården och lyssna till vinmakare Andrew Keenleyside: https://www.youtube.com/watch?v=_lY9_hx1Mc8&list=TLPQMTUwNTIwMjAF1XCxB_nVMg&index=1


Vinmakare Andrew Keenleyside, AKARUA, Nya Zeeland

 

Produktinformation
Rua Pinot Noir 2018
Art.nr: 6265
Pris: 169 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/rua-626501
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2014/06/Rua_NV_PRESS1.jpg