Marqués de Cáceres Gran Reserva

En bodega som anses tillhöra en av Spaniens bästa vinfirmor.
Artikelnummer: X1100401
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2012
Pris:
Druva: Tempranillo, garnacha & graciano
Smaktyp: Fylliga & smakrika
Land: Spanien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X1100401
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Riojas moderna vin historia börjar i slutet av 1800-talet då franska vinproducenter från främst Bordeaux etablerade sigför att fly undan vinlusen, phylloxera vastatrix, som hade ödelagt stora delar av den franska vinarealen. Ett ökat kvalitetsmedvetande, samt lagringen av vin i barriques – 225-liters ekfat – blev det bestående resultatet av den franska influensen. Den klassiska mjuka stilen på viner från Rioja, med lång lagring på amerikanska ekfat, utmanas numera av modernare vinstilar med mer betoning på frukt och struktur.

PRODUCENTEN

Bodegas Marqués de Cáceres bildades 1970 och ligger i staden Cenicero, i hjärtat av Rioja Alta. I omgivningarna äger firman några av Riojas bästa vingårdar. I den moderna bodegan lagras sedan vinerna mestadels på franska ekfat. Med sin bakgrund hos Professor Peynaud i Bordeaux lade ägaren Enrique Forner grunden för den modernisering av Riojas vinindustri som svept som en stormvind över distriktet.

VINET

Vinrankorna är mellan 35-50 år gamla, en liten plott från Rioja Alta är mellan 65-85 år. Jordmånen består främst av lera och limesten. Skörden sker helt för hand och druvsammansättningen består av 85% tempranillo, 8% garnacha och 7% graciano. Vinet har jäst under temperaturkontroll i rostfria ståltankar. Vinet har därefter macererat hela 30 dagar för att extrahera mer färg, aromer och tanniner. En malolaktisk fermentering sker sedan i nya franska fat och till viss del även i ståltank. Därefter pumpas vinet över till barriquer och lagras mellan 24-26 månader, vinet ligger sedan minst 4 år på flaska. Vinet är djupt rött med viss dragning åt tegel. Tonerna går åt mogna plommon, mörk frukt, söta kryddor, rostade kaffebönor  samt en finstämd integrerad karaktär från fatlagringen.  

KARAKTÄR

Mogen syltig frukt, mörka bär samt en fin ton av kaffe och kakao.

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C till exempelvis rött kött med ugnsbakade rotfrukter.

LAGRING

Vinet är gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 5-8 år.