Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino DOCG

2015, en prisad årgång
Artikelnummer: X10020101
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2015
Pris:
Druva: Sangiovese
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X10020101
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Montalcino är en medeltida stad och kommun i södra Toscana som är vackert belägen med vingårdar. Havet ligger enbart 50 kilometer bort, vilket resulterar i att druvorna får en sval bris som de behöver för att kompensera den varma och torra sommaren. Montalcino med dess omkringliggande kommun är hem åt vinet, och DOCG- appellationen, Brunello di Montalcino. Förutom Brunello di Montalcino görs även Rosso di Montalcino och Moscadello di Montalcino. Från att ha varit en väldigt fattig del av Italien har området blomstrat sedan 1980-talet och intresset för vinerna internationellt har fullkomligen exploderat, de anses nu vara ett svar på Barolo.

PRODUCENTEN

Casato Prime Donne är det första Italienska vineriet som enbart drivs av kvinnor och har på kort tid fått internationell uppmärksamhet. Egendomen är på 40 ha och av denna areal odlas 17 ha Sangiovese. Historien började 1998 när Donatella Cinelli Colombini lämnade familjegården för att starta upp sin egen vingård i Montalcino samt systervingården Fattoria del Colle i Trequanda. Målet att göra karaktäristiska viner där förebilden var hennes morfar, Giovanni Colombini, en pionjär i Montalcino.

VINET

Vinrankorna kommer från flera plotter av 16 ha, enbart de med högst kvalitet hamnar i slutprodukten. Själva vingården är uppdelad i 4 plotter och planterades mellan 2001 och 2006. Vingården ligger ca 225 m.ö.h i den nordliga delen av Montalcino och jordmånen är rik på lera blandat med sten. Vingården är ekologiskt certifierad från årgång 2018. Druvorna skördades för hand i slutet av september efter en noggrann selektering. Vinifieringen skedde i ståltank och i cementtankar under 15 dagar. Efter fermentering macererade skalen ytterligare 15 dagar. Därefter lagrades vinet i stora fat och i 5-7 hl tonneaux fat uppåt 36 månader. Vinet buteljeras därefter och vilar på flaska i 6 månader. Tonerna går åt mörka mogna bär, körsbär, plommon, ceder och kryddor. Tanninerna är silkiga och vinet är otroligt balanserat med lång komplex avslutning.

KARAKTÄR

Ett elegant och komplext vin med toner av mörka bär, körsbär, plommon, kryddor med silkiga tanniner.

SERVERAS

Serveras vid 16-18º C till viltkött, grytor och lagrade hårdostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 20-30 år.