Finca Lavaqué

I slutet av 1900-talet anlände José Fortunato Lavaque till Buenos Aires från Libanon. José hade redan från början siktet inställt på att slå sig ned som vinmakare och det vackra och välmående staden Cafayate i provinsen Salta ansåg han som perfekt att odla vindruvor på. Vingården har sedan gått i arv och under 80-talet tog Rodolfo Lavaque som 4:e generationen över vinmakningen. Några år senare förvärvade de Finca El Recreo, en jordplott som familjen Peñalva Frías haft i sin ägo i närmare 200 år. Just här etablerade Rodolfo Finca Quara och blev genom detta en av Argentinas största och mest framgångsrika vinmakare i den nordliga delen av Argentina.

Finca Quara ligger i regionen Salta i den nordligaste delen av Argentina. Här finner man några av världens mest extrema vingårdslägen. Många vingårdar ligger på lägre breddgrad och högre höjd än någon annanstans på jorden. Finca Quaras egendom ligger i området Cafayate på extrema 6 000 meters höjd över havet, alldeles intill Anderna. Det intressanta är att de två faktorer balanserar ut varandra. De kalla temperaturerna som förknippas med hög höjd mildras av de höga temperaturerna som är på dessa breddgrader. Kombinationen skapar ett oväntat och utmärkt klimat för kvalitetsvinodling. Historiken och vinproduktionen i Salta går långt tillbaka i tiden, ända till den spanska erövringen. Vingården Bodegas Felix Lavaque, där Finca Quaras viner framställs och buteljeras, vittnar om detta över 200 år gamla arv.

Quara Malbec har en unik, fruktig och fyllig argentinsk karaktär med mycket mörka bär, plommon, kaffe, choklad och örter som passar mycket bra till nöt- och lammkött. Ett framgångsrikt vin som fick hela 90 poäng av Tim Atkin i mars 2015.

http://fincaquara.com/eng/home/