Akarua Sauvignon Blanc


Artikelnummer: X512250201
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2019
Pris:
Druva: Sauvignon Blanc
Smaktyp: Fruktigt & aromatiskt
Land: Nya Zeeland
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512250201
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Central Otago sägs vara världens sydligaste vindistrikt, och ligger på den 45:e södra breddgraden, långt söderut på Nya Zeelands sydö. Central Otago Nya Zeelands högst belägna vinodlingsområde, på 200-400 meter över havet. Klimatet i Central Otago är kontinentalt, med varma somrar, korta höstar och rejält kalla och snöiga vintrar. Den fantastiska utsikten tar andan ur en - och det är ingen slump att det var här man valde att spela in Sagan om Ringen. Vingården omfattar 120 hektar, och till detta har man tillgång till ytterligare vingårdar, bland annat i Wanaka. Förutom pinot noir, som står för 90% av odlingarna, odlas även chardonnay, pinot gris och riesling. Producenten Akarua är medlemmar i organisationen Sustainable Winegrowing New Zealand som verkar för en miljömässigt hållbar vinproduktion.

PRODUCENTEN

Akarua är en ung och pigg vinproducent – de första stockarna planterades så sent som 1996 I Central Otago. Vingården ägs av familjen Skeggs som på 1970-talet började semestra i området, för att så småningom lyckas köpa mark på några av de bästa lägena i regionen t ex norrlägen i Bannockburn. Totalt har de fem separata vingårdslägen att tillgå. På Akarua arbetar ett mycket erfaret team av vinmakare och vitikulturister tillsammans i en region som får högre status för varje år, mycket tack vare vinerna från Akarua som regelbundet tar hem medaljer i både nationella och internationella vintävlingar.

VINET

Vinet består av 100% Sauvignon Blanc och denna plott är certifierad som ekologisk. Plotten ligger i nord-sydlig riktning och jordmånen består främst av sand, skiffer och lera. Själva vinrankorna är uppåt 26 år gamla. Årgång 2019 var kall och med lagom mycket regn, något som resulterade i långsam utveckling av druvorna och de mognade därför i lagom takt med perfekt mognad vid skörden. Druvorna plockades för hand och hela klasar pressades, vinet fermenterades till 75% på ståltank och 25% i ekfat. Vinet låg extra länge på sin jästfällning för att utbringa mer smak och komplexitet. Tonerna i vinet går åt lime, bivax, citrus, honung och grästoner. Avslutningen ger en skön sälta och en pigg syra i perfekt kombination emd frukten.

KARAKTÄR

Toner av lime, bivax, citrus, honung och sälta.

SERVERAS

Serveras vid 10-12°C till skaldjur, fisk eller ljust kött.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 5-7 år.