Bolla Valpolicella Ripasso DOC

En mustig och smakrik Ripasso
Artikelnummer: X512223201
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2019
Druva: Corvina & rondinella
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512223201
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Veneto är en region i nordöstra Italien. Regionen är belägen mellan alperna och Adriatiska havet och består av provinserna Belluno, Padova, Treviso, Venedig och Vicenza

PRODUCENTEN

Bolla grundades redan 1883. Idag producerar de vin från fem regioner. Mest kända är de för sina viner från Veneto, de var det första vinhuset att sälja Amarone med egen etikett. Bolla ägs av Gruppo Italiano Vini som är en av Italiens största kooperativ. Genom detta samarbete kan Bolla fortsätta att bevara vinhusets ursprungliga filosofi. Vinmakare är Christian Zulian som satsar på att producera klassiska viner med moderna inslag.

VINET

Jordmånen består främst av sten, lera och limesten. Skörden sker för hand vid perfekt mognad och genomgår en kallfermentering under 5 dagar och därefter sker en vanlig fermentering med skalkontakt under 20 dagar. Vinet förvaras kallt under 4 månader innan själva ripasso processen genomförs där fermentering av must från Amarone sker under 20 dagar för att få till de rätta aromerna och dess karaktär. Jäsningen pågår tills allt socker i musten är borta, vinet är alltså torrt. När vinet har skiljts från druvskalen så påbörjas den malolaktiska jästningen, den sker i ekfat vilket adderar finess och komplexitet. Vinet lagras därefter 18 månader på stora och små fat och ytterligare en månad på flaska. Tonerna i vinet går åt mörk frukt som vildhallon, mörka körsbär och björnbär. Avslutningen är elegant med fina kryddor och mjuka tanniner. Vinet är helt ofiltrerat.

KARAKTÄR

En kraftfull och elegant Ripasso med lång lagring. Mörka mogna bär, kryddor och långt avslut med mjuka tanniner.

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C till kraftfulla grytor, pasta som gärna har mycket grädde och lagrade hårdostar.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 3-5 år.