Pressmeddelande

La Cour des Papes Châteauneuf-du-Pape

Nya årgången av La Cour des Papes som finns i butik nu kommer från hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. Årgång 2016 anses av många vinexperter vara ”århundradets årgång” och La Cour des Papes är riktigt bra, till ett väldigt prisvärt pris, faktiskt är detta det billigaste från Châteauneuf-du-Pape (750 ml) som finns på Systembolaget just nu.

Årgång 2016 – med perfekt mognad
Rent generellt beskrivs årgång 2016 med att sommaren och hösten var ovanligt varm men att nätterna var kalla, vilket gjorde att fruktsyran bevarades och druvorna därmed fick en perfekt mognad. Flera vinmakare jämför årgång 2016 med de klassiska årgångarna 2010 och 1990.

Druvorna till La Cour des Papes skördades för hand i mitten av september under nattetid. Jordmånen är förutom den traditionella “Galets roulés” även baserad på kalksten och sandsten. Vinet är en blend som består av ca 55% grenache, ca 30% mouvèdre, 10% syrah, 4% cinsault samt ett stänk av counoise. Vinet är lagrat 12 månader på franska 225-liters ekfat som är 1-2 år gamla.

Lagring
Årgång 2016 av La Cour des Papes är redo att drickas nu men kan även lagras ytterligare minst fem år med positiv utveckling i flaskan.

Om producenten
Äventyret började 1951 i Chagny, Bourgogne. Under 1960-70-talet investerade Prima Vinae i flera plotter och i slutet av 80-talet lyckades de köpa vingårdar i erkända områden som Côte Chalonnaise och Côte de Beaune. Därifrån utvecklades producenten till att även införskaffa områden i Loire och i Rhônedalen.

Grandes Serres förvärvades 2001 och ligger i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape, en producent som öppnade sina portar 1977 och tidigt ansågs vara en specialist på att producera viner i ursprungstypisk karaktär. Grandes Serres har sitt fokus i södra Rhônedalen, särskilt runt Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras och Cairanne. Genom sin tydliga filosofi och noggrannhet har de skapat långvariga relationer med välrenommerade odlare som odlar druvor av högsta kvalitet, bland annat grenache, syrah och mouvèdre.

Fint betyg till La Cour des Papes!
I branschpublikationen DVPE (nr 15, 2019) får vinet hela 91 poäng och beskrivs så här trevligt: ”Friskt vin med solmogen frukt, söta bär, bra balans, bra syra och inslag av björnbär, hallon, bigarråer, nypon, blommor, lakrits, mineraler och fat med en lång lagringspotential”.

La Cour des Papes Châteauneuf-du-Pape 2016
Producent: Grandes Serres
Artikelnummer: 74604
Pris: 199 kr
Finns att beställa på Systembolaget.

Läs mer om regionen här: https://vinlistan.se/69/upptack-pavens-nya-slott/

Länk till Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateauneuf-du-pape-7460401

Länk till högupplöst bild:
https://domainewines.se/produkter/la-cour-des-papes/

 
« Tillbaka till översikt