Pressmeddelande

Akarua firar sin 20:e skörd och vi hyllar guldårgången av RUA

Akarua är en ung och pigg vinproducent – de första stockarna planterades så sent som 1996 i Central Otago på Nya Zeeland. I år firar Akarua sin tjugonde skörd och här hemma i Sverige hyllar vi deras RUA Pinot Noir 2018 som tagit emot flera guldmedaljer i internationella sammanhang.

Nya Zeeland är världens östligaste vindistrikt och med några av världens sydligaste vingårdar, landet jämförs allt oftare med Bourgogne som ligger nästintill på samma breddgrad. 1960 fanns här knappt 400 hektar med vin, idag består odlingarna av främst pinot noir, ca 5600 hektar, vilket motsvarar 15% av den totala vinarealen. Andelen av världsproduktionen är dock endast 1%.

Nya Zeeland har genom åren varit en föregångare till skruvkapsylen, en stor majoritet av vinerna är just förslutna på detta sätt oavsett prisklass. Något annat som landet och dess vinproducenter är helt överlägsna med är att 98% av druvorna är certifierade som ”sustainable”. Arbetet har med andra ord kommit långt med att minimera vatten- och elförbrukning och även med biologisk mångfald. I detta ligger också att Nya Zeeland är i framkant när det gäller hållbar produktion, ”sustainable winegrowing”, vilket innebär att man tar extra hänsyn till hållbarhet i hela produktionskedjan med allt från vingårdsarbetet till transporter och val av flaskor.

Akarua ägs av familjen Skeggs som på 1970-talet började semestra i området, för att så småningom köpa mark på några av de bästa lägena i regionen som t ex norrlägen i Bannockburn. Totalt har de fem separata vingårdslägen. På Akarua är man specialiserade på pinot noir och cirka 70 % av odlingarna är just pinot noir. Här odlas även chardonnay, pinot gris och riesling. På Akarua arbetar ett mycket erfaret team av vinmakare och vitikulturister tillsammans i en region som får högre status för varje år, mycket tack vare vinerna från Akarua som regelbundet tar hem medaljer i både nationella och internationella vintävlingar.

Rent generellt är vinerna från Central Otago intensiva och djupa i frukten med de svarta körsbären, den fina syran och de relativt sträva tanninerna som ger underbar struktur till vinet.

Årgång 2018 av RUA Pinot Noir som finns att köpa i Sverige fick ta emot guldmedaljer i både Sydney IWC och China W&SA förra året. Ett harmoniskt ekfatslagrat rött som vilat sju månader på franska fat och uppvisar härliga toner av kanel, svartpeppar, kryddnejlika, röda bär och mörka mullbär. Avslutningen bjuder på silkiga tanniner, fin syra och mineralitet.

Matcha det här vinet till kycklingrätter, fläsk- eller lammkött. Även utmärkt till fiskrätter om det serveras lite svalare tempererat, t ex till grillad torskfilé med lite sälta från baconchips på toppen.

Se filmen från vingården och lyssna till vinmakare Andrew Keenleyside: https://www.youtube.com/watch?v=_lY9_hx1Mc8&list=TLPQMTUwNTIwMjAF1XCxB_nVMg&index=1


Vinmakare Andrew Keenleyside, AKARUA, Nya Zeeland

 

Produktinformation
Rua Pinot Noir 2018
Art.nr: 6265
Pris: 169 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/rua-626501
Länk till högupplöst bild: https://domainewines.se/wp-content/uploads/2014/06/Rua_NV_PRESS1.jpg

 
« Tillbaka till översikt