Verité du Terroir

Ekologiskt vin från Provence
Artikelnummer: X2970401
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2020
Pris:
Druva: Grenache Noir, cinsault & syrah
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X2970401
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Provence är en historisk provins i sydöstra Frankrike mellan floden Rhône, Medelhavet och Alperna. Provence ingår i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur. Provinsen fick sitt namn för det var den första romerska provinsen utanför den italienska regionen.    

PRODUCENTEN

Château La Gordonne i Provence har en minst sagt anrik historia. Under 1300-talet började munkar i området att bruka jorden och planetarde vindruvor. Mellan 1650-1663 plantardes även olivträd och vingården fick namnet Councillor Gourdon. Under slutet av 1600-talet gick ägorna till greven av Pierrefeu och köptes sen 1754 av familjen Dedon, under franska revolutionen 1789 gick ägorna över till biskopen av Toulon. Sedan 1850 fick ägorna slutligen sitt nuvarande namn Château La Gordonne och ägs idag av Pommery Vranken. På vingården odlas idag grenache, cinsault, cabernet sauvignon och syrah. De har även sedan några år tillbaka producerat mousserande vin enligt champagnemetoden.

VINET

Druvsammansättningen består av grenache noir, cinsault och syrah och totalt äger de ca 330 hektar, klimatet är sk. mikroklimat med rankorna vända mot havet och jordmånen består främst av limesten, lera och grus. Druvorna skördas nattetid, en ytterst noggrann selektering görs innan druvorna pressas. Därefter fermenteras druvorna under temperaturkontroll med en kortare macerering. Vinet klarnas för att ta bort större partiklar och lagras till största delen på ståltank men även i cementtank. Tonerna i vinet går åt grapefrukt, hallon, röda vinbär och citrus. Vinet är ekologiskt framställt och minimalt med besprutning sker i vingården.  

KARAKTÄR

Röda vinbär, hallon, grapefrukt och citrus i komplex symbios.

SERVERAS

Serveras vid 10-12°C till skaldjur, fisk, ljust kött och lättlagrade ostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 1-2 år.