Akarua Brut NV


Artikelnummer: X512250101
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: NV
Pris:
Druva: Pinot Noir & chardonnay
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Nya Zeeland
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512250101
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Central Otago sägs vara världens sydligaste vindistrikt, och ligger på den 45:e södra breddgraden, långt söderut på Nya Zeelands sydö. Central Otago Nya Zeelands högst belägna vinodlingsområde, på 200-400 meter över havet. Klimatet i Central Otago är kontinentalt, med varma somrar, korta höstar och rejält kalla och snöiga vintrar. Den fantastiska utsikten tar andan ur en - och det är ingen slump att det var här man valde att spela in Sagan om Ringen. Vingården omfattar 120 hektar, och till detta har man tillgång till ytterligare vingårdar, bland annat i Wanaka. Förutom pinot noir, som står för 90% av odlingarna, odlas även chardonnay, pinot gris och riesling. Producenten Akarua är medlemmar i organisationen Sustainable Winegrowing New Zealand som verkar för en miljömässigt hållbar vinproduktion.

PRODUCENTEN

Akarua är en ung och pigg vinproducent – de första stockarna planterades så sent som 1996 I Central Otago. Vingården ägs av familjen Skeggs som på 1970-talet började semestra i området, för att så småningom lyckas köpa mark på några av de bästa lägena i regionen t ex norrlägen i Bannockburn. Totalt har de fem separata vingårdslägen att tillgå. På Akarua arbetar ett mycket erfaret team av vinmakare och vitikulturister tillsammans i en region som får högre status för varje år, mycket tack vare vinerna från Akarua som regelbundet tar hem medaljer i både nationella och internationella vintävlingar.

VINET

Druvsammansättningen består av 59% pinot noir och 41% chardonnay och jordmånen är främst sand, skiffer och lerjord. Vinrankorna är i snitt 22 år gamla och ligger sluttningar mot nord-nordväst 240 m.ö.h. Skörden sker helt för hand och hela klasar pressas och fermentering sker till 19% i gamla franska barriquer och resterande på ståltank. Vinmakaren har blandat med naturliga jäststammar och speciellt utvalda jäststammar för att få fram rätt stil. Totalt ligger vinet 18 månader på jästfällningen. Tonerna i vinet går åt äpple, citrus, brioche och stenfrukter. Avslutningen är lång och komplex med fin syra i perfekt balans med frukten.

KARAKTÄR

Toner av äpple, citrus, brioche och stenfrukter som avslutas med fin syra.

SERVERAS

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till skaldjur.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 3-5 år.