Pressmeddelande

Hyllat vin från Saint Cosme släpps i Sverige 24 januari

Exklusivt vin från kvalitetsproducenten Château de Saint Cosme lanseras – Saint Cosme AOP Gigondas 2017 består av en mix av druvor; 70% grenache, 14% syrah, 15% mourvèdre, 1% cinsault. Traditionsenligt fermenteras vinet i hela klasar. Enligt vingårdens vinmakare och ägare Louis Barruol ger den här metoden en påfallande komplexitet, livskraft samt även en särskild fräschör till vinet, det får sin ”själ”. Vinet lagras 12 månader varav 20% på nya fat, 50% på fat som är mellan 1-4 år gamla och 30% lagras i cementtankar. Jordmånen är rik på kalksten med inslag av Miocene-sand, genom denna flora skapas ett vin med uttrycklig terroir-känsla.

Château de Saint Cosme AOP Gigondas 2017 har redan fått fin-fina omdömen av experter som Jeb Dunnuck och James Suckling. Här är deras kommentarer:

Jeb Dunnuck – 93 poäng
”2017 Gigondas är en enastående årgång för denna cuvée, med väsentligt uttryck av Saint Cosme. Örter, blyerts, krut, peppar, mörka hallon, och svartvinbärslikör allt framträder från denna fylliga, mogna och välpolerade Gigondas”.

James Suckling – 94 poäng
”Wow. Detta vin har tilltalande frukt av mörka plommon, mogen röd och mörk frukt med choklad och kakao. Smakpaletten är bred och yppig. Dricks med lätthet över kommande decennium eller längre”.

Historien om Château de Saint Cosme är utan överdrift makalös – egendomen har tillhört familjen sedan 1490. 14 generationer senare är Louis Barruol vinmakare och närmast en inspirationsguru för regionen Gigondas samt ordförande i appellationskommittén. Louis började arbeta med sin far redan vid åtta års ålder och genomförde sin första skörd när han var endast 14 år. Hans väg kändes därmed utstakad och 1992 övertog han rodret från sin far. Från att Saint Cosme sålde alla sina druvor till négocianter började Louis buteljera sina egna viner och blev själv en négociant, idag med årtionden av tätt samarbete. Redan vid övertagandet arbetade man efter ekologiska premisser men Louis såg till att de blev certifierade också. Totalt äger de 15 hektar i Gigondas, vinodlingar som omger själva egendomen och representerar hjärtat och själen av vingården.

Från tidigt 1990-tal gjordes enbart AOP Gigondas men från 1993 kom första årgången av Valbelle, som följdes från mitten av 2000-talet av de tre vingårdsbetecknade vinerna Le Claux, Hominis Fides och Le Poste. Kuriosa som visar på Château de Saint Cosmes storhet är att Gigondas Hominis Fides med årgång 2007 är enda vinet i södra Rhônedalen som fått 100 poäng av vinkännaren Robert Parker.

Utöver att Louis Barruol är en lysande och erkänd vinmakare är han genom sitt ordförandeskap för appellationen den som påbörjade det mödosamma arbetet att skapa världens största konservatorium för grenache-plantor, tack vare detta arbete finns det idag 380 virusfria plantor som är mer än 40 år gamla, där de medvetet har undvikit moderna kloner av grenache för att kunna skapa framtidens viner med målet att ytterligare höja statusen för appellationen.

Fredag 24 januari lanseras Château de Saint Cosme AOP Gigondas 2017. Det är ett begränsat antal flaskor som släpps då allokering gäller för vinerna från Saint Cosme, totalt 800 flaskor finns till försäljning på Systembolaget.

Château de Saint Cosme AOP Gigondas 2017
Artikelnummer: 92817
Pris: 399 kr
Lanseringsdatum: 2020-01-24
Sortiment: TSE (Tillfälligt Sortiment, Exklusivt)

Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-de-saint-cosme-gigondas-9281701

 
« Tillbaka till översikt