IWA 5 Sake


Artikelnummer: 57140
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2020
Pris: 1349,00
Druva:
Smaktyp: Fruktigt & aromatiskt
Land: Japan
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Beställningssortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Toyama är residensstad i Toyama prefektur i regionen Hokuriku i centrala Honshu i Japan, belägen vid Toyamabuktens strand på nordkusten mot Japanska havet.

PRODUCENTEN

Producenten Shira IWA grundades 2019 av bl.a Richard Geoffroy som rest till Japan sedan tidigt 90-tal och fascinerades av kulturen, maten och sake. Richard är en erkänd man i Champagnevärlden genom att han under 28 år var ansvarig för Dom Perignons källare. Efter att Richard under flera år studerade utvecklingen av Sake mötte han Ryu Masuda som ägde ett bryggeri. De har sedan tillsammans skapat en unik Sake efter Richards preferenser med sina högt ställda krav på att framställa en sake i absoluta världsklass.

VINET

Trots att företaget är nytt har de starka rötter i kulturen i byn Ashimi och själva namnet IWA betyder "vit klippa". Totalt sträcker sig ägorna av 10 ha risfält vid foten av berget Mount Tate, en av tre heliga berg i Japan. IWA terroir är ett ekosystem av ett otroligt landskap, Satoyama som är UNESCO skyddat, det rena vattnet från Tateyama som består av smält isvatten från de höga topparna är grunden i denna unika sake. De arbetar med tydliga mål att vara en hållbar produktion med ekologiskt ris. Framställningen av denna sake är klassisk och är den högsta nivå av Sake en sk. "Daiginjo", vilket är av hög kvalitet, där riset måste poleras till 50% eller mer och alkohol får tillsättas till mäsken. Ofta används en annan typ av jäst och jäsningen sker vid lägre temperatur och under längre tid cirka 30 - 36 dagar. Tonerna är aromatiska med inslag av gula päron, mandelmassa, jasminris, jäst, mineral, vita blommor, svartpeppar och svamp.

KARAKTÄR

Toner av gula päron, mandelmassa, jasminris och vita blommor.

SERVERAS

Serveras vid 10-12°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sushi.

LAGRING

Är en färdig produkt men förvaras gärna svalt.