Franschhoek Cellar Reserve Shiraz


Artikelnummer: 958001
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Pris: 189,00
Druva: Shiraz
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Sydafrika
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: 958001
Beskrivning

OMRÅDET

Coastal Region ingår i Western Cape som är en provins i södra Sydafrika. Området omfattar det sydvästliga hörnet av landet, vid Godahoppsudden och har kust både mot Indiska oceanen och mot Atlanten. Här hittar du vita, röda och roséviner, där Pinotage, Cabernet Sauvignon och Syrah är det vanligaste röda druvorna, medan Chenin Blanc, Colombard och Sauvignon Blanc är de vita druvorna som ligger i fokus.

PRODUCENTEN

Det bördiga distriktet Franschhoek i Coastal Region har en vinodlingshistoria ända från 1680-talet. Här bildades 1945 Franschhoek Co-Operative Cellar som på senare år övergått i privat ägo under DGB och fått namnet Franschhoek Cellar. Både innovativa och erfarna odlare i regionen förser idag Franschhoek Cellar med c:a 9 000 ton druvor per skördeår. Chefsvinmakare är JD Rossouw, som tillsammans med odlingsexperten Stephan Joubert väljer druvor från odlingar med rätt jordmån för optimal växtbalans. Rossouw övertog 2015 Richard Duckitts gedigna och mångåriga arbete med att bygga upp en detaljkunskap om nyanser och aspekter av Franschhoeks terroirer, med en särskild talang för att frigöra den unikt livliga karaktären i dalens viner.

VINET

Jordmånen består främst av granit, vilket ger upphov till en härlig mineralitet i vinet.  Druvorna sorteras noggrant och enbart de mest kvalitativa druvorna vinifieras. Först genomförs en kallmacerering under 24 timmar, därefter fermenteras vinet med naturliga jäststammar. Vinet pumpas över mellan fat sk. "pump-overs" och sedement med druvskal som kommer till ytan pressas ned för att extrahera mer färg och smak till vinet, sk. "punch-downs". Vinet lagras därefter i franska ekfat mellan 8-12 månader. Tonerna i vinet går åt mörk frukt, vitpeppar, koriander, oliver och mörk choklad.  Vinet inbringar avslutningsvis en lång härlig mineralitet med silkeslena tanniner och den mörka frukten ligger kvar länge.

KARAKTÄR

SERVERAS

Serveras vid 14-16°C till kötträtter som oxsvans och grillad entrecôte.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra uppåt 5-10 år.