Pressmeddelande

En mäktig häger landar på hyllorna

Från Languedocs vackra vingårdar i södra Frankrike flyger en mäktig häger in och landar på Systembolagets hyllor i september!

Vinus Syrah Organic 2017 är nyheten med hägern på etiketten som kommer att finnas i nästan alla Systembolagsbutiker i Sverige från och med den första september. En viktigt och stor lansering för producenten Jean-Claude Mas som jobbar utifrån en stark övertygelse om att lyfta regionen Languedoc till en ny nivå, speciellt inom ekologisk vinodling.

Häger heter héron på franska och det var en sådan magnifik fågel som svepte in över Domaines Paul Mas vingårdar i Pèzenas för att äta av de goda druvorna – hellre vindruvor än fisk från floden! Jean-Claude adopterade ”Vinus le héron”, som de kallar hägern, som en symbol för den höga kvaliteten på druvorna just här i Languedoc.

På egendomen odlar man flera olika druvsorter och gör viner som tydligt visar på regionens terroir. Jean-Claude Mas har över 750 hektar vinodlingar i Languedoc, av dem är över 100 hektar redan certifierade ekologiska odlingar. Druvorna till Vinus Syrah Organic kommer från dessa odlingar och vittnar om sin unika terroir med en hög färg- och smakkoncentration.

Vinfakta:
Vinus Syrah Organic är gjort på ekologiskt odlade druvor från Languedoc där 90% av druvorna är syrah och 10% är grenache. Det här är ett fruktigt, kryddigt och smakrikt vin med inslag av lakrits, vitpeppar, mörka bär, nejlika och fat. Vinet passar till de flesta kötträtter, allt från mustiga grytor till grillat.

Vinet har en genomtänkt fatlagring och tanninerna är välbalanserade. 60% av vinet har lagrats sex månader på 225-liters ekfat – hälften amerikanska och hälften franska. En tredjedel av faten är nya, en tredjedel ettåriga och en tredjedel är tvååriga. För att skapa balans i vinet låter vinmakaren resterande 40% av vinet lagras sex månader i ståltank.

Produktfakta:
Artikelnummer: 2702
Årgång: 2017
Pris: 79 kr
Producent: Jean-Claude Mas
Ursprung: IGP d’Oc
Lanseras: 1 september 2018 i hela Sverige

Länk till produkten på Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/vinus-270201

Domaines Paul Mas har flera produkter på Systembolaget:
Arrogant Frog Rouge (Domaines Paul Mas) BS, 71584, 105 kr – ekologiskt
Arrogant Frog Chardonnay (Domaines Paul Mas) BS, 72591, 105 kr – ekologiskt
Claude Val Blanc (Domaines Claude Val), 5552, 69 kr
Claude Val Rouge (Domaines Claude Val), 32153, 69 kr
Cote Mas Rosé Organic (Jean-Claude Mas), 2282, 85 kr – ekologiskt
Cote Mas Rosé Magnum (Jean-Claude Mas) BS, 74181, 189 kr
Ferrandière Pinot Noir (Domaine de la Ferrandière), 2284, 79 kr
Vinus Syrah Organic (Jean-Claude Mas) Säljstart 2018-09-01, 2702, 79 kr – ekologiskt

BS=beställningssortiment

 
« Tillbaka till översikt