Vigna Fracia Valtellina Superiore DOCG

Hyllning till vingårdsläget Fracia
Artikelnummer: X2771201
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Druva: Nebbiolo
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X2771201
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Vinet kommer från subzonen Valgella som är en av 5 Cru områden i Valtellina. Övriga subzoner är Inferno, Sassella, Grumello och Maroggia.

PRODUCENTEN

Nino Negri ligger intill byn Sondrio i norra Italien, Lombardiet. Vinfirman grundades 1897 och är således en av distriktet Valtellinas äldsta. Totalt förfogar man över 40 hektar vingårdar, vilka samtliga finns i Valtellina Superiore. Nino Negri är mest känd för sina muskulösa röda viner gjorda på nebbiolo-druvan, lokalt kallad chiavennasca. I Lombardiet är Nino Negri lite av en vinlegend, de var allra först med att producera ett nebbiolo vin med samma metod som skapandet av en Amarone, detta gjordes redan 1956. Vinmakaren heter Danilo Drocco som tidigare bl.a har arbetat hos Fontanafredda.

VINET

Vinet är del av ett nytt projekt att skapa en mer tydlighet när det kommer till Cru områden och dess specifika subzoner. Vigna står för Cru och ska uttrycka den specifika platsen och terroir. Druvorna kommer från subzonen Valgella och ligger på höjder uppåt 500 m.ö.h i syd-östlig riktning. Rankorna är i snitt 25 år gamla. Jordmånen består främst av skiffer och det är stora svägningar i temperaturer mellan natt och dag. Skörden skedde mellan 23:e till 31:a oktober där druvorna pressas varsamt efter ytterst noggrann selektering med fermentering under temperaturkontroll. Efter malolaktisk fermentering lagrades vinet under 12 månader på ekfat och en liten del av vinet på franska barriquer. Därefter lagrades vinet 18 månader på flaska. Tonerna i vinet går åt torkad frukt, plommon, viol, lavendel, rosor och kryddor.

KARAKTÄR

Ett komplext och stiligt vin med torkade frukter, rosor och kryddor.

SERVERAS

Serveras vid 14-16°C till kötträtter som vildsvin, grillat och hårdostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra vinet uppåt 15 år.