Petra Zingari IGT

En härlig blend med finess
Artikelnummer: X512228101
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Druva: Merlot, sangiovese, syrah & Petit Verdot
Smaktyp: Fruktigt & aromatiskt
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512228101
Beskrivning
Restaurangsortiment. 2017 får 93 poäng av James Suckling!

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Petra ligger i området Suvereto i Toscana, ett område som har vinmakartraditioner redan från de gamla grekerna och etruskerna som gjorde vin i amfora kärl. Vingården ligger på böljande kullar med ett speciellt mikroklimat genom sin närhet till Tyrrenska havet. Jordmånen är också lika unik, genom det kända "gröna bältet" av Colline Metallifere, som är en del av bergskedjan Appenninerna som betyder metallbärande kullar. Namnet avslöjar att jordmånen är riklig av mineraler, vilket ger möjligheter att frambringa uttrycksfulla och unika viner i sitt slag.

PRODUCENTEN

Petra Wines historia började när Francesca Moretti reste med sin pappa Vittorio till Bordeaux i mitten av 90-talet och föll pladask för historien, kulturen och dess viner att Francesca omgående bestämde sig för att inte studera till veterinär utan till oenolog. Väl hemma började arbetet med att leta lämplig mark för att omvandla med tydliga Bordeaux traditioner. Toscana blev det naturliga valet och förverkligades i området Maremma, inte runt Bolgheri utan i bördiga Val di Cornia i nära samarbete med den berömda Attilio Scienza som forskat i vingenetik. 1997 förvärvade Vittorio Moretti totalt 60 hektar i San Lorenzo och 45 hektar i Campiglia Marittima, några få kilometer från Piombino i området Suvereto. Redan från start valde de att arbeta ekologiskt med att minimera sin miljöpåverkan, de har dock valt att inte certifiera sig. De installerade även solpaneler för att fortskrida arbetet med att arbeta klimatsmart.

VINET

Vingården ligger mellan byarna Suvereto och Riotorto. Jordmånen består främst av lera och sand, druvorna plockas för hand i mitten av augusti. Vinet genomgår en kortare maceration mellan 7-10 dagar, därefter en fermentering i ståltank samt även malolaktisk fermentering. Vinifieringen medför även användningen av ett tekniskt experiment med mikro-oxygenering, dvs genom en apparat pumpar man in syre under kontrollerade former. På detta sätt får man en snabbare mognadskänsla i vinet. Denna teknik är relativt vanlig i Bordeaux, USA och Chile. Tonerna i vinet går åt mörk frukt, körsbär, plommon, ceder och blommor. Avslutningen är fruktig med lätt rökighet, mjuka tanniner och långt avslut.

KARAKTÄR

Ett lite lättare vin som är fruktigt i stilen med toner av mörka bär, körsbär, ceder och blomster. Avslutningen är lång med mjuka förföriska tanniner.

SERVERAS

Serveras vid 14-16° C till lammkotletter, kanin och hjortfilé.

LAGRING

Vinet är tänkt att drickas nu, vinner inte på lagring.