Paitin Barbaresco Sorì Paitin


Artikelnummer: X20360201
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2017
Pris:
Druva: Nebbiolo
Smaktyp: Fruktiga & strama
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X20360201
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Neive är en ort och kommun i provinsen Cuneo i regionen Piemonte i Italien.

PRODUCENTEN

Början av 1890-talet slog sig Giacomo Elia och hans son Giuseppe samman med den lokala eliten av oenologer och 1893 producerade han sitt första vin med etiketten "Barbaresco del Bricco di Neive". Giuseppe var en av fyra familjer att uppge Barbaresco på etiketten som ursprung. Under andra världskriget förlorade familjen stora delar av sina ägor, det enda som blir kvar var ett Cru område vid namnet Serraboella. 1953 planterades stora delar av egendomen om, idag är det deras son och syskonbarn; Giovanni, Silvano och Luca som driver vinfirman vidare i 8:e generationen.

VINET

Sorì Paitin är ett Cru område som varit i Pasquero-Elia ägor sedan 1796. Det är Serraboellas varmaste sluttningar och mest prestigefulla Cru, Sorì betyder första platsen där snön smälter och där första vintersolen kommer fram.  Jordmånen består främst av limesten, rik på fossiler och sand. Vingården ligger i syd-väst på höjder mellan 280-320 m.ö.h. Vinrankorna är mellan 40-70 år gamla och den allra första flaskan släpptes redan 1893.  Allt sker enligt ekologiska principer med enbart användning av svavel och koppar på grödorna, med andra ord används enbart ekologiska alternativ. Skörden sker helt för hand, vinet fermenteras och macererar 3-6 veckor i ståltank, därefter ligger vinet på Slovenska och Österrikiska fat som är på 25-50 hektoliter under 1 1/2 till 2 år. Tonerna i vinet går åt körsbär, hallon, jordgubbar, tranbär, läder, tobak och choklad. Avslutningen är otroligt komplex med perfekt balans mellan dess frukt och tanninstruktur.

KARAKTÄR

Toner av körsbär, hallon, jordgubbar, tranbär, tobak och choklad. Avslutningen är lång, komplex med fin tanninstruktur.

SERVERAS

Serveras vid 14-16ºC till grillat kött, lamm, grytor, kallskuret och lagrade hårdostar.

LAGRING

Dekantera gärna vinet innan servering. Ett vin som utan problem kan lagras 15-20 år.