Manzanilla Pasada Pastora

Klassiska kombination är att dricka Manzanilla till nykokta skaldjur!
Artikelnummer: 99705
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: NV
Pris: 109,00
Druva: Palomino
Smaktyp: Sherry
Land: Spanien
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Doña Alicia är framställt av palomino-druvan som fått jäsa på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, vartefter det stabiliseras vid 15% alkohol genom tillsats av druvdestillat. Därefter följer lagring av vinet i solerasystem, under sitt flor (jästtäcke). Genomsnittsåldern är aldrig…

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Längst ner i södra Spanien finns den gyllene triangeln. Mellan städerna Jerez, El Puerto de Santa Maria och Sanlucar de Barrameda finns den unika jordmån, albariza, som har gjort det möjligt att framställa ett av världens mest unika viner, nämligen sherry.

Många tror att sherry är jolmigt, halvsött och ointressant, men i Sherry, i synnerhet i den lilla staden Sanlucar de Barrameda, är vinerna vattenklara, iskalla, krispigt torra och med en behaglig sälta.

PRODUCENTEN

Bodegas Barbadillo ligger mitt i den gamla delen av Sanlucar de Barrameda, i Castillo San Diego. Här har man investerat i en modern vinanläggning där man kan jäsa det unika vinet under kontrollerade former. Det är endast i staden Sanlucar de Barrameda som man har rätt att kalla sina viner för Manzanilla. Samtliga viner lagras sedan i det klassiska solerasystemet, ett system som innebär att man tappar av en mindre mängd äldre vin ur faten, för att senare fylla upp med yngre vin. På detta sätt blir vinet hela tiden en blandning av äldre och yngre årgångar.

VINET

Färgen är vattenklar, med en aning grönskimmer. Fräsch, lätt fruktig doft. Smaken är krispig, en aning salt och påminner om oliver eller salta mandlar. Vinet är mycket torrt.

Doña Alicia är framställt av palomino-druvor som har jäst i temperaturkontrollerade rostfria tankar. Vinet stabiliseras vid 15% alkohol genom en tillsats av druvdestillat. Sedan lagras vinet under ett jästtäcke (flor) i solerasystem så att genomsnittsåldern aldrig är under fem år. Därefter buteljeras vinet.

KARAKTÄR

Ett ytterst torrt vin med krispiga toner av salt, oliver och salta mandlar.

SERVERAS

Vinet serveras vid 6-8°C som aperitif eller till tapas gärna med mandlar och nötter eller liknande. Den mest klassiska kombinationen är att dricka Manzanilla till nykokta skaldjur, t ex räkor, havskräftor och liknande.

LAGRING

Vinet vinner inte på lagring.