Petra Potenti


Artikelnummer: X512228201
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Druva: Cabernet sauvignon
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512228201
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Petra ligger i området Suvereto i Toscana, ett område som har vinmakartraditioner redan från de gamla grekerna och etruskerna som gjorde vin i amfora kärl. Vingården ligger på böljande kullar med ett speciellt mikroklimat genom sin närhet till Tyrrenska havet. Jordmånen är också lika unik, genom det kända "gröna bältet" av Colline Metallifere, som är en del av bergskedjan Appenninerna som betyder metallbärande kullar. Namnet avslöjar att jordmånen är riklig av mineraler, vilket ger möjligheter att frambringa uttrycksfulla och unika viner i sitt slag.

PRODUCENTEN

Petra Wines historia började när Francesca Moretti reste med sin pappa Vittorio till Bordeaux i mitten av 90-talet och föll pladask för historien, kulturen och dess viner att Francesca omgående bestämde sig för att inte studera till veterinär utan till oenolog. Väl hemma började arbetet med att leta lämplig mark för att omvandla med tydliga Bordeaux traditioner. Toscana blev det naturliga valet och förverkligades i området Maremma, inte runt Bolgheri utan i bördiga Val di Cornia i nära samarbete med den berömda Attilio Scienza som forskat i vingenetik. 1997 förvärvade Vittorio Moretti totalt 60 hektar i San Lorenzo och 45 hektar i Campiglia Marittima, några få kilometer från Piombino i området Suvereto. Redan från start valde de att arbeta ekologiskt med att minimera sin miljöpåverkan, de har dock valt att inte certifiera sig. De installerade även solpaneler för att fortskrida arbetet med att arbeta klimatsmart.

VINET

Vinet är gjort helt på Cabernet Sauvignon, där vinrankornas genomsnitt ligger på 16 år, jordmånen består främst av lerjord och är rik på kalk. Druvorna skördas för hand med noggrann selektering i vinkällaren för att sedan fermenteras i 100 hektoliters ekfat och lagras därefter minst 18 månader på fransk barrique, där ca 10% är nya fat. Vinet lagras sedan på flaska i minst 12 månader. Tonerna går åt röda vinbär, torkade mörka körsbär, blåbärsmarmelad, choklad och eukalyptus. Avslutningen har bra bett av tanniner och ljuvliga toner av kryddor, kaffe och balsamvinäger.

KARAKTÄR

Kraftfullt och potent vin med goda lagringsmöjligheter. Mörka bär varvas med röda bär, choklad, kaffe och kryddor.

SERVERAS

Serveras vid 14-16°C till vildsvin eller annat kraftfullt viltkött.

LAGRING

Gott att dricka nu och har lagringspotential på i alla fall 5-6 år.