Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva

Firar 70 år, första skörden skedde 1950
Artikelnummer: 73426
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2015
Druva: Corvina, corvinone & rondinella
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Bolla Le Origini Amarone har fått 95 poäng från "Doctor Wine" Daniele Cernilli, en av Italiens främsta vinexperter.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Veneto är en region i nordöstra Italien. Regionen är belägen mellan alperna och Adriatiska havet och består av provinserna Belluno, Padova, Treviso, Venedig och Vicenza.  

PRODUCENTEN

Bolla grundades redan 1883. Idag producerar de vin från fem regioner. Mest kända är de för sina viner från Veneto, de var det första vinhuset att sälja Amarone med egen etikett. Bolla ägs av Gruppo Italiano Vini som är en av Italiens största kooperativ. Genom detta samarbete kan Bolla fortsätta att bevara vinhusets ursprungliga filosofi. Vinmakare är Christian Zulian som satsar på att producera klassiska viner med moderna inslag.

VINET

Druvsammansättningen är corvina, corvinone och rondinella. Vinrankorna ligger ca 300 m.ö.h. i sydvästlig riktning där jordmånen till största del består av limesten, lera och sten. Skörden påbörjades andra veckan i september, där druvorna plockades och sorterades för hand. Druvorna får sedan torka och pressningen började i slutet av januari. En kall-fermentering sker, därefter en fermentering under temperaturkontroll som varar i ca 25 dagar, druvorna får sedan ligga ytterligare 5 dagar på sina skal. En malolaktisk fermentering sker sedan på 750-liters fat, där vinet lagras 12 månader. Vinet tankas sedan över på mindre fat och lagras i ytterligare 36 månader för att sedan ligga 9 månader på flaska. Tonerna i vinet går åt plommon, torkade körsbär, choklad och örter. Avslutningen är djup med toner av balsamvinäger och kryddor som avslutas med förföriska tanniner.

KARAKTÄR

En komplex Amarone som har lagrats 4 år på fat och 9 månader på flaska. Ett kraftfullt vin utan att alkoholen sticker iväg, vinet är packat med mörka bär, plommon, choklad och örter som avslutas med sammetslena tanniner.

SERVERAS

Serveras vid 14-16°C till hårdostar, kraftiga grytor exempelvis gjort på vildsvin eller njuts av självständigt efter en lång middag. Kom ihåg att dekantera vinet några timmar innan servering.

LAGRING

Ett vin som är gott att dricka nu men har en lagringspotential på uppåt 20 år.