Ecoltura Valpolicella

Ekologiskt vin från Valpolicella
Artikelnummer: 79125
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Druva: Corvina, corvinone och rondinella
Smaktyp: Mjuka & bäriga
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Vinet är producerat av ekologiskt odlade druvor: 50% corvinone, 30% rondinella och 20% corvina.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Valpolicella som ligger i Veneto, har man gjort vin länge. Veneto är till volymen den största av Italiens 20 vinregioner, de mest välkända distrikten är Valpolicella, Bardolino och Soave. Här är de vanligaste druvsorterna att odla corvina, rondinella och molinara för röda viner och för vita viner är Garganega den vanligaste druvan. Viner från Valpolicella har av tradition varit relativt lätta och fruktiga, med undantag för Amaronevinerna som istället är enormt kraftfulla på grund av att man torkar druvorna en tid innan jäsning, för att få maximal koncentration – den så kallade Passito-metoden. Vinodlingarna ligger i den vackra Illasi-dalen som tillhör både regionen Valpolicella och Soave. Här har man ett helt ekologiskt jordbruk och druvorna som valts ut till Ecoltura ger oss ett typiskt Valpolicella-vin gjort på corvina, corvinone och rondinella.

PRODUCENTEN

Ecoltura Valpolicella tillverkas i samarbete med vinproducenten Fasoli Gino som är en av Valpolicellas ledande ekologiska vinproducenter. En familjeägd producent som har sin bas utanför Verona.  

VINET

Vinet har en mörk, djupröd färg. Doften är stor med toner av körsbär, mörka bär och örter. Smaken är fyllig, mycket fruktig och med en fin balans. En lätt ton av fat ger en elegant avslutning. Cirka 10% av druvorna har torkats före vinifiering och jästs och lagrats på ekfat i 12 månader. Resterande del vin jäses och lagras på ståltank. Efter 12 månader blandas vinet med det fatlagrade koncentrerade vinet. Genom att tillsätta de torkade druvorna får man extra kraft och längd i vinet. Vinet är producerat av 50% corvinone, 30% rondinella och 20% corvina som är ekologiskt odlade.

KARAKTÄR

Ett fylligt vin med bra frukt och fin balans. Avslutningen är elegant och rik i smaken.

SERVERAS

Matchas perfekt till kraftigare kötträtter, gärna grillat, med smakrika tillbehör. Det är även gott till lite saltare hårdostar som lagrad parmesan eller Pecorino. Serveras vid: 14-16º C.

LAGRING

Vinet är färdigt att dricka nu men kan sparas 2-3 år