Nielson Santa Barbara Pinot Noir

Elegant med ren frukt & silkiga tanniner
Artikelnummer: X512233001
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris:
Druva: Pinot Noir
Smaktyp: Fruktiga & strama
Land: USA
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512233001
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Santa Barbara ligger i södra Kalifornien, ca 15 mil väst-nordväst om Los Angeles, längs kusten mot Stilla Havet. Santa Barbara består av flertalet underdistrikt, så kallade AVAs – American Viticultural Areas. Några av de mest kända är framför allt Santa Rita Hills, Santa Ynes Valley och Santa Maria Valley.

PRODUCENTEN

Nielson Wines skapades av Uriel J. Nielson, Nielson var den första att plantera vindruvor i kommersiellt syfte 1964 i Santa Barbara. En region som innan hade ansetts för kall att odla vindruvor i. Nästan 60 år senare finns det numera över 100 vinerier med strax över 400 hektar vingårdar, som erkänts av vinkritiker som en exeptionell plats för odling av vin. Nielson har alltid gillat att vara i framkant rent experimentellt, 1991 planterade de hela 23 olika kloner av främst Pinot Noir samt flera skilda rotsystem. Sedan 2017 är Ryan Pace vinmakare med fokus på Pinot Noir och Chardonnay.  

VINET

Nielson ligger i västlig riktning ca 28 km från Stilla Havet i Santa Maria Valley, en av de kallaste områdena inom Kaliforniens AVAs (kvalitetsmärkning). Jordmånen består av kalksten, lera och kisel och rankorna får perfekta vindar med tanke på närheten till havet. Druvorna skördas för hand och är gjort på 100% pinot noir. Druvorna till vinet skördades nattetid för att minimera oxidation. Vinet har lagrats 16 månader på franska ekfat, där 3% är nya fat. Tonerna i vinet går åt björnbär, körsbär, rosor och kryddor. Tanninerna är silkeslena och avslutningen känns elegant av den fina frukten.    

KARAKTÄR

Druvor skördade i "cold-climate" ger snygg och ren frukt, i detta fall med toner av björnbär, körsbär och kryddor.

SERVERAS

Serveras vid 14-16°C till charkuterier, svamprisotto eller grillad fläsk.

LAGRING