Saint Cosme Cote-Rotie

94 poäng av Wine Spectator
Artikelnummer: X1570101
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2019
Pris:
Druva: Syrah
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X1570101
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rhônedalen är ett av Frankrikes förnämsta områden med en enormt stor spännvidd: från södra Rhônes mjuka insmickrande viner till norra delens kraftiga, charkuteridoftande, nästan kolsvarta viner. I Rhône odlas flera druvor, i norr är syrah mest känd, medan grenache är den främsta kvalitetsdruvan i söder. Vinerna från Rhône ger överlag mycket smak och kvalitet för pengarna, även om priset ibland kan närma sig 500-kronorsstrecket.

PRODUCENTEN

Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med bas i den lilla byn Gigondas. Anorna för familjen Barruol går ända tillbaka till 1570 och nuvarande ägaren och vinmakaren Louis är fjortonde generationen Barruol på gården. Förutom att producera viner från egna vingårdar i och kring Gigondas, är man även s k negociant. Därigenom har man tillgång till några av de bästa vinerna från hela Rhônedalen. Dessa viner är producerade tillsammans med odlarna och i samråd med Saint Cosme.

VINET

Saint Cosme Côte-Rôtie är framställt på 100% Serine (äldre benämning av Syrah). Druvorna fermenteras i hela klasar inklusive stjälkar. Druvorna kommer från totalt 8 olika plotter. Vinet lagras i 12 månader i 30% nya fat och resterande äldre fat för att få denna exklusiva balans i vinet. Årgång 2019 resulterade i en fantastisk årgång, årgången kan enligt Barruol jämföras med de magiska årgångarna 1991, 1999 och 2007. Vinet är helt ofiltrerat. Ett komplext vin med lyxiga toner av mogna körsbär, björnbär, plommon, marmelad, peppar och örter. På slutet kommer det även fram toner av svarta oliver, lakrits, kaffe, bacon och viol. Syran och tanninerna är behagliga och väl integrerade. 

KARAKTÄR

Ett lyxigt vin med mogen frukt, marmelad, peppar och örter. På slutet kommer det fram ytterst härliga toner av lakrits, oliver och viol. Tanninerna och syran är perfekt integrerade med varandra.

SERVERAS

Serveras vid 15-16°C till Lamm, kalvkött, anka eller rostad kyckling.

LAGRING

Underbart gott nu men med en lagringspotential på minst 10-15 år.