Claude Val konverterar till ekologisk odling i Languedoc

Från och med nya årgången 2019 är Claude Val Rouge certifierat ekologiskt. I butik från och med maj 2020. Vinproducenten har höga ambitioner för sin hållbara vinproduktion och konverterar framgångsrikt fler och fler av sina vingårdar i södra Frankrike till eko.

I södra Frankrike ligger ett av Frankrikes mest populära distrikt Languedoc-Roussillon. Området följer kusten och ligger precis mellan Pyrenéerna och Provence. I Frankrike kallar man platsen för Le Midi. Regionen har ett klimat som framför allt gynnar produktion av röda viner och starkvin men med utvecklingen för internationella druvsorter i området har många vita viner från regionen tagit mer och mer plats på vinlistorna runt om i världen. Ungefär en tredjedel av Frankrikes vinodlingar ligger i Languedoc-Roussillon.

Vingårdarna sträcker sig mellan Pézenas och Montpellier, Jean Claude Mas började bygga upp vingården år 2000, då hade han till sitt förfogande enbart 17 ha, ägor som varit i familjen sedan 1892. Idag sträcker sig ägorna mellan l’Ile de Conas, Savignac, Montagnac till Caux med totalt ca 160 ha. Om regionen berättar Jean Claude att det är en vinregion med möjlighet att producera en mängd olika blends, totalt odlar Jean Claude över 45 olika druvsorter som ger olika uttryck beroende på var i Languedoc de växer. Genom denna bredd har Jean Claude möjligheterna att hitta de bästa förutsättningarna för att göra vin där druva och terroir möts. Stort fokus ligger på att arbeta med ekologisk vinproduktion och målet är att samtliga odlingar ska vara ekologiska från 2023.

När vi ställer frågan till Jean Claude Mas, vad som är viktigast i vingården svarar han:

“Vi är fullt ut fokuserade på att ha hälsosamma vinrankor. Som son till en vinodlare vet jag mer än väl att du måste ha druvor av hög kvalitet för att göra bra vin, och därför måste vinrankorna som druvorna växer på vara hälsosamma.”

Jean Claude Mas håller koll på alla aktiviteter i vingårdarna och åker varje måndag genom regionen för att besöka de olika vingårdarna, för att själv ha förstahandsinformation om hur det ser ut. Utifrån vad han ser och lär över tid implementerar han nya metoder i sina Languedoc-vingårdar.

Vinerna från Claude Val är lättsamma, ”easy-drinking” och fantastiskt prisvärda viner. Domaines Paul Mas har gott anseende i vinvärlden och fick nu senast ta emot den prestigefulla utmärkelsen Best French Producer 2019 av Mundus Vini.

Claude Val Rouge består av fyra olika druvsorter; grenache, carnignan, syrah och merlot. Grenache ger vinet mörka röda bär med inslag av kryddor och lakrits. Carnignan i detta fall ger vinet dess härliga tanniner, den höga fruktsyran och toner som plommon, björnbär och körsbär. Syrah ger vinet mörk frukt med lättare rökiga inslag och svartpeppar. Merlot i sin tur har skapat toner av blåbär, örter och lättare gräsighet.

Från och med årgång 2019 som nu lanseras i Sverige kommer druvorna från ekologiska odlingar.

Claude Val Rouge
Årgång: 2019
Art.nr: 32153
Pris: 79 kr

Länk till Systembolaetg: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/claude-val-rouge-3215301

 

Akarua firar sin 20:e skörd och vi hyllar guldårgången av RUA

Akarua är en ung och pigg vinproducent – de första stockarna planterades så sent som 1996 i Central Otago på Nya Zeeland. I år firar Akarua sin tjugonde skörd och här hemma i Sverige hyllar vi deras RUA Pinot Noir 2018 som tagit emot flera guldmedaljer i internationella sammanhang.

Nya Zeeland är världens östligaste vindistrikt och med några av världens sydligaste vingårdar, landet jämförs allt oftare med Bourgogne som ligger nästintill på samma breddgrad. 1960 fanns här knappt 400 hektar med vin, idag består odlingarna av främst pinot noir, ca 5600 hektar, vilket motsvarar 15% av den totala vinarealen. Andelen av världsproduktionen är dock endast 1%.

Nya Zeeland har genom åren varit en föregångare till skruvkapsylen, en stor majoritet av vinerna är just förslutna på detta sätt oavsett prisklass. Något annat som landet och dess vinproducenter är helt överlägsna med är att 98% av druvorna är certifierade som ”sustainable”. Arbetet har med andra ord kommit långt med att minimera vatten- och elförbrukning och även med biologisk mångfald. I detta ligger också att Nya Zeeland är i framkant när det gäller hållbar produktion, ”sustainable winegrowing”, vilket innebär att man tar extra hänsyn till hållbarhet i hela produktionskedjan med allt från vingårdsarbetet till transporter och val av flaskor.

Akarua ägs av familjen Skeggs som på 1970-talet började semestra i området, för att så småningom köpa mark på några av de bästa lägena i regionen som t ex norrlägen i Bannockburn. Totalt har de fem separata vingårdslägen. På Akarua är man specialiserade på pinot noir och cirka 70 % av odlingarna är just pinot noir. Här odlas även chardonnay, pinot gris och riesling. På Akarua arbetar ett mycket erfaret team av vinmakare och vitikulturister tillsammans i en region som får högre status för varje år, mycket tack vare vinerna från Akarua som regelbundet tar hem medaljer i både nationella och internationella vintävlingar.

Rent generellt är vinerna från Central Otago intensiva och djupa i frukten med de svarta körsbären, den fina syran och de relativt sträva tanninerna som ger underbar struktur till vinet.

Årgång 2018 av RUA Pinot Noir som finns att köpa i Sverige fick ta emot guldmedaljer i både Sydney IWC och China W&SA förra året. Ett harmoniskt ekfatslagrat rött som vilat sju månader på franska fat och uppvisar härliga toner av kanel, svartpeppar, kryddnejlika, röda bär och mörka mullbär. Avslutningen bjuder på silkiga tanniner, fin syra och mineralitet.

Matcha det här vinet till kycklingrätter, fläsk- eller lammkött. Även utmärkt till fiskrätter om det serveras lite svalare tempererat, t ex till grillad torskfilé med lite sälta från baconchips på toppen.

Se filmen från vingården och lyssna till vinmakare Andrew Keenleyside: https://www.youtube.com/watch?v=_lY9_hx1Mc8&list=TLPQMTUwNTIwMjAF1XCxB_nVMg&index=1


Vinmakare Andrew Keenleyside, AKARUA, Nya Zeeland

 

Produktinformation
Rua Pinot Noir 2018
Art.nr: 6265
Pris: 169 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/rua-626501
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2014/06/Rua_NV_PRESS1.jpg

 

Ny årgång av vinnarvinerna från Weingut Leth!

Nu lagom till våren lanseras nya årgången 2019 av vinerna från Weingut Leth.

Weingut Leth är utan att överdriva en av Sveriges mest älskade producenter när det kommer till Österrike. Leth Grüner Veltliner Klassik rullade ut på hyllorna 2007 och har därefter följts av ett flertal ytterligare viner. Sverige är en av de viktigaste marknaderna för Weingut Leth, och det är delvis tack vare det svenska folkets förtjusning i vinerna som de varit tvungna att bygga ut vineriet. Det säger en hel del om den stora efterfrågan som finns på vinerna från Weingut Leth. Och det är inte bara konsumenterna som uppskattar vinerna, man har vunnit otaliga priser och utmärkelser genom åren!

Idag är tredje generationen Franz Leth ansvarig för vineriet i Wagram. Framgångssagan började under 60-talet med Franz och Barbara Leth. Sedan tog sönerna Franz och Erich över under 80-90-talet. Idag är det Franz Junior som sakta men säkert tagit över rodret.

Under årens lopp har det skett en ständig utveckling med särskild hänsyn till den speciella jordmånen löss. Jordmånen löss är typisk för området och unik i sitt slag, den är mycket porös och består av sand, jord och en blandning av fossiler och snäckskal som blåst in från havet. Lössjorden är packad med mineraler och skapar perfekt fuktighet åt rankorna som växer djupt ned i marken. En viktig nyckel till Weingut Leths framgång är all den tid och kraft de lagt på att lära känna sin jordmån och sina vingårdars unika egenskaper. Det ger personliga viner med perfekt balans och harmoni.

Huvudfokus är att producera högklassiga viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling, något som slagit väl ut med otaliga utmärkelser genom åren, både internationellt och inte minst här i Sverige där vi är mycket förtjusta i österrikiska Leth.

Nya årgången
Hur är då den nya årgången 2019 som nu i vår lanseras i våra svenska butiker? Franz Leth svarar så här;

Det här känns som en riktigt tillfredsställande årgång. Vi ser god frukt med full mognad och maximal kvalitet. Årets väderförhållanden var mer behagliga än de extremt torra och varma åren innan, vi fick istället tillräckligt med nederbörd i rätt ögonblick, resten av säsongen var mestadels varm och torr och därför höll sig druvorna hälsosamma och det ekologiska jordbruket som vi driver stötte inte på några utmaningar under säsongen.”

Och stolt kan vi tillägga att två av vinerna har redan fått utmärkelser som heter duga – ett brons och ett silver i Vinordic Wine Challenge nu i vår! Det är Leth Duett 2019 (brons) och Leth Familien Reserve (silver) som tagit emot utmärkelserna. Fantastiskt betyg för vinerna från Weingut Leth, tillägger Moa Landsberg. Vi är stolta över det fina arbete våra vänner i Österrike gör på vingården Weingut Leth.


Far & son Franz Leth tillsammans på Weingut Leth.

———————————————————————————————————-

Följande viner från Weingut Leth finns att köpa på Systembolaget:

2019 Leth Grüner Veltliner Klassik
Art.nr: 4200
Pris: 89 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-420001
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2014/05/Leth_GV_PRESS.jpg

2019 Leth Duett Riesling Grüner Veltliner
Art.nr: 4587
Pris: 89 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-458701
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2014/06/Leth-Duett_PRESS.jpg

2019 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
Art.nr: 76570
Pris: 119 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-7657001
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2015/03/LethFamilienReserve_PRESS.jpg

2019 Leth Grüner Veltliner Terrassen
Art.nr: 2961
Pris: 55 kr/375 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-296102
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2017/06/Leth-GV-Terassen_PRESS.jpg

 

240-års jubileum hos Patriarche Père & Fils 2020

Anrik vingård från Bourgogne firar 240-års jubileum i år! Patriarche Père & Fils är vackert beläget i det forna nunneklostret i hjärtat av Beaune, en av byggnaderna som format historien om denna världsberömda stad. Klostret innefattar ett kapell från 1600-talet samt flera andra historiska byggnader som varsamt restaurerats.
I år firar man 240-års jubileum hos Patriarche Père & Fils – och två av vinerna från egendomen finns att köpa i Sverige.

Vingårdens historia är spännande. Den började genom att Joseph Bouchard redan 1759 slog sig samman med Nicolas Tainturier, en handels- och vinkommissionär, för att lättare kunna specialisera sig inom vinhandeln. När Nicolas dog beslutade sig Joseph Bouchard att istället slå sig samman med sin kontorist Philibert Patriarche. År 1780 grundades alltså Bouchard Père & Fils & Patriache men några år senare upplöstes samarbetet och man fick sitt nuvarande namn; Patriarche Père & Fils.

Idag är Patriarche ett av de största och äldsta vinhusen i Bourgogne, och med det ett givet turistmål. Varje år välkomnas uppemot 65 000 besökare till de kilometerlånga källarna med sina över 3 miljoner flaskor.

Företagets födelse för 240 år sedan kommer att firas kungligt i november i en del av den historiska vinkällaren, där de inbjudna gästerna kommer skåla i årgång 1994 av Hospices de Beaune.

Patriarche har långtidskontrakt med odlare över stora delar av Bourgogne. Genom de djupgående relationerna får de tillgång till druvor från exempelvis Vosne-Romanée, Pommard och Gevrey-Chambertin. Stora delar av de druvor som köps in kommer från Côte d´Or, Bourgognes hjärta som består av Côte de Nuits och Côte de Beaune.

De här vinerna från 240-års jubilaren finns att köpa i Sverige:

Patriarche Bourgogne Blanc Cuvée des Visitandines
Druvorna till Patriarche Bourgogne Blanc Cuvée des Visitandines 2018 har efter jäsning vid låg temperatur lagrats en kortare tid på ekfat. Vinet har en ljusgul färg, doften är frisk och fruktig med inslag av gula äpplen, citrus samt en lätt örtighet. Avslutningen har en lätt pepprig ton med fin balanserad syra.

Årgång: 2018
Art.nr: 71159
Pris: 115 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/patriarche-bourgogne-chardonnay-7115901

Patriarche Chablis Cuvée Léonce Bocquet
Druvorna till Chablis Cuvée Léonce Bocquet 2018 kommer från utvalda gårdar i Chablis där chardonnaydruvan trivs i den kalkhaltiga jorden. Vinet har en ljusgul färg med toner av gröna äpplen, ananas, citrus, örter och i avslutet härligt krispiga mineraltoner.

Årgång: 2018
Art.nr: 5383
Pris: 169 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/patriarche-chablis-538301

 

Ny film från Bolla, Valpolicella

Christian Zulian, Bollas passionerad vinmakare, berättar om vinerna från den historiska vingården i Valpolicella. Se filmen BOLLA – The Italian art of tasting life och inspireras av Christian och de vackra vyerna där de lokala italienska druvorna växer, handplockas, torkas i speciella torkhus på hög höjd och sedan görs till viner som många tycker om.

BOLLA – The Italian art of tasting life


Ripasso och Amarone från Bolla finns i Sverige
Här i Sverige finns flera av vinerna från Bolla som nämns i filmen att köpa på Systembolaget. För att se om vinerna finns i din butik, klicka här:

Bolla Le Poiane Ripasso: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bolla-le-poiane-2232001
Bolla Le Poiane  Amarone: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bolla-le-poiane-7021501
Bolla Le Origini Amarone: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bolla-le-origini-7342601

 

Ny film från Nino Negri, Valtellina

En helt nyproducerad vingårdsfilm från Nino Negri i Valtellina finns att titta på här. I huvudrollen ser vi vinmakare Danilo Drocco som också är vår guide till de branta alpsluttningarnas nebbiolo-odlingar hos Nino Negri, en vingård som grundades 1843 i det magiskt vackra landskapet.

Se filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=wkjo9dkFRnE

Läs mer om Danilo Drocco och Nino Negri här.


Vinmakare Danilo Drocco, Nino Negri, Valtellina, hösten 2019. Foto: Camilla Ericson

 

 

 

Domaine Wines plockar hem fyra (!) vinster i den prestigefulla vintävlingen Vinordic Wine Challenge.

Domaine Wines plockar hem fyra (!) vinster i den prestigefulla vintävlingen Vinordic Wine Challenge. Nu i dagarna offentliggjordes vinnarvinerna från Weingut Leth och Bolla Vini.

Vinordic Wine Challenge är utan tvekan den största vintävlingen i Sverige. Det som gör tävlingen helt unik i sitt slag är att samtliga viner provas blint av en jury. Juryn består av vinskribenter, sommelierer och journalister, som tillsammans har unika kunskaper om vin med stor och lång erfarenhet av att prova vin och betygsätta vin.

Tävlingen är uppdelad i olika tävlingskategorier och i varje prisklass utses en vinnare som får utmärkelsen ”Gold Trophy”. Även en ”Silver Trophy” och en ”Bronze Trophy” delas ut. En prestigefull tävling med stort värde för vinnarvinerna som valts ut som de bästa vinerna av branschens främsta experter. Vinordic Wine Challenge arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med tidningen Allt om Vin.

Domaine Wines fick hela FYRA utmärkelser.
Vi på Domaine Wines är oerhört stolta och glada att få presentera vinnarvinerna från Weingut Leth och Bolla Vini.

Vår producent i Österrike, Weingut Leth fick två utmärkelser, ett SILVER och ett BRONS.
De nya årgångarna 2019 togs emot av juryn i stora positiva ordalag och det var Leth Duett och Leth Familien Reserve som båda fick ta plats på prispallen.

• 2019 Leth Duett Riesling Grüner Veltliner, pris 89 kronor med artikelnummer 4587 fick Bronze Trophy i tävlingskategorin vita viner 80-99 kr. Juryns beskrivning är som följer; ”Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, gröna äpplen och citrus”.
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-458701

• 2019 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, pris 119 kr med artikelnummer 76570 fick Silver Trophy i kategorin vita viner mellan 100-129 kr. Juryns beskrivning ”Fruktig, något kryddig smak med inslag av gula äpplen, vitpeppar, persika, örter och citrus”.
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-7657001

Vår italienska producent Bolla Vini från Veneto fick också två utmärkelser. Extra kul då ett av vinerna precis släpps i Sverige och inleder starkt som favorit med en silvrig buckla! Det här är därmed Sveriges bästa prosecco (ingen annan prosecco på prispallen) som vi har att stoltsera med i vår portfölj!

• Vårens nyhet Bolla Prosecco Extra Dry DOC, artikelnummer 75189 till priset av 77 kr fick till vår stora glädje och stolthet utmärkelsen Silver Trophy i kategorin mousserande i prisklassen upp till 89 kr. Här nämns vinet som ”En torr Prosecco med stenfrukter och vita blommor i perfekt harmoni med syran”.
https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/bolla-prosecco-7518901

• Bolla Le Origini Amarone Riserva 2013 till ett pris av 389 kr med artikelnummer 73426 fick utmärkelsen Bronze Trophy i kategorin röda viner från 250 kr och uppåt. Ett vin som är föregångare till Amarone som vi känner till idag. Vinet beskrivs av juryn: ”Tonerna i vinet går åt plommon, torkade körsbär, choklad och örter. Avslutningen är djup med toner av balsamvinäger och kryddor som avslutas med förföriska tanniner”.
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bolla-le-origini-7342601

Visste du att Bolla Vini var först att lansera en Amarone? Läs mer här: https://www.mynewsdesk.com/se/domaine-wines-ab/pressreleases/amarone-firar-70-aar-bolla-le-origini-amarone-var-foerst-2986928

Alla vinnarvinerna finns att köpa på Systembolaget.

 

Amarone firar 70 år – Bolla Le Origini Amarone var först!

Amarone firar 70 år i år och bakom den första lanseringen av Amarone som gjordes 1953 står vinhuset Bolla. Årgången i flaskan som släpptes då var 1950.

Vinhuset Bolla representerar sannerligen hårt arbete i vingården redan sedan starten för över 135 år sedan. Som stolta ambassadörer för den italienska livsstilen, med gourmetmat och kvalitetsprodukter i centrum, är det inte förvånande att just familjeföretaget Bolla var de som startade den internationella framgångssaga som Amarone är, genom att vara det första vinhuset att lansera en kommersiell Amarone.

Det var när familjens överhuvud fyllde 80 år i april 1953 som barn och barnbarn lät buteljera hans favoritvin och gjorde en etikett för vinet som en hyllning. Vid den här tiden var detta en smått revolutionerande idé, eftersom Amarone-viner var något man drack hemma på vingården, inte sålde.

Vilken Amarone släpptes då? Jo, Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 1950. “Le Origini” som den kallas av vinmakaren dvs ”originalet” är nu, precis som på femtiotalet, gjort på handplockade druvor från historiska vingårdar i Valpolicella, druvorna får sen lufttorka i Bollas torkhus uppe på hög höjd i Torbe i cirka 3 månader innan vinet görs och lagringen tar vid, först i små fat, därefter i större fat. Bolla Le Origini Amarone görs bara exceptionellt bra år och tillgängligheten är alltid begränsad.

Idag är det årgång 2013 som gäller
Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 2013 finns att köpa på Systembolaget i beställningssortiment. Smidigt att beställa och sen hämta upp i butiken. Varje flaska levereras i en fin träask. Årgången 2013 har fått fina betyg bland annat av Faccini Doctor Wine som ger den här årgången hela 95 poäng!

Vinet är ett helt torrt, rött, som passar att servera till en vällagad måltid t ex inbakad oxfilé med potatisgratängpuck, en älgstek med rotfrukt i ugn, eller kanske du vill testa ett klassiskt recept från 50-talet med helstekt kyckling som serveras med gräddig kantarellsås, svartvinbärsgelé och små stekta kulpotatisar – en typisk söndagsmiddag som vi minns den från 50-talet. Eller till ostbrickan där du med fördel väljer hårdostar till Bolla Amarone, kanske även med en fikonmarmelad därtill.

Mer information finns här: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bolla-le-origini-7342601

Sverige är ett av de länder i världen som köper mest Amarone efter Italien. Kanske beror det på att Amarone passar det svenska köket så bra. Från Vinhuset Bolla finns ytterligare en Amarone att köpa i Sverige, Bolla Le Poiane Amarone.
Mer information: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bolla-le-poiane-7021501

Vinhuset Bolla Vini
Läs mer om vinhuset Bolla Vini här: www.bolla.vin

 

 

Stolta och glada – med Spaniens bästa vingård i portföljen!

Vi är väldigt stolta och glada. Vår fantastiska producent Bodega Dehesa de Los Canónigos har tilldelats priset som bästa vingård i Spanien 2019.

Dehesa de los Canónigos nominerades tillsammans med flera välkända och erkänt duktiga spanska vinhus till utmärkelsen som bästa vingård i Spanien. Glädjande för oss på Domaine Wines som importerar vinerna till Sverige, är att det var vår fantastiska producent Bodega Dehesa de Los Canónigos som fick ta emot priset som bästa vingård i Spanien 2019.

Bodega Dehesa de Los Canónigos ligger nära floden Duero, i området som kallas för Ribera del Dueoros ”golden mile”. Här gör man viner med druvorna och arbetet i vingården i fokus – ”grapes before barrels”. Huvudsakligen odlas tempranillo på vingården men även andra druvsorter. Varje vingårdsläge vinifieras separat med hjälp av naturlig jäst från de egna vingårdarna och resultatet är helt klart en framgångssaga!

Vinerna finns att beställa som privatimport via Systembolaget. Följ länken för att se vilka viner som finns tillgängliga i Sverige: https://domainewines.se/producent_tax/bodega-dehesa-de-los-canonigos/
För information om lagertillgänglighet och kollikrav för vinerna kontakta oss på info@domaine.se

Här kan du läsa mer om det bästa vinhuset i Spanien: www.bodegadehesadeloscanonigos.com

 

Äntligen släpps Pommery Grand Cru Royal Brut 2008!

Äntligen släpps Champagne Pommery Grand Cru Royal Brut 2008 från champagnehuset Pommery. Vi har en exklusiv lansering av 1 500 flaskor från Pommery som släpps på Systembolaget 13 mars 2020.

Champagnen är gjord av 50% chardonnay och 50% pinot noir från sju olika Grand Cru-lägen som har perfekt solexponering. Jorden är rik på kalk, vilket avspeglar sig i smakerna och champagnen får ligga hela 5 år på sin jästfällning men släpps sen inte till försäljning förrän efter tio år. Tonerna i den här lagrade gran cru-champagnen är komplexa med en djup mineralitet och en pigg syra, färska röda äpplen, persika, citrus, lätt rostade nötter, lagerblad, söta kryddor och brioche.

Servera gärna Pommery Grand Cru Royal Brut 2008 till ostron, skaldjur eller till ugnsbakad fisk. Eller när du hittar ett tillfälle att fira något lite extra.

__________________________
Pommery Grand Cru Royal Brut 2008
Artikelnummer: 92254
Pris: 699 kr
Länk till champagnen på Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/pommery-9225401