Paitin Starda Langhe Nebbiolo

Elegant & fruktig Langhe
Artikelnummer: X20360101
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2019
Pris:
Druva: Nebbiolo
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X20360101
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Neive är en ort och kommun i provinsen Cuneo i regionen Piemonte i Italien.

PRODUCENTEN

Början av 1890-talet slog sig Giacomo Elia och hans son Giuseppe samman med den lokala eliten av oenologer och 1893 producerade han sitt första vin med etiketten "Barbaresco del Bricco di Neive". Giuseppe var en av fyra familjer att uppge Barbaresco på etiketten som ursprung. Under andra världskriget förlorade familjen stora delar av sina ägor, det enda som blir kvar var ett Cru område vid namnet Serraboella. 1953 planterades stora delar av egendomen om, idag är det deras son och syskonbarn; Giovanni, Silvano och Luca som driver vinfirman vidare i 8:e generationen.

VINET

Vinet Starda är ett forntida namn av ett hus och en liten gata som leder till den nedre delen av Serraboella. Jordmånen i denna del har mer sand, vilket resulterar i en mjukare stil av nebbiolo. Sedan några år tillbaka kommer även en del av vinrankorna även från Ca Veja, en känd plott i Alba. Första vinet kan delvis dateras till 1893 när Paitin producerade sin första Barbaresco men första gången med dagens etikett är från 2013. Vingården ligger i syd-väst i Serraboella på höjer mellan 250-270 m.ö.h och i öst i Ca Veja på höjder mellan 280-320 m.ö.h. Rankorna är i snitt 40 år gamla. Allt sker enligt ekologiska principer med enbart användning av svavel och koppar på grödorna, med andra ord används enbart ekologiska alternativ. Skörden sker helt för hand, vinet fermenteras och macererar 3-6 veckor på ståltank, därefter ligger vinet på stora Slovenska ekfat som är 25 och 50 hektoliter mellan 6-12 månader. Tonerna i vinet går åt torkade körsbär, mörka bär, lingon med ytterst finstämmiga tanniner.

KARAKTÄR

Torkade körsbär, mörka bär, lingon och med fin tanninstruktur.

SERVERAS

Serveras vid 14-16ºC till grillat kött, grytor, kallskuret och lagrade hårdostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 3-5 år.