Paitin Barbaresco Basarin

Limiterad Barbaresco
Artikelnummer: X20360501
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Pris:
Druva: Nebbiolo
Smaktyp: Fruktiga & strama
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X20360501
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Neive är en ort och kommun i provinsen Cuneo i regionen Piemonte i Italien.

PRODUCENTEN

Början av 1890-talet slog sig Giacomo Elia och hans son Giuseppe samman med den lokala eliten av oenologer och 1893 producerade han sitt första vin med etiketten "Barbaresco del Bricco di Neive". Giuseppe var en av fyra familjer att uppge Barbaresco på etiketten som ursprung. Under andra världskriget förlorade familjen stora delar av sina ägor, det enda som blir kvar var ett Cru område vid namnet Serraboella. 1953 planterades stora delar av egendomen om, idag är det deras son och syskonbarn; Giovanni, Silvano och Luca som driver vinfirman vidare i 8:e generationen.

VINET

Barbaresco Basarin ligger på branta kullar i Langhe i ett vägskäl mellan de tre byarna Neive, Tresio och Barbaresco. Denna Cru är känd för att en präst från Neive valde ut de bästa druvorna från Basarin och Gallina för att producera hans favorit Barbaresco. Jordmånen består främst av limesten, rik på fossiler och sand. Vingården ligger i syd-väst på höjder mellan 260-300 m.ö.h. Vinrankorna är mellan 30-40 år gamla och den allra första flaskan släpptes 2018. Allt sker enligt ekologiska principer med enbart användning av svavel och koppar på grödorna, med andra ord används enbart ekologiska alternativ. Skörden sker helt för hand, vinet fermenteras och macererar 3-6 veckor i ståltank, därefter ligger vinet på Slovenska och Österrikiska fat som är på 25-50 hektoliter under 1 1/2 till 2 år. Tonerna går åt mörka körsbär, röda bär, mogna jordgubbar, blomster och kryddor. Vinet har en lång avslutning med härlig tanninstruktur i komplex balans.

KARAKTÄR

Toner av mörka körsbär, röda bär, mogna jordgubbar, blomster och kryddor.

SERVERAS

Serveras vid 14-16ºC till grillat kött, lamm, grytor, kallskuret och lagrade hårdostar.

LAGRING

Underbart vin med lagringspotential på uppåt 10 år.