Österrike är indelat i fyra vinregioner. Vinet Leth Grüner Veltliner kommer från vinregionen Niederösterreich, vilken täcker hela norra Österrikes vinodlingar, undantaget Wien.
Druvorna som används i vinet Leth kommer mestadels från vindistriktet Wagram (tidigare Donauland) – ett stort vindistrikt som startar västerut från Krems och når ända till vinregionen Wien. Men en del av vinet kommer alltså utanför detta lilla distrikt och därmed blir ursprunget på etiketten Niederösterreich. Jordmånen består underst av berg och granit som täcks av den speciella lössjorden som är ungefär 20 meter djup. Den kommer från sand och jord som blåst från havet och innehåller döda skaldjur och andra havsfossiler. På denna jordmån accentueras den typiska kryddiga grüner veltliner-karaktären.Leth Grüner Veltliner Klassik
Vårt mest prisbelönta vin någonsin - Sveriges mest sålda vita Österrikare!Artikelnummer: 4200
Druva: Grüner veltliner
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Österrike
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Produktblad (PDF)
Högupplöst bild
OMRÅDET
PRODUCENTEN
Weingut Leth är en helt familjeägd firma. De har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. De har ett levande druvsortsmuseum med 200 planterade druvsorter, varav en del av dem inte existerar i kommersiell vinodling. De gör vita viner av grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, weissburgunder, chardonnay och gelber muskateller.
VINET
Jordmånen består av de klassiska lössjordarna. Druvorna skördas för hand i slutet av september. Druvorna macererar med skalen i ca tre timmar därefter sker en varsam pressning. Innan klarning får vinet vila i ca 12 timmar. Fermenteringen sker med naturliga jäststammar under temperaturkontroll under ca tre veckor i ståltankar, vilket resulterar i ett mycket fruktig och kryddigt vin. Vinet ligger sedan på sin jästfällning i 2-3 månader, därefter sker en lätt filtrering. Vinet buteljeras i slutet av januari och början av februari. Vinet är ljust, grönskimrande och klart. Doften är mycket fruktig och kryddig med inslag av vitpeppar och grape. Smaken är kryddig, fruktig, smakrik med bra längd och typisk grüner veltliner-karaktär.
KARAKTÄR
SERVERAS
Serveras väl kylt, 6-8° C till panerad rödspätta, wienerschnitzel, lättrökt skinka och gärna till kittostar.
LAGRING
Vinet är tänkt att drickas relativt ungt men kan lagras 1-2 år.