Martinenga Barbaresco DOCG


Artikelnummer: 9512-01
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris:
Druva: Nebbiolo
Smaktyp: Fruktiga & strama
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Barbaresco ligger i provinsen Cuneo i regionen Piemonte. Piemonte är indelat i åtta provinser, av vilka sju är namngivna efter sin största stad: Allessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Torino, Verbano-Cusio-Ossola och Vercelli.

PRODUCENTEN

Martinenga har ägts av Marchesi di Grésy sedan 1797 och cru-läget uppgår till nästan 12 hektar. Totalt äger de 45 hektar vingårdar uppdelat i Langhe och Monteferrato med 4 olika gårdar. Ett viktigt årtal i modern tid är 1973, innan dess såldes alla druvor till ett kooperativ. Alberto di Grésy påbörjade därmed vinifieringen som resulterade i Barbaresco Martinenga Docg, Martinenga Langhe DOC Nebbiolo och Monte Aribaldo Dolcetto D’Alba DOC. Efter mycket experimenterande i vingården insåg Alberto att nebbiolo kunde ge upphov till skild komplexitet. Fram till 1982 särskiljde han därför två plotter som ansågs ha ovanligt hög kvalitet. 2013 anslöt Alessandro och Ludovica di Grésy för att hjälpa sin far med arbetet.

VINET

Vingården återfinns på 220 till 290 m.ö.h, den magra jordmånen innehåller en hel del kalk och märgel utblandad med lera och ligger i syd- och sydvästsluttande läge. Vinet macererar på sina skal uppåt 10 dagar som följs av 30 dagars fermentering med daglig "pump-over". Därefter genomförs malolaktisk fermentering under temperaturkontroll. Vinet lagras sedan på franska barriquer i 12 månader och i Slovenska ekfat i ytterligare 12 månader. Vinet har ytterst komplexa toner av plommon, körsbär, torkade blommor, tobak och té. Balansen mellan tanninerna och den komplexa frukten är i perfekt harmoni med en lång avslutning.

KARAKTÄR

Plommon, körbär, tobak och té.

SERVERAS

Serveras vid 14-16°C till rött kött, vitt kött rikligt med kryddor eller lagrade hårdostar.

LAGRING

Lagringspotentialen är lång, uppåt 30 år. Dekantera gärna vinet innan servering.