2020 – Årsrapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Domaine Wines är sedan 2017 engagerade i projektet Dryckesbranschens Klimatinitiativ, där vi deltagit för att tillsammans med branschkollegor ta fram ett gemensamt verktyg för rapportering, samt en tydlig vision och mål för klimatarbetet i vår bransch.

Vision är en dryckesbransch utan klimatpåverkan – där varje droppe räknas. Vi på Domaine Wines har direkt från starten anslutit oss till Dryckesbranschens Klimatinitiativ och bestämde oss för att redan första rapporteringsåret (2018) rapportera in våra klimatsiffror till initiativet. Det fina med initiativet är att alla Systembolagets dryckesleverantörer som vill kan vara med, och att alla jämförelser görs med liknande företag.

Projektet Dryckesbranschens Klimatinitiativ rullades ut under 2018 och redan i första mätningen hade över 70 % av volymerna i Systembolagets fasta sortiment anslutits till initiativet, idag är det 84 % av volymerna i fasta sortimentet som omfattas.

Initiativtagare till Dryckesbranschens Klimatinitiativ är Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL), Sveriges Bryggerier och Systembolaget i samarbete. Att samverka i klimatarbetet är nödvändigt och just det, att vi har haft ett bra samarbete i arbetet med Dryckesbranschens Klimatinitiativ, är centralt. Att parter med helt olika förutsättningar jobbat ihop har varit avgörande för att lyckas skapa en lösning som fungerar för alla, stora som små aktörer.

Vi på Domaine Wines är stolta över att ha varit en del av det här arbetet. Nu fortsätter vi resan mot en dryckesbransch utan klimatpåverkan, där varje droppe räknas.

Läs mer här om initiativet: https://www.omsystembolaget.se/hallbarhet/klimat-miljo/dryckesbranschens-klimatintiativ/

Här hittar du årets rapport från initiativet: https://www.galatea.se/hallbarhet

 

ISO-certifiering klar för Domaine Wines

Galatea-koncernen arbetar utifrån att alla företag inom gruppen ska vara ISO-certifierade och sedan vi gått igenom alla processer och dokumenterat vår verksamhet uppfyller Domaine Wines Sweden AB kraven i standarden för ISO, och är ISO-certifierade från och med hösten 2021.

Certifieringen omfattar kvalitetsledningssystem, ISO 9001:2015 och miljöledningssystem, ISO 14001:2015.

Certifikatet inkluderar tillverkning, import, export, försäljning, lagring och distribution av såväl alkoholhaltiga drycker som ej alkoholhaltiga drycker.

För mer information om vårt hållbarhetsarbete: https://www.galatea.se/hallbarhet 

 

Poggio Le Volpi Roma DOC – nyhet i fast sortiment 1 september

Det brukar sägas att alla vägar bär till Rom. Det har varit svårt att ta sig till Rom senaste året men vinet har i alla fall tagit sig till Sverige och det är vi glada för. Nyheten som vi släppte för ett år sedan – Poggio Le Volpi från Roma DOC har nu klivit in på butikshyllorna på en fast plats från och med 1 september.

När vi hittade Poggio Le Volpi och bestämde oss för att lansera vinet i beställningssortimentet som en nyhet i Sverige för ett år sedan tänkte vi att det här skulle bli nästa stora grej på den italienska vinhimlen, vin från Roma DOC, den senaste vinregionen i Italien. Nu, ett år senare, har så många vinvänner tagit vinet till sig att det nu lanseras i det fasta sortimentet.

Den nya vinregionen, Roma DOC är lite av en snackis även i Italien. Faktum är att söder om Rom finns perfekta förhållanden för vinodling och den vulkaniska jorden ger superba viner på druvsorterna montepulciano, cesanese och syrah. Även om man har odlat druvor här i tusentals år är området (s.k. DOC) nytt.

Poggio Le Volpi är en av de mest betydelsefulla vinproducenterna i Roma DOC och vinet Poggio Le Volpi har fått flera fina betyg, t ex 98 av 99 möjliga poäng av den världskände italienska vinkritikern Luca Maroni, samt pallplatser i de två prestigefulla tävlingarna Mundus Vini och Berliner Wine Trophy för årgång 2018 som nu säljs i Sverige.

Smaken bjuder på ett vin av det fylligare och kraftigare slaget med toner av mörka bär, choklad och kaffe. Stilen påminner mycket om Barolo med rejäla men ändå silkeslena tanniner.

Äkta romare avnjuter detta vin tillsammans med rätter från Rom så som Pasta Carbonara och Pizza al Taglio men det passar såklart bra till andra smakrika rätter som t ex en sensommargrillning, till höstens första grytor och svamprätter eller en ostbricka med mellanlagrade hårdostar.

Produktfakta:
Produkt: Poggio Le Volpi Roma DOC 2018
Art nr: 75193
Pris: 119 kr
Storlek: 750 ml
Alkoholhalt: 14% vol
Sockerhalt: 5 g/l

Länk till Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/poggio-le-volpi-7519301/

 

Varje flaska levereras i presentförpackning

 

Frascati 55 år – Fontana Candida Frascati firar med ny födelsedagskostym

Frascati DOC firar 55 år som appellation och som en hyllning till appellationen har Fontana Candida som är det största vinet i Frascati, det vin som romarna dricker till vardags, tagit fram en födelsedagsetikett för nya årgången. Finns i butik nu.

Födelsedagsetiketten gäller för årgång 2020 och är framtagen för att uppmärksamma 55 års-jubileet då vinet är starkt förankrat i traditionen för appellationen och vingården har varit med hela vägen i utvecklingen av appellationen från att företaget grundades på 50-talet.

Fontana Candida Frascati är historiskt det viktigaste vinet i Frascati DOC, ett vin gjort på en druvmix som växer på vulkanisk jord och buteljeras i en unik flaska som designades av en kvinnlig italiensk designer redan på 50-talet. Flaskan har sin unika form och glasinskript som föreställer en fontän.

Fontana Candida Frascati är en del av vår svenska dryckeskultur då det är ett vin som funnits på Systembolaget sedan monopolet grundades 1955.

Fontana Candida Frascati 2020 som nu i augusti dyker upp på butikshyllor runt om i landet är ett fruktigt och lättmatchat vitt vin som passar till många klassiska italienska rätter, t ex pasta vongole, vitello tonnato och burrata som serveras med solmogna tomater.

Födelsedagsetiketterna gäller för flaskorna i storlek 750 ml och 375 ml.

Buon compleanno Frascati!

Här hittar du mer information om vinerna: 

Fontana Candida Frascati 2020 – 75 kr (750 ml)
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/fontana-candida-241001/

Fontana Candida Frascati 2020 – 45 kr (375 ml)
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/fontana-candida-241002/

 

 

 

Ny årgång för Navarro Correas Reserve Malbec – 2019

Navarro Correas historia började 1798 då Juan de Dios Correas planterade sina första vinstockar i Mendoza. Druvorna såldes till en början till olika vinerier i området. Först på 1970-talet började man buteljera vin under eget namn. Vineriet är ritat av arkitekten Antonio Funes. Företaget ägs sedan 2015 av Grupo Peñaflor och vinmakare är Alejandra Riofrio.

Nu när grillsäsongen drar i gång på allvar byter vi till årgång 2019 för Navarro Correas Reserve Malbec som har sitt ursprung i Mendoza. Vinets mörka täta färg bjuder in till kraftfulla toner av mörk frukt, så som fräscha körsbär och plommon.

Smaken är bred och flankeras av varma toner av vanilj, kakao samt en uns rökighet. Runda tanniner balanseras med en len struktur som tillsammans med den fräscha frukten ger ett välbalanserat avslut. Druvorna odlas i Tupungato, i Mendoza, i västra Argentina. Vingårdarna ligger på en höjd av omkring 1 250 meter över havet.

Vinet har lagrats 12 månader på lika delar franska och amerikanska ekfat om 225 liter, av vilka hälften var nya och hälften andragångsfyllda. Vinet har mindre än 3 gram socker per liter.

Serveras vid 16-18°C till grillat, alternativt rätter av lamm, nötkött eller vilt.

Druvsorten malbec importerades från Bordeaux och planterades första gången i Argentina 1852. Idag har endruvsviner av malbec blivit något av en specialitet för Argentina.

Produktinformation
Navarro Correas Reserve Malbec
Årgång: 2019
Art nr: 6515
Pris: 219 kr/2 liter
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/produkter/navarro-correas-reserva-malbec-bib/
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/navarro-correas-651507/

 

Tillfällig exklusiv lansering från Barbadillo – släpps 8 juni 2021

Manzanilla Pasada en Rama Pastora – en unik produkt från Barbadillo släpps i det exklusiva sortimentet den 8 juni. Endast 600 flaskor finns allokerade för Sverige.

Barbadillos signum är Manzanilla och deras ’Pastora’ är deras finaste Manzanilla – det var också den första manzanillan någonsin att buteljeras (1827). Först, störst och fortfarande bäst med andra ord.

”En Rama” betyder att vinet är ofiltrerat och har därför ’extra mycket karaktär’. Vinet har lagrats i hela 9 år i solera men är ändå friskt och superfräscht! Det är superenkelt att kombinera torr sherry med mat – t ex utmärkt att servera till skaldjur, grillad fisk, rökt lax, sushi, sashimi, grillade grönsaker, mandlar och nötter och annat gott med hög sälta. Manzanilla upplevs som väldigt friskt men har mycket låg syra – en av anledningarna till att det är så lätt att kombinera med mat (syran krockar inte). Friskheten i vinet kommer från ämnen som utvecklas under unika lagringsmetoden under flor.

Barbadillo som fortfarande är ett familjeföretag firar 200 år i år, här vet man hur en Manzanilla ska göras! Tänk på att servera sherryn sval.

Journalisten Johan Franco Cereceda listar den här sherryn som en av ”33 sherry att prova innan du dör” – så ett hett tips är att göra just det.

Art nr: 92745-02
Produktnamn: Manzanilla Pasada en Rama Pastora
Pris: 129 kr

För att se om sherryn finns tillgängligt att köpa:
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/manzanilla-9274502/


Vackert och vilsamt utvecklas sherry i världsklass hos Barbadillo.

 

Nya årgången 2020 Côté Mas Rosé, ett ekologiskt torrt rosévin som också är veganvänligt

Lagom till att vi fått vår i luften lanseras nya årgången 2020 Côté Mas Rosé, ett ekologiskt rosévin med en sockerhalt om mindre än 3 gr/liter som också är veganvänligt.

Vinet består av en druvsammansättning av 85 % mourvedre och resterande 15 % är syrah. Côté Mas Rosé är gjort på 100 % ekologiskt odlade druvor från Languedoc, vinet är torrt med en sockerhalt om mindre än 3 gr/liter, ett torrt och friskt rosé med exklusiv presentation som passar väl både som aperitif, till sallader, sommarbufféer eller till rätter av ljust kött, fisk och skaldjur.

Det som definierar detta vin som veganvänligt är att det är producerat utan animaliska produkter vid framställningen av vinet. Ett torrt och fruktigt vin med smakinslag av jordgubbar, persika, granatäpplen, smultron och mandarin. Avslutningen är lång och flörtig med djup frukt och balanserad syra.

Producenten är en av Frankrikes ledande ekologiska vinproducenter. Domaines Paul Mas har närmare 1 000 hektar vingårdar och arbetar för att konvertera alla vingårdar till ekologisk odling till år 2023, alla viner som produceras idag är veganvänliga. Företaget grundades i slutet av 1800-talet och fick dagens struktur 1999 när Jean-Claude Mas tog över driften. På den svenska marknaden finns flera olika viner från Domaines Paul Mas som t ex Claude Val och Arrogant Frog.

Côté Mas Organic Rosé 2020
Art nr: 2282
Pris: 89 kr/750 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/cote-mas-228201/
Länk till högupplöst produktbild: https://domainewines.se/produkter/cote-mas-rose-organic/

 

Medaljregn – två guldmedaljer + ett brons i Sveriges största vintävling

Guld till Bolla Le Poiane Amarone 2016. Guld till Leth Grüner Veltliner 2020. Brons till ERNST Sauvignon Blanc 2020. Tre vinnarviner från Domaine Wines-portfölj i Vinordic Wine Challenge – det kallar vi medaljregn!

Den prestigefulla tävlingen Vinordic Wine Challenge har genomförts i mer än 20 år och är den största vintävlingen i Sverige. Den arrangeras i samarbete mellan Stockholmsmässan och Allt om Vin.

I år har tre av våra mest populära viner fått utmärkelser i tävlingen. Vi är mycket stolta över våra vinnarviner, folkkära viner från Frankrike, Italien och Österrike.

Alla vinerna i tävlingen provas blint av de mest framstående vinskribenter och vinexperter vi har i landet. Vinerna är uppdelade i kategorier efter prisklass och typ av dryck. Något som sticker ut från föregående år är att det är en markant ökning när det kommer antalet provade viner – det slår alla rekord med 1 100 provade viner i år vilket är 240 fler än förra året. Att då ha tre viner på pallplats är extra glädjande.

Alla vinnarvinerna finns att köpa på Systembolaget. Här följer fakta om vinerna och juryns kommentarer till vinerna.

GOLD TROPHY 2021 – Bolla Le Poiane Amarone
Årgång: 2016
Art.nr: 70215-01
Pris: 259 kr
Juryns vinnarmotivering;
Nyanserad kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, kakao, kanel, russin, peppar och nötter. Serveras vid 18°C till rätter av mörkt kött eller lagrade hårdostar”.

Här finns mer information om vinet: https://domainewines.se/produkter/bolla-le-poiane-amarone/

GOLD TROPHY 2021 – Leth Grüner Veltliner
Årgång: 2020
Art.nr: 4200-01
Pris: 89 kr
Juryns vinnarmotivering;
Fruktig smak med inslag av päron, melon, vitpeppar, persika och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling”.

Här finns mer information om vinet: https://domainewines.se/produkter/leth-gruner-veltliner/

BRONZE TROPHY 2021 – ERNST Sauvignon Blanc Chardonnay
Årgång: 2020
Art.nr: 78659-01
Pris: 99 kr
Juryns motivering;
Ungdomlig fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, äpplen, persika och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur eller till sallader”.

Här finns mer information om vinet: https://domainewines.se/produkter/ernst-sauvignon-blanc/

 

Ny årgång lanseras från familjeföretaget Weingut Leth

Lagom till att vi fått vår i luften lanseras nya årgången 2020 av vinerna från Weingut Leth. Idag är tredje generationen Franz Leth ansvarig för vineriet i Wagram. Framgångssagan började under 60-talet med Franz och Barbara Leth. Sedan tog sönerna Franz och Erich över under 80-90-talet. Idag är det Franz Junior som sakta men säkert tagit över rodret i vineriet och numera ansvarar för vinmakningen. Från 2021s årgång kommer flera av deras viner vara ekologiskt certifierade.

Under årens lopp har det skett en ständig utveckling med särskild hänsyn till den speciella jordmånen löss. Jordmånen löss är typisk för området och unik i sitt slag, den är mycket porös och består av sand, jord och en blandning av fossiler och snäckskal som blåst in från havet. Lössjorden är packad med mineraler och skapar perfekt fuktighet åt rankorna som växer djupt ned i marken. En viktig nyckel till Weingut Leths framgång är all den tid och kraft de lagt på att lära känna sin jordmån och sina vingårdars unika egenskaper. Det ger personliga viner med perfekt balans och harmoni.

Sverige är en av de viktigaste marknaderna för Weingut Leth, och det är delvis tack vare det svenska folkets förtjusning i vinerna som de varit tvungna att bygga ut vineriet. Det säger en hel del om den stora efterfrågan som finns på vinerna från Weingut Leth. Och det är inte bara konsumenterna som uppskattar vinerna, man har vunnit otaliga priser och utmärkelser genom åren! Weingut Leth är utan att överdriva en av Sveriges mest älskade producenter när det kommer till Österrike. Leth Grüner Veltliner Klassik rullade ut på hyllorna 2007 och har därefter följts av ett flertal ytterligare viner.

Huvudfokus är att producera högklassiga viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling, något som slagit väl ut med otaliga utmärkelser genom åren, både internationellt och inte minst här i Sverige där vi är mycket förtjusta i österrikiska Leth. https://www.weingut-leth.at/en/

Följande viner från Weingut Leth finns att köpa på Systembolaget:

2020 Leth Grüner Veltliner Klassik
Art.nr: 4200
Pris: 89 kr/750 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-420001
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2014/05/Leth_GV_PRESS.jpg

2020 Leth Duett Riesling & Grüner Veltliner
Art.nr: 4587
Pris: 89 kr/750 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-458701
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2014/06/Leth-Duett_PRESS.jpg

2020 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
Art.nr: 76570
Pris: 119 kr/750 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-7657001
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2015/03/LethFamilienReserve_PRESS.jpg

2020 Leth Grüner Veltliner Terrassen
Art.nr: 2961
Pris: 59 kr/375 ml
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leth-296102
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2017/06/Leth-GV-Terassen_PRESS.jpg

 

Hållbarhetsprogram 2021-2030

Hållbarhet är en av hörnstenarna i Galatea-koncernens strategi. Vi vill vara en god kraft. För oss är långsiktighet och hållbarhet självklart. Genom att systematiskt arbeta med kvalitet, miljö och sociala frågor med tydliga mål, aktiviteter och uppföljning ska hållbarhetsarbetet enkelt kunna följas av både kunder och medarbetare.

Det ska vara enkelt för dig som kund eller samarbetspartner att ta beslut som är bra för dig och omvärlden. Därför driver vi viktiga hållbarhetsfrågor på ett långsiktigt sätt. Vi tror på att vara hållbara tillsammans med kunder, leverantörer och andra.

Hållbarhetsfrågor samt arbete med fokus på kvalitet, miljö och livsmedelssäkerhet genomsyrar på något sätt alla våra verksamheter. Vi arbetar med mål och aktiviteter som löpande följs upp. Dessa kan vara specifika för oss internt i koncernen eller utrycka sig som samarbeten tillsammans med kunder och branschorganisationer. Vårt arbete skall driva oss och branschen i en hållbar riktning.

Hållbarhetsprogrammet gäller för följande företag inom Galatea-koncernen – Galatea AB, Domaine Wines Sweden AB, Sundance Wines AB, KGA Logistik AB, Brygghuset i Sigtuna AB och Still Sparkling Solutions AB.

Läs mer om vårt arbete i vårt Hållbarhetsprogram 2021-2030.