Domaine Lalande Merlot Réserve

Rött vin från Vin de Pays d'Oc, Frankrike
Artikelnummer: 22299
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Pris: 79,00
Druva: Merlot
Smaktyp: Mjuka & bäriga
Land: Frankrike
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Ett av de mest populära franska vinerna i vår portfölj. Domaine Lalande Merlot Réserve är ett mjukt och fint vardagsvin som också passar till fest.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Vin de Pays d’Oc sträcker sig från Pyrenéerna till Provence och är en samlingsbeteckning för en grupp departement i Languedoc-Roussillon. Det är Frankrikes största och äldsta vinregion, där vinet har spelat en viktig roll sedan antikens dagar.

Här gör man allt från enkla bordsviner till riktiga toppviner, många med influenser från Nya Världen.

PRODUCENTEN

På Domaine Lalandes kalkrika jordar, i närheten av Carcassonne, har man odlat vin sedan 1684. Idag ägs egendomen av familjen Montariol och Pierre Degroote. Pierre är född i Belgien och startade sin karriär med att importera franska viner, men hade en dröm om att producera egna viner och flytten till Frankrike föll sig naturligt. Familjen Montariol har djupa rötter i vinindustrin i södra Frankrike, där man ägt vingårdar sedan mitten av 1800-talet.

 

VINET

Vinet har en vacker, ung blåröd färg. Doften är fruktig med inslag av mörka bär och en fin ekton. Smaken är relativt koncentrerad, men mjuk och fruktig utan hårda tanniner. Vinet har en charmig karaktär som hamnar stilmässigt någonstans mellan Nya Världen och mer klassiska Bordeaux-viner. Domaine Lalande Réserve Merlot framställs av utvalda merlotdruvor från egendomens äldsta vinstockar. Skörden sker nattetid då svalkan hjälper till att bevara druvornas fruktighet och syra.

KARAKTÄR

Ett fruktigt vin med mörka bär, där frukten är koncentrerad med mjuka tanniner som avslut.

SERVERAS

Servera Domaine Lalande vid 16-18° C till kötträtter eller pasta. Prova gärna att kyla vinet ytterligare någon grad och servera det till smakrika fiskar, t ex torsk Bourguignon, med rödvinssås, smålök och bacon.

LAGRING

Lagring har skett på franska ekfat i drygt ett halvår innan buteljering. Vinet är färdigt att drickas, men kan också sparas 2-3 år.