Pressmeddelande

G de Château Guiraud 2022 får fina omnämnanden

Ett av våra vita viner som säljs på Systembolaget i det exklusiva tillfälliga sortimentet har fått flera fina omnämnanden i media. Det är G de Château Guiraud i årgång 2022 som lanserades 22 september i år, från Sauternes i Bordeaux.

Så här säger man om vinet:

 – Rekommenderas som prisvärt av Munskänkarna (sept 2023)

 – Decanter ger vinet hela 91 poäng och har satt det på sin topplista wines of the week nu i oktober 2022

 – WineTable har i veckans Nyprovat lyft fram vinet som ett i urvalet av ”viner med tydliga, karismatiska och framförallt riktiga personer bakom.”

 – Hello Winelovers rekommenderar vinet till sina läsare som ”en silkeslen skaldjursbästis” och ”ett torrt vin i världsklass”.

Sauternes associeras till det världsberömda vita ädelsöta dessertvinet, men här framställs även torra vita viner. Ett lysande sådant exempel är det kritikerrosade vinet G de Guiraud Bordeaux Blanc Sec 2022 som lanserades på Systembolaget 22 september 2023.

Vinet görs av lika delar sauvignon blanc och sémillon och lagras i sju månader på sin jästfällning på franska ekfat. Vinet har en vacker gyllene färg. Frisk smak med fatkaraktär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, krusbär, gula plommon, grillad citron och vanilj. Serveras vid 10 – 12°C till smakrika rätter av fisk och skaldjur eller till rätter av ljust kött.

Château Guiraud ligger i appellationen Sauternes i Bordeaux, och klassificerades som Premier Cru 1855. De är ekologiskt certifierade sedan 2011, men började arbeta ekologiskt redan 1996. Vingårdarna sträcker sig över 100 ha, varav 15 ha används till det torra G de Guiraud Bordeaux Blanc Sec och 85 ha till dessertvinet Château Guiraud Sauternes.

G de Château Guiraud passar utmärkt till t ex en god fisk- och skaldjursgryta med saffran och nybakat bröd därtill.

Finns på Systembolaget, pris 199 kr (art nr 90588)

Butikstillgänglighet ser du här: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/g-de-chateau-guiraud-9058801/

 

 

Högupplöst bild finns här: https://domainewines.se/produkter/g-de-chateau-de-guiraud/

 
« Tillbaka till översikt