Sfursat 5 Stelle

Nebbiolo från Lombardiet
Artikelnummer: 97066
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris: 499,00
Druva: Nebbiolo (Chiavennasca)
Smaktyp: Fylliga & smakrika
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Sfursat 5 Stelle med Nino Negri kommer från Lombardiet, en region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien, där Milano är regionens huvudstad. Vinproducenten Nino Negri grundades för mer än 100 år sedan, där generation efter generation har utvecklat teknikerna för att vinet ska uppvisa dagens höga kvalitet.

PRODUCENTEN

Nino Negri ligger intill byn Sondrio i norra Italien, Lombardiet. Vinfirman grundades 1897 och är således en av distriktet Valtellinas äldsta. Totalt förfogar man över 40 hektar vingårdar, vilka samtliga finns i Valtellina Superiore. Nino Negri är mest känd för sina muskulösa röda viner gjorda på nebbiolo-druvan, lokalt kallad chiavennasca. I Lombardiet är Nino Negri lite av en vinlegend, de var allra först med att producera ett nebbiolo vin med samma metod som skapandet av en Amarone, detta gjordes redan 1956. Vinmakaren heter Danilo Drocco som tidigare bl.a har arbetat hos Fontanafredda.

VINET

Druvorna väljs ut från Nino Negris absolut bästa vingårdar, vilka är belägna i Valtellinas sub-regioner: Inferno, Grumello och Fracia. Efter skörden torkas druvorna under 100 dagar på mattor innan de pressas försiktigt. Jäsningen sker på ståltank under 15 dagar. Därefter lagras vinet på franska Allier och Nevers fat under 24 månader. Vinet är stor och intensiv i stilen med fantastisk koncentration med inslag av plommon, söta körsbär, björnbär, torkat mörk frukt, söt choklad, mynta, kryddor, jordgubbar och fat.

Vinmakare Danilo Drocco berättar mer i detalj om 5 Stelle i denna video.

KARAKTÄR

Ett intensivt vin med otrolig koncentration med inslag av söta och torkade bär. Det är endast de bästa druvorna som hittas i detta eleganta vin.

SERVERAS

Serveras vid 14-16°C till hårdostar eller som ett perfekt avslut efter en lång middag.

LAGRING

Drick nu, kan lagras 15-20 år