Nino Negri Mazer Valtellina Superiore DOCG


Artikelnummer: X2770401
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2017
Druva: Nebbiolo
Smaktyp: Strama & nyanserade
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X2770401
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Nino Negri kommer från Lombardiet, en region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien, där Milano är regionens huvudstad. Odlingarna till vinet Le Tense ligger vackert belägna i Valtellina, en region med DOCG status sedan lång tid tillbaka. Området i sig räknas som en av de bästa i zonen Sassella, vinrankorna får kämpa i den torra jorden vilket ger ytterst sofistikerade viner med bra balans och mineralitet.

PRODUCENTEN

Vingården Nino Negri påbörjade sin bana för mer än 100 år sedan, där generation efter generation har jobbat hårt för att uppvisa dagens höga kvalitet. Enligt dem själva är hemligheten utöver hårt och beslutsamt arbete att alltid ligga i framkant när det kommer till teknologi. Totalt äger de 31 hektar i de mest prestigefulla områdena, områden som Sassella och Fracia.

VINET

Mazer betyder på den lokala dialekten framstående. Druvorna skördas för hand i början av oktober och vinifieras under temperaturkontroll. Druvorna selekteras noggrant från subregionerna Sassella, Grumello och Valgella och vinifieras separat från respektive område, druvorna från Grumello macererar på sina skal i mer än 50 dagar. Druvorna från Valgella får torka en period mellan 10-20 dagar innan vinifieringen. Vinet ligger först i ståltank, därefter låter de lagra 2/3 av vinet i gamla fat och resterande på mindre franska fat i 20 månader. För att få fram den typiska smaken laborerar Nino Negri med en bra mix av nya franska och amerikanska fat, fat som har ersatt de stora gamla faten som tidigare kännetecknade vingården. Rent generellt skapar druvorna från Sassella komplexa toner som citrus, söta kryddor och blomster. Från Valgella får druvorna toner som balsamvinäger och den fina syran. Grumello inbringar toner av mörk frukt och vinets tydliga tanninstruktur.

KARAKTÄR

Mörka körsbär, hallon, nypon, kanel, kakao och rosor som avslutas med tydliga tanniner.

SERVERAS

Serveras vid 14-16°C till kötträtter som vildsvin, grillat och hårdostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men med lång lagringspotential uppåt 10 år.