Saint Cosme Les Deux Albion Blanc


Artikelnummer: X1570601
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2021
Pris:
Druva: Viognier, Marsanne, Picpoul, Clairette, Ugni Blanc & Bourboulenc
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X1570601
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rhônedalen är ett av Frankrikes förnämsta områden med en enormt stor spännvidd: från södra Rhônes mjuka insmickrande viner till norra delens kraftiga, charkuteridoftande, nästan kolsvarta viner. I Rhône odlas flera druvor, i norr är syrah mest känd, medan grenache är den främsta kvalitetsdruvan i söder. Vinerna från Rhône ger överlag mycket smak och kvalitet för pengarna, även om priset ibland kan närma sig 500-kronorsstrecket.

PRODUCENTEN

Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med bas i den lilla byn Gigondas. Anorna för familjen Barruol går ända tillbaka till 1570 och nuvarande ägaren och vinmakaren Louis är fjortonde generationen Barruol på gården. Förutom att producera viner från egna vingårdar i och kring Gigondas, är man även s k negociant. Därigenom har man tillgång till några av de bästa vinerna från hela Rhônedalen. Dessa viner är producerade tillsammans med odlarna och i samråd med Saint Cosme.

VINET

Jordmånen är kalkrik och druvsammansättningen består av 40% Viognier, 20% Marsanne, 30% Picpoul, 4% Clairette, 3% Ugni Blanc & 3% Bourboulenc. Skörden sker helt för hand och fermenteringen sker till stor del i mindre fat men 25% fermenteras på ståltank. Tonerna i vinet går åt persika, exotisk frukt, aprikos, mango, citrus och vita blommor. Avslutningen är elegant med fin syra i härlig balans med den rika frukten.

KARAKTÄR

Härliga toner av persika, exotisk frukt, aprikos och vita blommor.

SERVERAS

Serveras vid 10-12°C till grillad havsabborre, ugnsbakad kyckling eller calamari.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 3-4 år.