Santa Ines Organic Cabernet Sauvignon Malbec

Ekologiskt vin från Valle Central
Artikelnummer: 244601
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2019
Druva: cabernet sauvignon & malbec
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Chile
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget

OMRÅDET

Central Valley sträcker sig genom centrala Chile, från Santiago och cirka 20 mil söderut. Chile har av många ansetts som vinodlarens paradis; stabilt klimat med varma dagar och svala nätter, lämplig jordmån samt frånvaron av vinlusen, phylloxera vastratix, är de främsta anledningarna. Tillsammans med duktiga vinmakare och modern teknik har det resulterat i att chilenska viner idag uppvisar hög kvalitet i förhållande till priset. Det har förstås lett till stora exportframgångar – inte minst här i Sverige.

PRODUCENTEN

1934 emigrerade Pietro De Martino till Chile från Italien för att söka lyckan, och grundade företaget De Martino i Maipo Valley precis utanför Santiago. Idag jobbar 3e och 4e generationen för att utveckla företaget i Pietro's innovativa anda. Filosofin är att producera så rena viner som möjligt med så liten påverkan som möjligt. Visionen är att producera renast möjliga viner som reflekterar ursprung. För att få vinerna att reflektera ursprung och druvsort, används endast ståltankar, cementfat och äldre ekfat.

VINET

Druvsammansättningen består av 60% cabernet sauvignon och 40% malbec från utvalda delar i Isla de Maipo, druvorna är ekologiskt odlade sedan 2001. Klimatet i området är meritimt med perfekt balans av kalla brisar och morgnar av dimma. Det gör att druvorna mognar i lagom takt, vilket innebär att alkoholen inte blir speciellt hög men får en fin syra. Jordmånen består främst av sand och grus. Druvorna skördades i början av mars, där de började med malbec och avslutade med cabernet sauvignon. Druvorna avstjälkades och tappades sedan över till rostfria ståltankar. Därefter följde inledande kallmaceration och spontanjäsning. Efter avslutad jäsning fortsatte skalmacerationen ytterligare tio dagar och sedan drogs vinet över till franska ekfat. Vinet har lagrats ett år på franska ekfat - barriquer. Tonerna går åt svarta vinbär, viol, mörka körsbär, lakrits och hallon som avslutas med lättare fattoner.

KARAKTÄR

Mörka körsbär, hallon, svarta vinbär och viol som avslutas med lättare fattoner.

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött.

LAGRING

Vinet är gott att dricka nu och vinner inte på lagring.