Franschhoek Cellar Brut Royale


Artikelnummer: 868601
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: NV
Druva: Chardonnay & pinot noir
Smaktyp: Druviga & blommiga
Land: Sydafrika
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: 868601
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Coastal Region ingår i Western Cape som är en provins i södra Sydafrika. Området omfattar det sydvästliga hörnet av landet, vid Godahoppsudden och har kust både mot Indiska oceanen och mot Atlanten. Här hittar du vita, röda och roséviner, där pinotage, cabernet sauvignon och syrah är det vanligaste röda druvorna, medan chenin blanc, colombard och sauvignon blanc är de vita druvorna som ligger i fokus.

PRODUCENTEN

Det bördiga distriktet Franschhoek i Coastal Region har en vinodlingshistoria ända från 1680-talet. Här bildades 1945 Franschhoek Co-Operative Cellar som på senare år övergått i privat ägo under DGB och fått namnet Franschhoek Cellar. Både innovativa och erfarna odlare i regionen förser idag Franschhoek Cellar med c:a 9 000 ton druvor per skördeår. Chefsvinmakare är JD Rossouw, som tillsammans med odlingsexperten Stephan Joubert väljer druvor från odlingar med rätt jordmån för optimal växtbalans. Rossouw övertog 2015 Richard Duckitts gedigna och mångåriga arbete med att bygga upp en detaljkunskap om nyanser och aspekter av Franschhoeks terroirer, med en särskild talang för att frigöra den unikt livliga karaktären i dalens viner.

VINET

Skörden sker helt för hand i slutet av januari och början av februari. Druvorna pressas i hela klasar efter noggrann selektering. Juicen får därefter vila i ståltank under 48 timmar för att stabiliseras. Druvorna fermenteras separat och ligger på sin jästfällning fram till blandningen. För att få fram en cuvee använder de sig av flera olika basårgångar, vinet genomgår sen sin andra fermentering på flaska under 12-15 månader och kallas i Sydafrika för Cap Classique. Tonerna går åt citrus, apelsinskal, tropisk frukt och stenfrukt. Avslutningen är krämig med fin mineralitet, perfekt balans mellan dess frukt och syra.

KARAKTÄR

Citrus, apelsinskal, tropisk frukt och stenfrukt.

SERVERAS

Serveras vid 8-10ºC till sushi, rökt lax, sparris eller som aperitif.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 3-4 år.