Mas de Subira Priorat

Ett stilrent vin från Priorat
Artikelnummer: 8814-01
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2019
Druva: Cariñena & Garnacha
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Spanien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: 8814-01
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Priorat är en vinregion i Katalonien i Spanien och är en av Spaniens högst ansedda vinregioner tillsammans med Rioja och Ribera del Duero. Priorat blev år 2000 upphöjd till DOCa av den katalanska vinmyndigheten, och är officiellt DOCa-klassat av de nationella myndigheterna sedan juli 2009

PRODUCENTEN

Med åtskilliga generationer av vinmakare i släkten grundades spanska Ferrer Family Wines 1861 på familjegården La Freixeneda i Penedés. Redan i slutet av 1800-talet utvidgades verksamheten till flera spanska vinregioner och med export utomlands. Yngste sonen Pere Ferrer Bosch, även med smeknamnet El Freixenet, tog över vinhusen och 1914 släpptes det första vinet med Freixenet på etiketten. Idag är Freixenet ett internationell vinimperium där Ferrer Family Wines ingår. Under 1900-talet fortsatte Ferrer Family att investera i klassiska vindistrikt i Spanien, för att kunna erbjuda ett brett sortiment av lokalt rotade viner från vingårdar med stark tradition och in house-hantverk. Däribland Santa Maria del Cami i det lilla distriktet Mallorca, där några speciellt familjesignerade viner produceras under namnet Susana Sempre. Ferrers entreprenörsanda har två välkända symboler. Dels Joanet, med sin röda mössa och en flaska cava, som representerade familjens passion för att sprida evangeliet om gott vin. Dels flaskbilen, som turnerade Spanien och Europa runt på 1920-talet och väckte uppmärksamhet långt bortom deras bakgård i Penedés.

VINET

Mas de Subira kommer från plotten Els Pallels som ligger i Bellmunt del Priorat där även själva vingården ligger. Druvsammansättningen består av 60% Cariñena och 40% Garnacha. Jordmånen är rik på mineraler och består till stor del av kvarts och röd lera. Från årgång 2019 är vinet certifierat som ekologiskt och även vegancertifierat. Druvorna skördades för hand 3:e veckan i september och är enbart från egna vinlägen. Vinet vinifieras i ståltank, under fermenteringen genomfördes en daglig "pumping-over" under ca 18 dagar, därefter genomfördes en malolaktisk fermentering i ståltank med naturliga jäststammar. Vinet pumpades sedan över till franska 300-liters ekfat som är 2 och 3 år gamla, där vinet lagrades under 9 månader. Tonerna går åt mogen mörk frukt, plommon, svarta vinbär, mörka körsbär, svartpeppar, vanilj, kokos och kakao. Avslutningen är elegant med bra syra, mogen frukt och med lena tanniner.

KARAKTÄR

Härliga toner av mogen mörk frukt, svarta vinbär, mörka körsbär, svartpeppar och vanilj.

SERVERAS

Serveras vid cirka 18°C till grillat kött, viltkött och lagrade hårdostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 5-8 år.