Pressmeddelande

Weingut Leth tar emot Gyllene Glaset!

Domaine Wines har glädjen att meddela att årets vinnarvin kommer från Weingut Leth. Ett av Sveriges mest prestigefulla vinpris, Allt om Mat’s Gyllene Glaset går i år till en av våra producenter – det österrikiska vinhuset Weingut Leth!

Tidningen Allt om Mat har i över 20 år delat ut det prestigefyllda Gyllene Glaset. Ett hederspris som ges till ett vinhus som på något sätt berikat den svenska marknaden utöver det vanliga, ett vinhus som utmärkt sig för hög kvalitet med viner i egen stil. Juryn för Gyllene Glaset består av Allt om Mat’s vinprovargrupp; vinskribenterna Gunilla Hultgren Karell, Marie Oskarsson och Magnus Waern.

Gyllene Glaset 2016

 

 

”Det betyder väldigt mycket för oss att få Gyllene Glaset. Jag är otroligt glad och hedrad över att få denna utmärkelse i Sverige. Vi lanserade det första vinet på Systembolaget för över 10 år sedan och idag har vi tre omtyckta viner i sortimentet, vilket är helt fantastiskt”, säger Franz Leth. Franz Leth leder familjeföretaget tillsammans med sin bror och Franz son, Franz Leth Jr som är vinmakare.

Weingut Leth är idag ett välkänt familjeföretag där tre generationer Leth arbetar tillsammans. De är mycket stolta över utmärkelsen och glada att så många svenskar tycker om deras viner. Gyllene Glaset är en viktig belöning för det hårda arbete som Franz Leth och hans familj dagligen utför i sina vingårdar. Ett arbete som lagt grunden för svenska konsumenters uppskattning av deras viner och Österrikes nationaldruva grüner veltliner.

”Weingut Leth är en vinproducent som alltid levererar kvalitet och deras varumärke har växt sig starkt på den svenska marknaden senaste åren. Vi värderar vinerna från Weingut Leth högt och uppskattar framför allt den goda relation som vi har med vår leverantör”, säger Staffan Liss, VD på Domaine Wines Sweden AB.

Österrike plockar fler och fler poäng i vinvärlden. Idag visar den österrikiska vinindustrin rekordsiffror när det gäller export. Under 2014 satt man nya rekord för internationell vinexport. Värdet av exporten ökade och nådde ett enastående försäljningsrekord på 145 miljoner Euro vilket motsvarade 50 miljoner liter vin. Tyskland och Schweiz är de huvudsakliga exportmarknaderna för Österrike, men man ser också en stark tillväxt på andra marknader som tidigare varit mycket mindre viktiga, som till exempel Nederländerna, Danmark, Norge, Storbritannien, USA, Kina och inte minst Sverige*. På Systembolaget har Österrikes viner fått ett uppsving med en försäljningsökning på 17,5% (ackumulerat tom kvartal 3 2016) trots att de utgör en väldigt liten marknadsandel på 0,4% på Systembolaget*. Volymmässigt är Österrike ett litet men kvalitetsmässigt stort land.


*http://www.austrianwine.com/facts-figures/austrian-wine-statistics-report/

*https://www.systembolaget.se/om-systembolaget/om-foretaget/forsaljningsstatistik

Weingut Leth’s viner på Systembolaget:
Leth Duett, art nr 4587, pris 79 kr
Leth Grüner Veltliner, art nr 4200, pris 79 kr
Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, art nr 76570, pris 119 kr
Leth Grüner Veltliner Brunnthal, art nr 83778, pris 129 kr (Beställningssortiment)

 
« Tillbaka till översikt