Franschhoek Cellar Baker Station Shiraz


Artikelnummer: 57117
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2020
Druva: Shiraz
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Sydafrika
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget

OMRÅDET

Coastal Region ingår i Western Cape som är en provins i södra Sydafrika. Området omfattar det sydvästliga hörnet av landet, vid Godahoppsudden och har kust både mot Indiska oceanen och mot Atlanten. Här hittar du vita, röda och roséviner, där pinotage, cabernet sauvignon och syrah är det vanligaste röda druvorna, medan chenin blanc, colombard och sauvignon blanc är de vita druvorna som ligger i fokus.

PRODUCENTEN

Det bördiga distriktet Franschhoek i Coastal Region har en vinodlingshistoria ända från 1680-talet. Här bildades 1945 Franschhoek Co-Operative Cellar som på senare år övergått i privat ägo under DGB och fått namnet Franschhoek Cellar. Både innovativa och erfarna odlare i regionen förser idag Franschhoek Cellar med c:a 9 000 ton druvor per skördeår. Chefsvinmakare är JD Rossouw, som tillsammans med odlingsexperten Stephan Joubert väljer druvor från odlingar med rätt jordmån för optimal växtbalans. Rossouw övertog 2015 Richard Duckitts gedigna och mångåriga arbete med att bygga upp en detaljkunskap om nyanser och aspekter av Franschhoeks terroirer, med en särskild talang för att frigöra den unikt livliga karaktären i dalens viner.

VINET

Druvorna kommer från rankor som är mellan 7-20 år gamla. Vinet genomgick kall macerering under 24 timmar och fermentering med utvalda jäststammar. Vinet lagras mellan 8-12 månader på franska ekfat. Dess mörka plommonfärg bjuder in till tonerna av intensiva mörka bär, mullbär och björnbär. Därtill visar sig även mörka plommon, körsbär, kryddor och färska örter. De mjuka och mogna tanninerna är välbalanserade med vinets syra och dess fyllighet.

KARAKTÄR

Mörka bär, mullbär, björnbär, plommon och färska örter.

SERVERAS

Serveras vid 14-16ºC till kryddiga korvar, rökt kött, grillat kött och lagrade hårdostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra uppåt 5 år.