Donatella Cinelli Colombini Rosso di Montalcino DOC

Ekologiskt vin med finess
Artikelnummer: X10020301
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Pris:
Druva: Sangiovese
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X10020301
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Montalcino är en medeltida stad och kommun i södra Toscana som är vackert belägen med vingårdar. Havet ligger enbart 50 kilometer bort, vilket resulterar i att druvorna får en sval bris som de behöver för att kompensera den varma och torra sommaren. Montalcino med dess omkringliggande kommun är hem åt vinet, och DOCG- appellationen, Brunello di Montalcino. Förutom Brunello di Montalcino görs även Rosso di Montalcino och Moscadello di Montalcino.

PRODUCENTEN

Casato Prime Donne är det första Italienska vineriet som enbart drivs av kvinnor och har på kort tid fått internationell uppmärksamhet. Egendomen är på 40 ha och av denna areal odlas 17 ha Sangiovese. Historien började 1998 när Donatella Cinelli Colombini lämnade familjegården för att starta upp sin egen vingård i Montalcino samt systervingården Fattoria del Colle i Trequanda. Målet att göra karaktäristiska viner där förebilden var hennes morfar, Giovanni Colombini, en pionjär i Montalcino.

VINET

Vinrankorna kommer från flera plotter av 16 ha, själva vingården är uppdelad i 6 plotter, där 3 ha används till att framställa Rosso di Montalcino. Vingården ligger ca 225 m.ö.h i den nordliga delen av Montalcino och jordmånen är rik på lera blandat med sten. Druvorna är ekologiska och skörden sker helt för hand. Själva skörden skedde i slutet av september med noggrann selektering. Vinifieringen skedde i ståltank och i cementfat under temperaturkontroll. Efter separeringen av skalen pumpades vinet över i februari till 5-7 hl tonneaux fat, där vinet lagras uppåt 12 månader. Tonerna i vinet går åt körsbär, hallon, björnbär, blomster och viol. Tanninerna är silkiga och komplexa med långt djup och fin avslutning av den mörka frukten.

KARAKTÄR

Toner av hallon, björnbär, körsbär, viol och som avslutas med silkiga tanniner.

SERVERAS

Serveras vid 16-18ºC till grillat kött, kallskuret och mellanlagrade hårdostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra uppåt 5 år.