La Capilla Blanco Rueda

Mineraliskt & ljuvligt vin, jäst på fransk ek
Artikelnummer: X1100201
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2019
Pris:
Druva: verdejo och sauvignon blanc
Smaktyp: Fruktigt & aromatiskt
Land: Spanien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X1100201
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rueda är en D.O, som ligger i Castilien Leon, cirka 17 mil nordväst från Madrid. Vin har odlats här i många sekel, men det var först i början på 1970-talet som området utvecklades.

PRODUCENTEN

Finca La Capilla består av totalt 65 hektar, där ca 50 hektar är sk single vineyards. Historien börjar med Enrique Forner som började sin bana i vinindustrin redan under 1920-talet i Valencia. Enrique drevs i landsflykt under Spanska inbördeskriget och fortsatte sin karriär 1952 i Rhône och i Loiredalen. Enrique återvände till Spanien 1968 och slog sig ned i hjärtat av La Rioja Alta. Under årens lopp fortsatte Enrique att utvecklas och insåg att de allra bästa förutsättningarna fanns i Ribera del Duero. Genom hans arv grundades Finca La Capilla 1998 av Juan Miñón och hans son Rodrigo. Rodrigo fick tidigt rollen som vinmakare, idag har de vingårdar i Roa de Duero, Anguix, La Horra och i Fuentecén. 2019 tog ansedda Rioja producenten Marqués de Cáceres över vineriet, men i fortsatt regi av Rodrigo Miñón.

VINET

Vingårdarna ligger i byarna Serrada och La Seca, rankorna är gamla med ytterst lågt skördeuttag. Jordmånen består av grus och skyddar rötterna från de extrema väderväxlingarna mellan dag och natt. Årgång 2019 var varm vilket resulterade i en något större skörd. Druvsammansättningen är 50% verdejo och 50% sauvignon blanc. En rigorös selektering skedde i vingården med en fermentering i nya franska 225 och 500-liters fat samt en del i äggformade 1700 liters cementtankar. Vinet lagras sedan 6 månader på sin jästfällning. Tonerna i vinet går åt vita persikor, lätt mogen exotisk frukt, rostade kaffebönor, anis och som avslutas med ljuvlig mineralitet.

KARAKTÄR

Mogen exotisk frukt, vit persika, citrus och med fin komplex mineralitet.

SERVERAS

Serveras vid 12-14 °C till fisk, skaldjur, vegetariska rätter och brett spektrum av det asiatiska köket.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra uppåt 5 år.