Pressmeddelande

Leth ny årgång 2015 finns i butik nu – frisk, rik och fruktig!

Den milda vintern och vackra våren resulterade i en mycket fin blomning. Sen kom sommarvärmen som avbröts i slutet av augusti med lagom mycket regn. Nu med det goda resultatet i hand presenterar årgång 2015 en hög kvalitet på druvorna vilket gör att man nästan helt glömt den omfattande hagelskuren som kom den första veckan i maj i området kring Wagram…

Österrike är ett litet vinland med en framgångsrik vinindustri tack vare en stark egen identitet där nationaldruvan grüner veltliner är den stora spelaren. Österrikarna dricker helst sitt eget vin och bara 25 % av allt vin som tillverkas i landet går på export. Så det är inte med stora volymer som man blivit internationellt känd utan det är för de högklassiga vita vinerna av främst druvorna grüner veltliner och riesling som man blivit berömd.

Vinregionen Niederösterreich består av totalt åtta vindistrikt. Ett av dem är Wagram som sträcker sig längs floden Donau från staden Krems ner till strax utanför Wien. Här dominerar druvsorten grüner veltliner följt av rieslingdruvan. Det är här i de mjukt kulliga lössjordarna som grüner veltliner utvecklar sin ursprungstypiska kryddiga vitpepparkaraktär.

I Fels am Wagram ligger Weingut Leth, en familjeägd vingård med Franz Leth i spetsen. Franz Leth är tredje generationen vinodlare. Verkligen etablerad i Sverige, med totalt tre vita viner i det fasta sortimentet på Systembolaget; Leth Duett, Leth Grüner Veltliner och Leth Familien Reserve. Alla tre har precis släppts i ny årgång (2015) och finns i din Systembolagsbutik.

Vi bad Franz Leth beskriva vinåret 2015 för oss och han beskriver det så här:

-Efter en ganska mild vintersäsong kom blomningen igång lite tidigare än normalt i början på året. Men den 6 maj 2015 kom en chock för alla vinodlare längs med Donau och områdena Kremstal, Kamptal och Wagram. En kraftig hagelstorm med åska förstörde cirka 3 500 hektar vingårdar, även vår egendom drabbades hårt. Flera vingårdar skadades med upp till 80 % i området. Men det var tack och lov det enda problemet som vi stötte på under föregående år och vinrankorna repade sig trots allt relativt fort.

Resterande del av året var som en framgångssaga, blomningstiden var snabb och hela sommarsäsongen bjöd på milt och varmt väder. En del vinodlare klagade på att det var mindre nederbörd än vanligt, vilket (om man har otur) kan leda till stresstorka. Men i Fels består jordmånen av löss-jord, en jordmån som har stora fördelar då den är porös och absorberande. Lössjordens styrka är att den kan förvara vatten i djupa områden nere i marken och leverera det till vinstockarnas rötter även under långa torrperioder, så i Wagram var vi förskonade från torka.

Skörden började tidigare än normalt och runt den 10 september var druvorna mogna och bjöd på optimal fruktighet.

Den allmänna vinstilen för årgång 2015 kan beskrivas med rika och friska komponenter, perfekt mogen frukt, något högre alkohol än normalt och en väl tilltalande syra. Vinet visar redan nu en god utvecklingspotential med rik frukt och hög fräsch friskhet.

Franz Leth kommer länge att minnas årgång 2015 för den riktigt goda kvaliteten på druvorna och för att han med lättnad kunde andas ut efter hagelsstormen som svepte in i början på året, nu när han äntligen fått resultatet i sin hand.

– Det var länge sedan vinerna utstrålade en sådana inbjudande friskhet och fruktighet redan under jäsningen, säger Franz Leth.

Leth_liten

Finns på Systembolaget från Weingut Leth:

2015 Leth Duett (art nr 4587), 79 kr

2015 Leth Grüner Veltliner (art nr 4200), 79 kr

2015 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve ( art nr 76570), 119 kr

 
« Tillbaka till översikt