Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wines

Nyhet som släppts på Coop!
Artikelnummer: 957901
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: NV
Pris:
Druva: Chardonnay
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
NYHET! Vinet har släppts i samtliga Coop butiker! 2021 på Systembolaget.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Vinet kommer från Limoux som är en kommun i departementet Aude i regionen Occitanien i södra Frankrike.

Richard Juhlin är högt respekterad som internationell champagneexpert. Han är fransk hederslegionär och riddare av Champagne, och tidigare i år utsågs Richard Juhlin av BWW till World’s Best Champagne Critic. Han har världsrekord i antal provade champagner – vilket idag är 11 688 stycken! Utöver detta driver han den världsledande plattformen för champagnekunskap, Champagneclub.com.

PRODUCENTEN

Först ut i Richard Juhlins nya serie av alkoholfria viner är en Blanc de Blancs, vilket översatt från franska betyder ”vitt på vitt”. Det är alltså vitt vin gjort på gröna druvor det handlar om och i detta fall är det självklart kvalitetsdruvan chardonnay som valts för den alkoholfria drycken – precis som när man gör champagne. Och det är just det som är tanken, att göra ett alkoholfritt mousserande vin som stilmässigt är så nära riktig champagne som möjligt.

VINET

Bra alkoholfritt vin görs genom att ha ett riktigt bra basvin att utgå från. Det går inte att göra ett gott alkoholfritt vin utan riktigt hög kvalitet på druvorna. Efter ett långt sökande fann Richard svaret i vingårdarna i södra Frankrike runt staden Limoux. Det var kanske inte så konstigt att han hittade rätt druvor just här för till historien hör att det var i just Limoux som mousserande vin uppfanns på 1500-talet. Chardonnay-druvor härifrån ger fruktiga toner till vinet som samtidigt behåller sin elegans och friskhet efter att alkoholen tagits bort. Genom att använda en unik metod där man destillerar vinet under vakuum vid en temperatur runt 30ºC bevaras de smakämnen som med andra metoder går om intet.

Med rätt basvin i grunden behöver det inte vara mycket högre än 43 g/l. Många liknande produkter brukar ligga runt 55 g/l vilket kan ge ett kladdigt intryck. Här i Richard Juhlins alkoholfria mousserande går vi mer mot friskheten som förknippas med begreppet Blanc de Blancs.

KARAKTÄR

Gott mousserande med fin mousse, mogna äpplen, citrus och lättare toner av exotisk frukt.

SERVERAS

Serveras väl kyld till små lyxiga kanapéer, löjromstoast och fisk- och skaldjursrätter.

LAGRING

Gott att dricka nu.