Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino DOCG

2016, en prisad årgång
Artikelnummer: X10020501
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Druva: Sangiovese
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X10020501
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Montalcino är en medeltida stad och kommun i södra Toscana som är vackert belägen med vingårdar. Havet ligger enbart 50 kilometer bort, vilket resulterar i att druvorna får en sval bris som de behöver för att kompensera den varma och torra sommaren. Montalcino med dess omkringliggande kommun är hem åt vinet, och DOCG- appellationen, Brunello di Montalcino. Förutom Brunello di Montalcino görs även Rosso di Montalcino och Moscadello di Montalcino. Från att ha varit en väldigt fattig del av Italien har området blomstrat sedan 1980-talet och intresset för vinerna internationellt har fullkomligen exploderat, de anses nu vara ett svar på Barolo.

PRODUCENTEN

Casato Prime Donne är det första Italienska vineriet som enbart drivs av kvinnor och har på kort tid fått internationell uppmärksamhet. Egendomen är på 40 ha och av denna areal odlas 17 ha Sangiovese. Historien började 1998 när Donatella Cinelli Colombini lämnade familjegården för att starta upp sin egen vingård i Montalcino samt systervingården Fattoria del Colle i Trequanda. Målet att göra karaktäristiska viner där förebilden var hennes morfar, Giovanni Colombini, en pionjär i Montalcino.

VINET

Årgång 2016 är att anses som en av de bästa årgångarna på över 20 år. 2016 påbörjades blomningen 15 dagar senare än normalt men skörden skedde ändå som vanligt slutet av september. Mognaden var perfekt, detta genom soliga dagar och svala nätter i precis rätt tid. Vindruvorna var små och kompakta med exceptionell kvalitet. Skörden skedde helt för hand med noggrann selektering. Fermenteringen skedde i cementtankar med mekanisk "punching down", därefter macererade vinet under 20 dagar på cementtank. Vinet lagrades därefter på 5 och 7 hl franska fat uppåt 36 månader för att sedan ligga en kortare tid åter på cementtank innan buteljeringen. Tonerna går åt mogna svarta bär, körsbär, plommon, ceder och kryddor. Tanninerna är lite skarpare än för årgång 2015 och avslutningen är ytterst komplex av den djupa frukten som avslutas med en fin syra. Som sig bör är vinet hyllat och fått fina recensioner som 95 poäng av Parker och guldmedalj i tävlingen Merano Wine Festival 2021.

KARAKTÄR

Ett elegant och komplext vin med toner av mörka bär, körsbär, plommon, kryddor med silkiga tanniner.

SERVERAS

Serveras vid 16-18º C till viltkött, grytor och lagrade hårdostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 20-30 år.