Bolla Le Poiane Amarone

En klassisk och smakrik Amarone
Artikelnummer: 7021501
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris: 279,00
Druva: Corvina, corvinone & rondinella
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Italien
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Guldmedaljör i Sveriges största vintävling Vinordic! Vinmakaren Christian Zulian anslöt sig till det anrika italienska vinhuset Bolla år 2015. I Christians värld är det tradition och hantverksskicklighet - i kombination med nyskapande som gäller. Bolla Le Poiane Amarone 2016 är ett lysande exempel.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Veneto är en region i nordöstra Italien. Regionen är belägen mellan alperna och Adriatiska havet och består av provinserna Belluno, Padova, Treviso, Venedig och Vicenza.

PRODUCENTEN

Elegant guldmedaljör, Bolla Le Poiane Amarone För över 130 år sedan började Abele Bolla producera viner i närheten av Verona. Sjuttio år senare gjorde hans arvingar världssuccé genom att sälja den första Amaronen under egen etikett. Resten är historia – nu har Bolla en bred palett av viner för dig att upptäcka. Det som nu står i strålkastarljuset är Bolla Le Poiane Amarone, guldmedaljör i Vinordic Wine Challenge 2021, som utser Sveriges mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment. Smaken går åt mörka körsbär, plommon, russin, mörk choklad och kryddor. Serveras vid 14-16°C till nöt och viltkött eller lagrade hårdostar.

VINET

Druvorna handplockas och torkas i 3 månader. Druvor som används är lokala italienska druvsorter, huvudsakligen corvina, blandat med corvinone och rondinella. Genom torkningen koncentreras druvjuicen genom att ca 40 % av vätskan avdunstar. Vinet skalmacereras och fermenteras under temperaturkontroll. Jäsningen pågår tills allt socker i musten är borta, vinet är alltså torrt. När vinet har skiljts från druvskalen så påbörjas den malolaktiska jästningen, den sker i ekfat vilket adderar finess och komplexitet. Vinet lagras därefter på små ekfat under minst 2 år. Avslutningsvis lagras vinet på franska barriquer under 18 månader och sedan 12 månader på flaska. Tonerna går åt mörka körsbär, plommon, russin, mörk choklad och kryddor. Smakerna är långa och djupa med ett långt avslut av balanserade tanniner och den mörka frukten. Vinet är helt ofiltrerat.

KARAKTÄR

Djup mörk frukt med kryddor och ett elegant avslut med mjuka tanniner och ytterst sofistikerade toner av dess frukt.

SERVERAS

Serveras vid 14-16 °C till nöt och viltkött, västerbottensost eller lagrade hårdostar.

LAGRING

Vinet är fantastiskt att avnjutas idag men går utmärkt att lagra 5-10 år.