Lergenmüller Grauer Burgunder Buntsandstein


Artikelnummer: X7000501
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2021
Druva: Grauer Burgunder (pinot gris)
Smaktyp: Fylliga & smakrika
Land: Tyskland
Sortiment:
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget

OMRÅDET

Klimatet i Pfalz är idealt för vinodling, området skyddas av Haardtbergen – den nordliga förlängningen av Vogeserna i Alsace. I Pfalz har vingårdarna lä och regnskugga på bergskedjans östra sluttningar. Med undantag för Baden skiner solen mer här än i något annat tyskt vindistrikt. I hela distriktet dominerar de torra vinerna, som här blir ovanligt fylliga. Tack vare det gynnsamma klimatet upptas också en ovanligt stor andel av odlingsarealen av blå druvsorter.

PRODUCENTEN

Familjeföretaget Weingut Lergenmüller drivs idag i 15e generationen. Deras egendomar ligger i hjärtat av Pfalz, i sluttningarna mellan byarna Godramstein och Rhodt under Rietburg och består av ca 300 olika enskilda lägen med ett stort antal olika jordmåner. Att lyfta fram vinernas unika lägen och ”terroir” är något de arbetar mycket dedikerat med, både i vingården och i vin-makningen. Resultatet är personliga stora viner med tydlig adress där regional terroir möter internationell stil.

VINET

Torrt, fruktigt smakrikt vin med många nyanser. Här hittar man mogna päron, citrus och torkad frukt men även toner av mandel, nötter och färskt smör. Jordmånen (Buntsandstein = röd sandsten) avspeglas i vinet genom den eleganta syran och mineraliteten. Spontanjäst vid 17 ®C och battonage under en vecka. Med battonage menas att man rör upp jästfällningen i vinet, dvs. de döda jästsvamparna. Dessa löses efterhand upp av enzymer (autolys) och ger vinet en rundare och fylligare smak.

KARAKTÄR

SERVERAS

Serveras vid 8 ®C. Idealt vin till smakrika rätter av fisk och skaldjur som t.ex. skaldjurspasta smaksatt med fin olivolja, vitlök och persilja. Passar även till fågel och lagrade vita mjuka ostar.

LAGRING

Kan lagras i 4 - 6 år