Paul Mas Le Rosé Magnum


Artikelnummer: X2520306
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2020
Pris:
Druva: Grenache Gris, Grenache Noir, Pinot Gris, Caladoc & Cinsault
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X2520306
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

I södra Frankrike ligger ett av Frankrikes mest populära distrikt – Languedoc-Roussillon. Regionen har ett klimat som framför allt gynnar produktion av röda viner och starkvin men med utvecklingen för internationella druvsorter i området har många vita viner från regionen tagit mer och mer plats på vinlistorna runt om i världen. Ungefär en tredjedel av Frankrikes vinodlingar ligger i Languedoc-Roussillon. Området följer kusten och ligger precis mellan Pyrenéerna och Provence. I Frankrike kallar man platsen för Le Midi.

PRODUCENTEN

Domaines Paul Mas heter producenten, ägaren till företaget, Jean-Claude Mas, har med sig vinmakarintresset hemifrån och familjen har sedan sent 1800-tal funnits med på områdets vinkarta. På Domaines Paul Mas gör man idag stilrena traditionella viner på klassiska druvsorter från södra Frankrike. 2014 utnämndes Domaines Paul Mas till “Winery of the Year 2013” av Sommelier Challenge Awards USA.

VINET

Jordmånen består främst av lera, grus och limesten. Druvsammansättningen är 25% grenache gris, 25% grenache noir, 25% pinot gris, 15% caladoc och 10% cinsault. Druvan Caladoc är en korsning av grenache och malbec som karakteriseras med ordentlig tanninstruktur, ger mörk färg och fyllighet till vinet. Vinrankorna är i snitt 25 år gamla och själva skörden sker mekaniskt. Druvorna vinifieras separat och vinet fermenteras tre veckor under temperaturkontroll. Vinet får ligga på sin jästfällning i ca 40 dagar i cementtank. Vinet genomgår regelbundet sk "pumping-over" dvs att tömma must från botten av jästanken och sedan pumpa det till toppen av tanken, detta ger maximal koncentration av dess frukt. Tonerna i vinet går åt smultron, jordgubbar, mörka vinbär och kryddor.

KARAKTÄR

Smultron, jordgubbar, mörka vinbär och kryddor.

SERVERAS

Serveras vid 8-10°C till fisk och skaldjur samt till sallader, grillat ljust kött och är även perfekt till sushi.

LAGRING

Vinet ska drickas ungt men går utmärkt att lagra 3-5 år.