Marchesi Di Gresy

Marchesi di Gresy är djupt rotade i Barbaresco. Redan 1650 slog sig familjen ner i Treiso (Barbaresco), när de förvärvade egendomen Monte Aribaldo. 1797 flyttade Marchesi di Gresy till deras nuvarande gård Martinenga, när Marquis De Abbate testamenterade en 11 ha stor vingård i hjärtat av Barbaresco till familjen di Gresy. Trots det så började familjen producera vin under egen etikett förs 1973 när Alberto di Gresy slutade sälja druvorna till det lokala kooperativet. Idag tillhör Marchesi di Gresy det absoluta toppskiktet av producenter i Barbaresco och Piemonte.

Nyckeln till framgången är tillgången till fantastiskt druvmaterial från vingården Martinenga. Martinenga ligger inklämd strax nedanför Rabaja, precis invid Asili och är erkänd som en av Barbarescos absolut bästa vingårdar. Fram till slutet av 60-talet ingick Martinenga som ett av de vingårdsbetecknade vinerna under Produttori del Barbaresco.

Stilmässigt står Marchesi di Gresy med ena foten bland traditionalisterna och den andra bland modernisterna. Vinerna jäser på en blandning av rostfria ståltankar och cement. Lagringen för Barbaresco-vinerna inleds på franska barriquer (max 1/3 nya) i 12 månader och slutlagras därefter på större slavonska ekliggare ytterligare minst 12 månader. Ambitionen är att producera eleganta, lagringsdugliga viner med stor ursprungskänsla och tydlig adress.

http://www.marchesidigresy.com/