Leth Riesling Klassik

100% Riesling från Wagram
Artikelnummer: X512230301
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2019
Pris:
Druva: Riesling
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Österrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512230301
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Österrike är indelat i fyra vinregioner. I Niederösterreich, som täcker hela norra Österrikes vinodlingar undantaget Wien, ligger distriktet Wagram (tidigare Donauland) – ett stort vindistrikt som startar västerut från Krems och når ända till vinregionen Wien. Wagram ligger oerhört vackert beläget på bergssluttningar och här har vin odlats sedan romartiden.

PRODUCENTEN

Weingut Leth är en helt familjeägd firma. De har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. De gör vita viner av grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, weissburgunder, chardonnay och gelber muskateller. De har också ett levande druvsortsmuseum på Weingut Leth, med 200 planterade druvsorter, varav många inte längre existerar i kommersiell vinodling.

VINET

Vinrankorna ligger placerade i en bergssluttning i Wagram, ungefär 200 m.ö.h. Jordmånen består av den kända lössjorden och grus. Weingut Leth har sedan 25 år tillbaka haft som mål att arbeta hållbart och använder inga bekämpningsmedel, de använder minimalt med insektsmedel och har ytterst få problem med angrepp på rankorna. Genom lössjorden behöver de inte bevattna rankorna och inte heller använda något gödningsmedel. Skörden sker för hand med en strikt selektering i vingården. Druvorna har skalkontakt i ca 8 timmar innan de pressas, därefter stabiliseras druvjuicen i uppåt 12 timmar innan fermenteringen tar vid. Enbart naturliga jäststammar används under temperaturkontroll i ståltank. Vinet pumpas sedan över mellan tankar och klarnas efter att ha lagrats två månader på sin jästfällning. Tonerna i vinet går åt stenfrukt, persika, gul frukt och grapefrukt. Vinet är komplext i stilen med fina toner av örter och kryddor som avslutas med fin syra och steniga toner.

KARAKTÄR

Stenfrukt, grapefrukt, persika, örter som avslutas med fin koncentrerad syra.

SERVERAS

Serveras vid 10-12°C till sushi, griskött och kyckling.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra uppåt 3 år.