Pressmeddelande

240-års jubileum hos Patriarche Père & Fils 2020

Anrik vingård från Bourgogne firar 240-års jubileum i år! Patriarche Père & Fils är vackert beläget i det forna nunneklostret i hjärtat av Beaune, en av byggnaderna som format historien om denna världsberömda stad. Klostret innefattar ett kapell från 1600-talet samt flera andra historiska byggnader som varsamt restaurerats.
I år firar man 240-års jubileum hos Patriarche Père & Fils – och två av vinerna från egendomen finns att köpa i Sverige.

Vingårdens historia är spännande. Den började genom att Joseph Bouchard redan 1759 slog sig samman med Nicolas Tainturier, en handels- och vinkommissionär, för att lättare kunna specialisera sig inom vinhandeln. När Nicolas dog beslutade sig Joseph Bouchard att istället slå sig samman med sin kontorist Philibert Patriarche. År 1780 grundades alltså Bouchard Père & Fils & Patriache men några år senare upplöstes samarbetet och man fick sitt nuvarande namn; Patriarche Père & Fils.

Idag är Patriarche ett av de största och äldsta vinhusen i Bourgogne, och med det ett givet turistmål. Varje år välkomnas uppemot 65 000 besökare till de kilometerlånga källarna med sina över 3 miljoner flaskor.

Företagets födelse för 240 år sedan kommer att firas kungligt i november i en del av den historiska vinkällaren, där de inbjudna gästerna kommer skåla i årgång 1994 av Hospices de Beaune.

Patriarche har långtidskontrakt med odlare över stora delar av Bourgogne. Genom de djupgående relationerna får de tillgång till druvor från exempelvis Vosne-Romanée, Pommard och Gevrey-Chambertin. Stora delar av de druvor som köps in kommer från Côte d´Or, Bourgognes hjärta som består av Côte de Nuits och Côte de Beaune.

De här vinerna från 240-års jubilaren finns att köpa i Sverige:

Patriarche Bourgogne Blanc Cuvée des Visitandines
Druvorna till Patriarche Bourgogne Blanc Cuvée des Visitandines 2018 har efter jäsning vid låg temperatur lagrats en kortare tid på ekfat. Vinet har en ljusgul färg, doften är frisk och fruktig med inslag av gula äpplen, citrus samt en lätt örtighet. Avslutningen har en lätt pepprig ton med fin balanserad syra.

Årgång: 2018
Art.nr: 71159
Pris: 115 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/patriarche-bourgogne-chardonnay-7115901

Patriarche Chablis Cuvée Léonce Bocquet
Druvorna till Chablis Cuvée Léonce Bocquet 2018 kommer från utvalda gårdar i Chablis där chardonnaydruvan trivs i den kalkhaltiga jorden. Vinet har en ljusgul färg med toner av gröna äpplen, ananas, citrus, örter och i avslutet härligt krispiga mineraltoner.

Årgång: 2018
Art.nr: 5383
Pris: 169 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/patriarche-chablis-538301

 
« Tillbaka till översikt