Mauro Veglio Barolo DOCG Castelletto

En Barolo i världsklass!
Artikelnummer: X512227701
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2015
Pris:
Druva: Nebbiolo
Smaktyp: Fruktiga & strama
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512227701
Beskrivning
Restaurangsortiment. 93 poäng av James Suckling!

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Vingården ligger i La Morra i Piemonte. Druvorna kommer från byarna La Morra och Monteforte d´Alba. La Morra är en kommun i provinsen Cuneo i regionen Piemonte och ligger ca 50 km sydöst om Turin. Området La Morra har ett flertal byar som; Santa Maria, Berri, Rivalta och Annunziata. De kända områdena som gränsar till La Morra är bl a Barolo och Alba.

PRODUCENTEN

Historien med Mauro Veglio har sin början tidigt 1900-tal i byn Ciotto nära La Morra. Angelo Veglio drömde om en vingård, hans fokus var att enbart använda sig av inhemska druvor och framförallt nebbiolo. 1960 förvärvade Angelo sin första vingård i La Morra, hem till deras kända Barolo Gattera DOCG. Mauro Veglios familj har följt i hans fotspår och verkat i generationer. I dagsläget består vingårdarna av ca 14 hektar i La Morra och Monteforte d´Alba och produktionen är ungefär 80 000 flaskor, varav hälften är Barolo DOCG.

VINET

Vinet fick 93 poäng av James Suckling. Rankorna är planterade i slutet av 70-talet och de har till viss del omplanterats 1994. Vinet har macererat på sina skal i ståltank under temperaturkontroll i 12 dagar. Därefter pressas druvorna och fermenteras i ståltank under ca 20 dagar, där även malolaktisk fermentering genomförs. I början av december pumpas vinet över till små ekfat, där 30% är nya och 70% är 1-2 år gamla fat. Totalt lagras vinet i 24 månader och förs sedan återigen över i ståltank innan buteljering, ingen klarning eller filtrering genomförs. Vinet är intensivt i stilen med mörk röd frukt, blåbär, svartvinbär som avslutas med fin kryddighet, mint och likör. Totalt produceras det 6000 flaskor av vinet.

KARAKTÄR

Ett läckert vin med fin mörk frukt, blåbär, svartvinbär och ljuvlig kryddighet.

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C till rätter som charkuterier, vildsvin och älgbiffar.

LAGRING

Dekantera gärna vinet innan servering, kan lagras mellan 5-10 år.