Leacock’s 5 YO Full Rich Madeira

Perfekt matchning till chokladen!
Artikelnummer: 76291
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 5 YO
Druva: Tinta Negra
Smaktyp: Maderia
Land: Portugal
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Vinframställningsprocessen för detta vin tar cirka 6 år och ger vinet dess speciella nötiga karaktär som är unik för Madeira. Vinet produceras i en begränsad produktion om ca 10 000 flaskor per år.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Madeira, den vackra gröna ön som ligger i Atlanten och tillhör Portugal. Avstånder är cirka 100 mil från Portugals inland och 75 mil från Nordafrikas kust. Ön är bara en fjärdedel så stor som Gotland och klimatet är väldigt jämnt, maritimt, med en hel del regn som samlas i reservoarer i bergen. Vattnet rinner nedför bergssluttningarna och skapar ett grönt och frodigt klimat. Jorden är mycket bördig tack vare vulkanisk aska och avbränd skog. Vinodlingarna ligger på smala terrasser, »poios«, på de riktigt branta bergssluttningarna. Med sitt gynnsamma handelsläge i förhållande till Sydamerika, Indien och Afrika blev vinet ganska snart berömt och redan på 1700-talet började de första vinfirmorna etablera sig här.

PRODUCENTEN

Leacocks grundades 1760 av John Leacock som var en av pionjärerna vad gällde vinodling på ön. Vinmärket Saint John är ett av de mest kända vinerna från Madeira. Nu ägs firman av MWC, Madeira Wine Company, den största firman på Madeira. Den årliga produktionen ligger på strax under 1 miljon flaskor.  

VINET

Vinet har en mörkbrun, mogen färg. Doften är lite bränd, nötig med inslag av choklad och dadlar. Det är smakrikt, koncentrerat, sött med liten typisk bränd ton och avrundad fruktighet med imponerande längd. Vinet är gjort på 100% malmsey-druvor som är jäst med naturlig jäst i ståltank. Efter 48 timmars jäsning spritas vinet upp till 19% alkoholhalt. Vinet har sedan lagrats i amerikanska ekfat i deras canteiro-system, där vinerna värms upp på dagen av solens värme och kyls ner nattetid av havets svalka (Estufagem-metoden). Processen tar cirka 6 år och ger vinet en speciell nötiga karaktär som är unik för Madeira. Vinet produceras i en begränsad produktion om ca 10 000 flaskor per år.

KARAKTÄR

En mogen Madeira som är lätt bränd i stilen med inslag av nötter, choklad och dadlar. Avslutningen är lång i stilen med avrundad fruktighet och tonerna känns väldigt komplexa.

SERVERAS

Serveras rumstempererat till choklad, bakverk, nötter m.m. Prova gärna att servera vinet lite svalare till exempelvis en Crème Brulée. Vinet är även en bra kombination till blå- och grönmögelostar.

LAGRING

Vinet är färdigt att dricka nu, men kan även lagras något år.